Knjiga na poklon: Boja zemlje Elvedin Nezirović

Roman prema porodičnom albumu. Porodična drama i istorijski roman, iako je priča puna autobiografskih elemenata. Na osnovu očeve smrti i albuma porodičnih fotografija koji je slučajno pronašao – pisac rekonstruiše lanac porodičnih zbivanja i sudbinu jednog po jednog člana porodice, da bi uz to oslikao i duh vremena i istoriju jedne zemlje.

Knjiga-na-poklon-Boja-zemlje-Elvedin-Nezirovic

• Treća knjiga u ediciji Plavo-belo-crveno. Ovo je edicija vrhunske savremene književnosti koja okuplja pisce iz bivše Jugoslavije, a čija su dela najpre objavljena u Srbiji.
• Roman je jednostavan, emotivan i iskren. Poziva čitaoca da uđe u priču kao u razgovor sa nekim bliskim, s nekim ko mu se ispoveda i otkriva sve svoje tajne.
• U romanu se susreću tragedija i poezija, istorija i emocija, patnja i porodična drama u ratu, sve to bez velikih reči i politizacije priče.
• Šokantna knjiga, po rečima Miljenka Jergovića

Sadržaj
Boja zemlje otvara se pričom o ocu koji gine u saobraćajnoj nesreći kada je njegovom sinu, autoru ovog romana, samo sedam meseci. Ovo je autobiografska povest pisca o svom odrastanju, o sudbini svojih najbližih, svojih prijatelja, o susretima sa nepoznatim ljudima, stalnim selidbama, o zauvek izgubljenom zavičaju. Istovremeno je i pripovest o epohi u kojoj se raspadala jedna zemlja i u čijem su se središtu našli tragični svedoci njenog raspada.

Drugi o knjizi
„Roman pripovijeda sin iz očinske perspektive o mrtvome ocu, istražujući pritom oblike njegovog nedostajanja. Ali, to je tek jedna dimenzija ovog romana koja mu daje i poetski ton, i emocionalnu boju, i iskrenost koja poziva čitatelja da u priču ulazi kao u razgovor sa nekim bliskim, nekim ko se ispovijeda otkrivajući sve svoje tajne. Jer, Boja zemlje je potpuno iskren roman, ili to nastoji biti u mjeri u kojoj je moguće u pisanju. A ono je ovdje uistinu vrhunsko, zato što se u njemu susreću tragedija i poezija, historija i emocija, patnja i njeno pretakanje u jezičku rezbariju, porodična drama u ratu, bez velikih riječi i politizacije priče.“ Enver Kazaz

„Boja zemlje porodična je kronika, sačinjena od niza pojedinačnih sudbina, ispričanih onako kako su se i odvile. Elvedinu Neziroviću uspjelo je nešto što piscima rijetko uspijeva. Pokušao je pisati onako kako jest i kako je bilo, ne optužujući druge. Čovjek koji ima savjest obično računa na to da i drugi ljudi imaju savjest. Oslobodivši svoju priču svih ukrasa, on ju je lišio – utjehe u književnosti. Upravo zato Boja zemlje je i neutješna, i tako šokantna knjiga. Njome počinje i njome završava jedna porodična historija, u kojoj su sabrane tolike naše napisane i nenapisane historije.“ Miljenko Jergović

O autoru
Elvedin Nezirović (1976, Mostar), objavio je dvije knjige poezije, Bezdan i Zvijer iz hotelske sobe, te zbirku priča Toliko o tome. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada i priznanja. Živi i radi u Mostaru, BiH.

Nagradna igra

Ako nas redovno pratite znate za našu akciju knjiga na poklon, prilikom koje mesečno poklanjamo nekoliko knjiga. Kako biste se prijavili za učešće u nagradnoj igrici i osvojili knjigu Boja zemlje potrebno je da ostavite vaš komentar uz obavezan mejl i da podelite ovu objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Twitter, Google +). Igramo se do 29. aprila. Srećno!

Update

Nagradna igra je završena a knjigu Boja zemlje je osvojio naš čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 5, Jasmina S. Čestitamo!

Share