Kako životne navike utiču na štitnu žlezdu?

Životni stil je mnogo više od navika i rutina koje obavljamo iz dana u dan. Iako ga neretko „prepisujemo” sa Instagrama ili popularnih magazina, lifestyle nije samo način na koji jedemo, oblačimo se, spavamo ili vodimo finansije.

Obrasci ponašanja koje sledimo oblikuju naš život, utiču na zdravlje, na duh i telo. Zbog toga je veoma važno da osluškujemo svoj organizam, da tumačimo znake koje nam šalje i shvatimo koje životne navike treba da promenimo da bismo se osećali dobro u svakom trenutku.

Ponekad su upravo neuravnotežen ili ubrzan ritam života ili velika izloženost stresu uzroci pojave nekih bolesti. Sve češći zdravstveni problem u modernom društvu jeste poremećaj rada štitne žlezde. Stoga se sasvim logično nameće pitanje: da li promene životnih navika mogu da dovedu do boljitka i pomognu da se ovaj doživotni sindrom drži pod kontrolom?

Umor, ubrzan rad srca, otečeni zglobovi, suva koža – ako prepoznajte kod sebe neki od ovih simptoma, možda treba da proverite štitnu (tiroidnu) žlezdu. Za postavljanje dijagnoze i utvrđivanje prirode problema dovoljno je da se tiroidna žlezda pregleda ultrazvukom i da se uradi analiza hormona. Na osnovu ovih rezultata lekar može da proceni da li je u pitanju hipotireoza ili hipertireoza, odnosno da li žlezda proizvodi dovoljno ili previše hormona da ispuni potrebe tela.

Hipotireoza je češći poremećaj, a mnogi stručnjaci smatraju da neaktivna štitna žlezda i te kako ima veze sa našim stilom življenja. Premda glavna terapija podrazumeva svakodnevno uzimanje suplemenata tiroksina, efikasnost lečenja može se povećati i ukoliko se uvedu neke promene u svakodnevnoj rutini. Koje to navike možete da uvedete, prilagodite i promenite da biste poboljšali svoj život kada imate hipotireodizam?

Fokusirajte se na unos vitamina i minerala

Zdrave navike u ishrani, ali i odgovarajuća suplementacija kontrolisana od strane lekara značajno mogu uticati na zdravlje organizma i proizvodnju hormona. U prvom redu se to odnosi na kompleks vitamina B i selen, ali i na izuzetno važnu ulogu joda.

Jod je esencijalni nutrijent za telo, a funkcija štitne žlezde prilično zavisi od ovog minerala (jod je neophodan za stvaranje hormona T3 i T4). Osobe koje pate od hipotireoze uglavnom ne unose dovoljno joda preko hrane. To se, svakako, može promeniti – ukoliko koristite jodiranu so, jedete morske plodove – tunu, škampe, ribu ili pak mleko i mlečne proizvode poput jogurta i sira.

Pored joda, ne treba zaboraviti ni selen, mineral koji pomaže konverziju T4 u T3 hormon. Namirnice koje sadrže selen i koje definitivno treba češće da konzumirate ako imate hipotireozu su jaja, ćuretina, jagnjetina, piletina, losos, kao i brazilski orah.

U nekim slučajevima biće potrebno da lekar prepiše i vitaminsku terapiju, te da se nedostatak vitamina i minerala nadoknadi uz pomoć suplemenata. Da biste sačuvali zdravlje, o dozama i periodu uzimanja obavezno se konsultujte sa lekarom.

Zaboravite na gluten

Kada su u pitanju navike u ishrani i hipotireoza, onda treba pomenuti i ne tako retku povezanost glutena sa neaktivnom štitnom žlezdom. Poznato je da je sve više ljudi danas intolerantno na gluten, a razlog za to treba potražiti u njegovom sastavu.

Naime, gluten sadrži protein gliadin koji je nepoznat ljudskom organizmu i zbog toga izaziva imunološku reakciju. Zanimljivo je da je ovaj protein sličan enzimu transglutaminaza, koji je dosta zastupljen u štitnoj žlezdi. Ćelije našeg imunog sistema sklone su tome da pogreše i da pomešaju gliadin i transglutaminazu – što znači da kreiranjem imunološkog odgovora na gluten, one zapravo napadaju i štitnu žlezdu. Prema tome, isključivanje ovog proteina iz ishrane je neophodno da bi se ublažili simptomi hipotireodizma.

Glutena ima u hrani prerađenoj od pšenice, ječma i drugih žitarica. Ukoliko volite kekse i proizvode od testa, najbolje je da potražite one sa oznakom gluten free.

Manje šećera znači manje brige

Prerađeni šećeri imaju loš uticaj na celokupno zdravlje, pa i na rad štitne žlezde. Zbog toga što mogu da izazovu i pojačaju upalne procese u organizmu, ali i zato što pomažu razvoj loših bakterija potrebno je potpuno ih isključiti iz ishrane.

Na koji način se preterani unos šećera odražava na hipotireozu? Štitna žlezda luči dva glavna hormona od vitalne važnosti za rast i razvoj organizma. U pitanju su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3), s tim što samo 20% trijodtironina nastaje u žlezdi, dok se ostatak stvara putem konverzije T4 u T3. Razne upale i infekcije u telu usporavaju ovu konverziju hormona, čime se pogoršavaju simptomi hipertireodizma.

Sa druge strane, smanjenom potrošnjom šećera i uopšte prerađene hrane, mogu se napraviti prvi koraci ka zdravijoj funkciji štitne žlezde.

Kontrolišite unos alkohola

Prekomerno konzumiranje alkoholnih pića utiče na funkciju štitne žlezde, i to tako što inhibira lučenje T3 i T4 hormona. Uz to, konverzija tiroksina u trijodtironin uglavnom se odvija u jetri, a kako je poznato da alkohol oštećuje jetru, njegov negativan uticaj na tiroidnu žlezdu manifestuje se i na taj način.

Važno je znati da alkohol blokira oslobađanje TSH hormona, odnosno tireo-stimulirajućeg hormona koji proizvodi hipofiza. TSH je hormon koji deluje podsticajno na rad štitne žlezde i prema tome izuzetno važan za normalno lučenje tiroidnih hormona.

Povremeno i umereno konzumiranje alkohola ne izaziva značajna oštećenja štitne žlezde.

Vežbanjem i meditacijom protiv stresa

Vežbanje može pomoći u vašem planu lečenja štitaste žlezde tako što pomaže u oslobađanju od stresa, smanjenju simptoma depresije i održavanju zdravog načina života. Fizička aktivnost podstiče oslobađanje hormona sreće, odnosno endorfina koji čini da se osećamo bolje i fizički i mentalno. Za efikasne rezultate najbolje je opredeliti se za kardio treninge.

Uz redovno vežbanje u svoju dnevnu rutinu možete uključiti i neku od tehnika relaksacije, poput joge ili meditacije. Ove metode su se pokazale kao korisne u eliminisanju negativnih i anksioznih misli, koje neretko prate hipotireozu. Meditacija može da pomogne da steknete unutrašnji mir, da dovedete duh i telo u ravnotežu i opuštenije se osećate.

Malim promenama i uvođenjem zdravih navika i rutina, u nekoliko jednostavnih koraka možete prilagoditi svoj životni stil neaktivnoj štitnoj žlezdi. Uz pravilno određenu terapiju, stalan lekarski nadzor i samodisciplinu izvući ćete maksimum iz svakog dana.

Share