Klimatske promene: Planeta Mars nije plan B za čovečanstvo

Bivša američka astronautkinja Mej Džemison pozvala je međunarodnu zajednicu da bude svesna opasnosti od klimatskih promena, navodeći da planeta Mars ne može da bude „plan B” za čovečanstvo.

Obraćajući se na godišnjoj konferenciji UN o klimi (COP24) u Poljskoj, astronautkinja je rekla da je borba protiv klimatskih promena možda sada najveći problem sa kojim se suočava čovečanstvo dodajući da svi treba da reše taj problem jer je važno da svi shvate da je to problem svih.

„Ljudi govore da treba da spasimo Zemlju. Nije reč o spasavanju Zemlje, već da ne nastavljamo da je oštećujemo do te mere da više neće moći da nas prihvati”, rekla je Mej Džemison prva tamnoputa austronautkinja koja je otišla u svemir, i dodala da se seća Zemlje kao „neverovatne plave planete, jake i otporne”.

Prema njenim rečima, čovečanstvo treba da bude svesno da Zemlji nisu potrebni ljudi, već obrnuto, da je Zemlja potrebna ljudima.

„Uprkos tome što želim da odem i vidim Mars, ta planeta nije plan B za našu civilizaciju i vrstu”, dodala je ona.

Predstavnici oko 200 zemalja prisustvuju konferenciji na kojoj se razmatra primena medjunarodnog sporazuma o klimatskim promenama prema kojem je predvidjeno smanjenje globalnog zagrecanja ispod dva stepena Celzijusa.

izvor: beta.rs

Share