Kako se spakovati za putovanje?

Aktivno putujem od dvadesete godine. Tokom ove četiri godine pakovala sam se za trodnevne city break-ove, kao i prakse od mjesec dana pa sve do godišnjih studentskih razmjena u inostranstvu. To mi je omogućilo da steknem rutinu u pakovanju, nikada ili vrlo rijetko zaboravim nešto što mi je neophodno i da se oslobodim navike da pakujem nepotrebne stvari.

Kako-se-spakovati-za-puto

Pri pakovanju za put treba uzeti u obzir tri najvažnija faktora – destinaciju, dužinu putovanja i vremenske prilike. U tekstu ću dati neke opšte smjernice kojih se pridržavam, a vi ih prilagodite u odnosu na navedene faktore.

Tip prtljaga

Ruksaku i koferu uvijek dajem prednost u odnosu na putnu torbu, prvenstveno zbog toga što je lakše vući kofer ili nositi ranac.

Kako-se-spakovati-za-putova

Mane su to što će rančevi kad-tad prouzrokovati bolove u leđima, dok koferi nijesu prilagođeni svim terenima – ni ne pomišljajte da putujete sa koferom u Lisabon!

Mini savjet: U poslednje vrijeme u regionu se dešava ekspanzija low cost avio kompanija. Pažljivo proučite dozvoljene dimenzije, težinu i sadržaj prtljaga prije nego što krenete, kako se ne bi desilo da na aerodromu morate platiti „kaznu“ zbog prekoračenja ograničenja, koja u najvećem broju slučajeva prelazi cijenu vaše povratne karte. Još jedan razlog za preporuku za ranac – dopušta manipulaciju dimenzijama.

Sadržaj prtljaga

Prije nego što krenem na put, uvijek napravim spisak potrebnih stvari koje podijelim po različitim sekcijama. Ovaj postupak omogućava uvid u to šta nam je stvarno potrebno i služi kao napomena da nešto jako bitno ne zaboravimo. Ukoliko nijeste sigurni u svoj spisak, na internetu se mogu naći gotovi, univerzalni spiskovi sa kojih otpisujete spakovane stvari.

Garderoba i obuća

Univerzalno pravilo bez obzira na to da li ostajete negdje godinu dana ili idete na vikend putovanje je da ponesete duplo manje garderobe nego što mislite da će vam trebati i duplo više novca nego što mislite da će vam trebati. Garderoba zauzima najviše prostora, a često nam se desi da ponesemo gomilu stvari koje inače ne nosimo, ali eto, imamo osjećaj da će nam baš na ovom putovanju zatrebati. I ne zatrebaju. Novac, sa druge strane, zauzima mnogo manje prostora, a garderobu i ostalo možemo uvijek dokupiti. Foru koju sam pokupila od druga iz Pakistana je da ponesem nešto garderobe koja je već iznošena i da na putovanju kupim novu kojom ću je zamijeniti. Ionako putovanja iskoristim za osvježivanje ormara, a ovako prtljag ne pretrpavam bespotrebno.

Vodeći se gorepomenutim faktorima, treba prilagoditi i sadržaj prtljaga. Budući da je ovo sezona godišnjih odmora i ljetovanja, ovaj tekst će biti orjentisan uglavnom u tom pravcu. Gledajte da ponesete stvari koje se puno ne gužvaju mnogo i koje se dobro kombinuju. Nemojte preopterećivati prtljag, stvari se uvijek mogu oprati na ruke, a većina smještaja nudi i opciju pranja.

Kako-se-spakovati-za-puto3

  • Veš, čarape – za svaki dan po jedne i još 2,3 komada za rezervu.
  • Majice – nekoliko komada i još 2 za rezervu
  • Suknje, šortsevi – maksimum 3 komada
  • Haljine – 2 komada, po jedna za dnevnu i noćnu varijantu
  • Kupaći – 2 komada
  • Jedan komad odjeće za hladnije vrijeme (nikad se ne zna)
  • Što se tiče obuće, za obilaske gradova je najbolje koristiti kvalitetne, udobne sandale ili patike. Japanke mogu imati više namjena, a ponesite i par obuće za večernje izlaske.
  • Od modnih dodataka i nakita nosim samo ono što znam da ću definitivno koristiti.

Kozmetika

Koristim da mini pakovanja kozmetike koju inače koristim. Možete ih kupiti u gotovo svim drogerijama, ali više preporučujem da kupite prazne bočice namijenjene baš za putovanja i tako punite sadržajem koji i inače koristite. Ono što takođe preporučujem je da, ukoliko vaš tip kože to dozvoljava, koristite sredstva koja mogu biti univerzalna – tipa kreme za cijelo tijelo, šamponi i balzami 2u1 i sl.

Ljekovi

Ljekovi su jako bitna stavka. Potrudite se da se obezbijedite onim što vam je potrebno prije puta. Nekada mi se dešavalo da ne mogu naći lijek koji mi je potreban ili su mi tražili recept za isti, što komplikuje situaciju. Dakle, pakujte ljekove u zavisnosti od zdravstvenog stanja, a za put se obezbijedite i tabletama protiv glavobolje, mučnine, alergija, insekata, a spakujte i neki probiotik, flastere, sredstvo za dezinfekciju.

Elektronski uređaji

I ovdje se pridržavam pravila univerzalnosti i nosim samo neophodno i ono što može imati više funkcija- dakle samo mobilni telefon, notebook, punjači za njih, eventualno adapteri, mini fen za kosu koji može služiti i kao pegla na laganijoj odjeći.

Kako-se-spakovati-za-puto4

Što se samog pakovanja tiče, odjeću rolajte, tako se prostor bolje iskoristi, onu koja se gužva stavljajte na vrh. Na internetu imate mnogo sjajnih tutorijala za ovo. Ako ćete biti u mogućnosti da opeglate stvari, spakujte ih u vakuum kesu, uštedjećete prostor značajno. Takođe, kozmetiku zapakujte u plastične kese, za slučaj da se ista prospe u prtljagu. Ponesite i nekoliko plastičnih kesa, mogu biti od višestruke koristi.

Važna dokumenta, novac i stvari nosite sa sobom i rasporedite ih na više mjesta. Obavezno napravite fotokopije važnih dokumenata. Ovo držite u neprobojnim pakovanjima, koja štite od eventualnih oštečenja. Najbolje bi bilo da imate kopije i u elektronskoj formi.

Ovo su neke opšte smjernice kojima sam, nadam se, obuhvatila najbitnije. Naravno, od vas zavisi kako ćete se spakovati i šta su va[e neophodnosti.

Share