Knjiga na poklon: Besmrtnost Milan Kundera

U ovom romanu Kundera uspeva da temeljno istraži velike egzistencijalne teme smrti, besmrtnosti, ljubavi, slave, savremene zaokupljenosti slikama i izgledom – a da pritom ne izgubi istančan smisao za humor.

Sadržaj

Briljantno napisan roman složene kompozicije u kojoj se priča o savremenom bračnom trouglu prepliće sa satiričnim prikazivanjem događaja iz života književnih velikana poput Getea i Hemingveja.

Besmrtnost izvire iz pokreta ruke jedne žene koja odlazeći sa časa plivanja maše svom instruktoru. Taj trivijalni gest stvara besmrtni književni lik u oku posmatrača čije ime je Kundera. Poput Floberove Eme ili Tolstojeve Ane, Kunderina Anjes postaje predmet fascinacije i neodređene čežnje. Iz tog lika izranja roman, gest imaginacije koji istovremeno utelovljuje i artikuliše Kunderinu vrhunsku umetnost romana i njenu svrhu: temeljno istraživanje velikih egzistencijalnih tema prožeto istančanim humorom.

Drugi o knjizi

„Važna knjiga koju ćemo pamtiti“ Guardian

„Jedno od onih velikih bezvremenih remek-dela kakvo se pojavi jednom u dvadesetak godina.“ Independent

Besmrtnost je uistinu svetkovina koja traje, pravi praznik za um.“ Observer „Mudar, tužan, duhovit roman koji čitaoca izaziva provokacijama i paradoksima.“ Evening Standard

„Briljantan Kunderin roman. Knjiga koja drži pažnju i očarava od prve do poslednje stranice.“ Cleveland Plain Dealer

O autoru

Milan Kundera (Brno, 1929) je češki i francuski pisac. Češkog je porekla, živeo je u egzilu u Francuskoj od 1975. i tamo dobio državljanstvo 1981. Njegova najpoznatija dela su Nepodnošljiva lakoća postojanja, Knjiga smeha i zaborava i Šala. Komunistička vlast u Čehoslovačkoj je zabranjivala njegove knjige sve do Plišane revolucije 1989.

Knjiga na poklon

Knjigu Besmrtnost možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da nas zapratite na Instagramu i ostavite komentar na sajtu ispod ove objave i podelite objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Twitter, Google+). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Update

Nagradna igra je završena, a knjigu Besmrtnost osvojila je naša čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 5 – Snežana Milekić. Čestitamo!

Share