Kiara de.zen

RADOST STVARANJA RUČNO RAĐENIH KOMADA ZA DOM

ŠTA JEDNU KUĆU ČINI DOMOM? NJENI STANARI, SUBJEKTIVNI OSEĆAJ TOPLINE, USPOMENE I MIRISI. DA BI KUĆA POSTALA DOM POTREBNO JE DODATI JOJ KARAKTER I PRIČU, MALO ZAČINA, A ZA TAKO NEŠTO, PO MOM MIŠLJENJU, VEOMA DOBAR IZBOR SU KOMADI KOJI SU RUČNO RAĐENI. RUČNI RAD STRAŠNO VOLIM I CENIM I JAKO ME RADUJE KADA VIDIM SVE TE TALENTOVANE, KREATIVNE LJUDE KOJI PRAVE STVARI SA KARAKTEROM, TOPLINOM I UPLIĆU SVOJU LJUBAV I ENERGIJU U ONO ČIME SE BAVE. BAŠ TAKVA JE I MOJA SAGOVORNICA JASNA RADOJA KOJA INSPIRISANA PRIRODOM KREIRA PREDIVNE KOMADE POD OKRILJEM SVOG BRENDA KIARA DE.ZEN

kiara-de-zen

fotografije: Branko Koljajić

KAKO JE NASTAO STUDIO KIARA DE.ZEN I KAKAV KONCEPT JE PO SREDI?
Kiara de.zen home dekor brend je nastao iz unutrašnjeg poziva i ljubavi prema dizajnu enterijera i igranju bojama, materijalima, a prvenstveno igranju rukama! Koncept kojim se vodim je da stvaram proizvode za uređenje doma koji su pre svega kvalitetni i praktični i u čijem procesu izrade obavezno barem delom učestvuje ručni rad. Uvek sam imala želju da oplemenim prostor oko sebe i često sam sama majstorisala da to ostvarim.

PRIMEĆUJE SE DA DOSTA INSPIRACIJE ZA RAD PRONALAZIŠ U PRIRODI I JEDNOSTAVNIM STVARIMA. KAKO BI OPISALA SVOJ STIL KADA JE U PITANJU UREĐENJE ENTERIJERA I EKSTERIJERA?
Drago mi je da ste prepoznali jednostavan stil i fokus na prirodu, jer te dve reči prilično opisuju stil kojim se vodim. Kiara de.zen brend nastao je kada sam se okrenula sebi i svojoj viziji, a to je uvek povezano sa konektovanjem sa prirodom i sa našim okruženjem. A čim se okrenete prirodi osvestite i jednostavnost života, jednostavnost svakog koraka kao i radost pri stvaranju nečeg sopstvenog, nečeg što prirodno izlazi iz vas.

kiara-de-zen4

NA KOJI NAČIN SPAJAŠ LJUBAV PREMA PRIRODI I RUČNI RAD?
Korišćenjem materijala koji su u skladu sa prirodom, to mi je apsolutno bitno. Sigurna sam da su kupci koji prepoznaju Kiara de.zen brend oni koji poštuju prirodne materijale. Takođe, kada kreiram određene dezene želim da oni druge podsete na prirodu, da ih povežu se prirodom u sebi, simbolično.

MOJU PAŽNJU SU PRVENSTVENO PRIVUKLI PUFOVI KOJE IZRAĐUJEŠ RUČNO. ZANIMA ME KOJE MATERIJALE KORISTIŠ U IZRADI I KOLIKO JE VREMENA POTREBNO OD IDEJE DO REALIZACIJE?
Pufovi su se pokazali baš popularnim od kada ih pravim, što me veoma raduje. U izradi trenutno koristim tri vrste materijala kako bih mušterijama ponudila širi izbor, a to su reciklirani pamuk, spun poliester (ekološki ispreden tako da dodirom podseća na pamuk, a izdržljiviji je materijal) i čist pamuk. Što se tiče potrebnog vremena, za jedan puf standardne dimenzije potrebno je oko sedam sati pletenja samo za navlaku, plus radovi na unutrašnjosti, odnosno punjenju pufa.

kiara-de-zen2

KOJE BOJE I MATERIJALE PRIPREMAŠ ZA HLADNE ZIMSKE DANE?
U pripremi su tekstilni taburei i jastučići sa pletenim vunenim delovima. Boje koje me asociraju na zimu i koje pribavljam su prvenstveno bež/bele i sive nijanse.

