Knjiga na poklon: Besnilo Borislav Pekić

Virus u obliku metka pogađa u srce civilizacije… Niko nije bezbedan. Vizija kraja sveta koja odgovara onome što smo od sveta napravili. Biološka katastrofa, u razmerama nepoznatim savremenoj istoriji, pogađa londonski aerodrom Hitrou u jeku letnje sezone. Usled mutacije virusa besnila u jednoj naučnoj laboratoriji, epidemija se širi zastrašujućom brzinom jer nijedna vakcina ne deluje. U karantinu, koji obuhvata ogroman kompleks, zateklo se na desetine hiljada putnika i nameštenika aerodroma…

U ovoj univerzalnoj metafori, čije književne srodnike možemo prepoznati u Kamijevoj Kugi ili Saramagovom Slepilu, zaraženi ljudi vode rat ne samo sa zlokobnim psećim virusom, nego i sa besnilom u sebi i besnilom svoje okoline, razotkrivajući tako zastrašujuću istinu o ljudskoj prirodi: nije nam potreban virus da bi ludilo koje s rođenjem nosimo iskazalo sve svoje vidove i probilo tanku opnu obzira i samopoštovanja.

Knjiga-na-poklon-Besnilo-Borislav-Pekic

 Sadržaj

Događaji u knjizi su fiktivni. Realna je samo njihova mogućnost. Izbor londonskog aerodroma Heathrow je slučajan. Da je avion s majkom Terezom, nastojnicom manastira „Isusovo srce“ u Lagosu u Nigeriji, sleteo na čikaški O’Hare IA, John F. Kennedy u New Yorku, IA Charles de Gaulle kraj Pariza, moskovsko Šeremetjevo ili beogradski Surčin, priča bi se odvijala tamo. Ličnosti su takođe fiktivne. Nameštenici aerodrome su funkcije, ne određeni ljudi. Eventualna sličnost sa stvarnim službenicima British  Airports Authorityja je nenamerna. Izvesna fakta prilagođena su zahtevima  Priče, a Priča, opet, tradicionalnim „pravilima igre“ ovog paraliterarnog žanra.

Velika zaraza doći će s velikim metkom, pomoć je blizu, ali lek vrlo daleko. NOSTRADAMUSOVA PROROČANSTVA

Biografija autora

Borislav Pekić, jedan od najznačajnijih pisaca srpske književnosti XX veka, romansijer, dramski pisac i filmski scenarista, rođen je 4. februara 1930. godine u Podgorici. Detinjstvo je proveo u Podgorici, Novom Bečeju, Mrkonjić-Gradu, Kninu, Cetinju i Bavaništu u Banatu. Od 1945. godine je u Beogradu, gde je pohađao Treću mušku gimnaziju i maturirao 1948. godine. Te iste godine osuđen je na petnaest godina strogog zatvora sa prinudnim radom i gubitkom građanskih prava od deset godina kao pripadnik, tada ilegalnog, Saveza demokratske omladine Jugoslavije. Na izdržavanju kazne je bio u KPD Sremska Mitrovica i KPD Niš. Pomilovan je 1953. godine, pošto je proveo pet godina u zatvoru.

Nagradna igra

Jedan čitalac ili čitateljka imaće priliku da uživaju u ovom klasiku domaće književnosti. Sve što je potrebno da uradite kako biste se prijavili za učešće u nagradnoj igri je da nam kažete kog domaćeg pisca najviše cenite i koju njegovu/njenu knjigu svima preporučujete. Ostavite nam svoj mejl kako bismo mogli da vas kontaktiramo i podelite ovu objavu putem neke od društvenih mreža po izboru (Facebook, Google+, Twitter). Igramo se 5 dana (do 15. oktobra). Pobednika će odlučiti Random.org. Srećno!

Update

Nagradna igra je završena i knjigu Borislava Pekića Besnilo je osvojio naš čitalac koji je ostavio komentar pod brojem 4 – Simon! Čestitamo!

Share