KAKAV JE OSEĆAJ KADA VIDIŠ SVOJE KOMADE U NEKOM LEPO UREĐENOM ENTERIJERU KAKO ŽIVE NEKI NOVI ŽIVOT? DA LI TE TO MOTIVIŠE ILI TI TEŠKO PADA DA SE ODVOJIŠ OD KOMADA U KOJE SI ULOŽILA PUNO ENERGIJE I EMOCIJA PRAVEĆI IH?
Raduje me kad vidim svoje komade uklopljene u različite domove. Želja da se drugima ulepša dom mojim rukotvorinama je i bila vodilja kad sam počela da se bavim njihovom izradom. A emocije koje su uložene sigurna sam da se svakako osećaju i da se kroz moje proizvode šire, što i jeste ideja.

OSIM JASTUKA I PUFOVA KOJI NASTAJU ŠTRIKANJEM I HEKLANJEM U PONUDI SU I OSLIKANI JASTUCI SA ZANIMLJIVIM DEZENIMA KOJI SU TAKOĐE TVOJA KREACIJA. KAKO NASTAJU TI DEZENI I KOJI MOTIV TE TRENUTNO INSPIRIŠE?
Za printove na tekstilu inspiriše me simbolika motiva i igra sa oblicima. Simbolika mi je jako bitna jer uvek dezenom želim nešto da kažem, da istaknem moje viđenje uređenja i osećanja u domu, moje viđenje stila za sledeću sezonu….Crtam sama prvo na papiru, pa na kompjuteru, a potom nastane finalna verzija za štampu. Zavisno od motiva koje sam odabrala nekad koristim sito štampu kod prijatelja u štampariji, a nekad sama rezbarim model i ručno prenosim boje na tkaninu. Oba proizvodna procesa me raduju jer u oba učestvujem. I u mešanju boja i u odabiru materijala pre toga. Trenutno me inspirišu priroda i pliš mekani materijali – u pripremi su printovi drveća, biljaka, ali i nekoliko jednostavnih geometrijskih oblika.

kiara-de-zen7

KADA BI IMALA POTPUNO ODREŠENE RUKE DA UREDIŠ JEDAN PROSTOR ISKLJUČIVO KORISTEĆI ELEMENTE IZ TVOJE RADIONICE KAKO BI ON IZGLEDAO?
Stil kojim bi odisao prostor bi sigurno bio miks industrijskog dizajna i rustičnog stila. Pored modernog dizajna enterijera mnogo volim stil planinske kolibe gde se nekako prirodni materijali više istaknu. Dobar drveni pod, kamin ili trpezarijski sto od neobrađenog drveta, ručno rađeni tepisi, poneki pleteni ili heklani komad… i mnogo biljaka!

KOM STILU UREĐENJA PRIVATNO TEŽIŠ I KAKO IZGLEDA ŽIVOTNI I RADNI PROSTOR PO TVOJOJ MERI?
Ovde bih opet pomenula spoj modernog i rustičnog. Volim dizajn i arhitekturu i ne mogu da odolim jednostavnim, minimalističkim linijama u svom domu, ali sve to obavezno dopunim sa nekom „tradicijom“. Dovoljna je slika, tepih ili rustično postavljen parket i da to dobije onu toplinu koja meni prija. Što se tiče radnog prostora – priroda! Kad god mogu, a mogu.

kiara-de-zen3

DA LI DOK PRAVIŠ ODREĐENI KOMAD IMAŠ VEĆ VIZIJU KAKO ĆE ON IZGLEDATI U UPOTREBI I KOME ĆE BITI NAMENJEN?
Da, uvek. U pripremi su, recimo, podloge za meditaciju i/ili japanski stil života – jednostavne, ručno rađene podloge za određenu namenu.

kiara-de-zen5

GDE JE MOGUĆE PRONAĆI KOMADE IZ KIARA DE.ZEN HOME I GARDEN RADIONICE?
U pripremi je sopstveni shop za narednu godinu, a proizvodi se trenutno mogu pronaći na tri lokacije: Makadam Concept Store, Studio Domino i Kare.

NA ČEMU TRENUTNO RADIŠ, KAKVE NOVITETE PRIPREMAŠ ZA PREDSTOJEĆU SEZONU?
Komade od kože, drveta i metala. Jedva čekam da se poigram i sa ovim materijalima! Pripremam nekoliko saksija za biljke u kombinaciji sa kožnim tabureima i nove dezene dekorativnih jastučića.

kiara-de-zen8

Share