Kako kombinovati čaj uz odgovarajuću vrstu hrane

Da, dobro ste pročitali. Poslednjih godina sve veći broj ljudi uživa u tome da otkriva nove kombinacije ukusa, meša arome i spaja nespojivo što bi rekli modni blogeri. Nastao je čitav jedan pravac u kom kao legitimno zanimanje postoji čajni somelijer.

Kako-kombinovati-caj-uz-odgovarajucu-vrstu-hrane13

Svima nam je odavno poznato kako recimo vino ili pivo utiču na bolji, intenzivniji, slojevitiji ukus različitih vrsta hrane. Riba i belo vino, meso i crno – ali ovo su tek osnove i ukoliko želite da svoje poznavanje u sveri kombinovanja ukusa povećate, predlažem da zajedno napravimo sledeći korak. Nisam iskusan kuvar, ali zbog svoje prirodne radoznalosti i ljubavi prema čaju odlučila sam da istražim ovu temu i ponudim vam svoju interpretaciju onoga što sam pokupila usput. Da se ogradim, moje znanje je i dalje čisto teorijsko (i dalje mi nedostaje kuvar koji bi sproveo moje zamisli u delo), a navedeni predlozi su tu tek toliko da vam zagolicaju maštu i navedu vas da i sami istražujete i pravite svoje kombinacije ukusa. Shvatite sledeće uputstvo kao vodič za početnike u koje se i sama ubrajam.

Kako-kombinovati-caj-uz-odgovarajucu-vrstu-hrane2

Beli čaj
Beli čaj ima nežnu, suptilnu aromu i svilenkast, blag ukus stoga ga je najbolje kombinovati sa laganom hranom koja nije mnogo začinjena. Idealno se slaže uz salate i povrće. Delikatan ukus belog čaja bi bio nadvladan jače začinjenim jelima i ostali bismo uskraćeni za njegovu slatkastu aromu.

Kako-kombinovati-caj-uz-odgovarajucu-vrstu-hrane16

Ukoliko bismo beli čaj kombinovali uz meso ili voće, vrlo lako bismo imali utisak da pijemo običnu vodu. Zbog toga stručnjaci preporučuju da ga kombinujemo sa recimo tikvicama, krastavac salatom ili lagano začinjenim morskim plodovima.

Kako-kombinovati-caj-uz-odgovarajucu-vrstu-hrane14

Ukoliko poželite da naglasite njegovu prirodno slatkastu aromu dodajte po želji kašičicu meda u čaj.

Zeleni čaj

I zeleni čaj kao i beli ima blag ukus pa se iz tog razloga lepo slaže sa salatama, morskim plodovima, ribom ili piletinom. Provereno dobra kombinacija su lubenica ili dinja uz zeleni čaj.

Kako-kombinovati-caj-uz-odgovarajucu-vrstu-hrane20

Imajte na umu da se zeleni čajevi često kombinuju sa drugim čajevima. Naročito lepo idu uz mentu, jasmin i voćne čajeve pa u skladu sa aromom kojom je obogaćen vaš omiljeni zeleni čaj treba uklapati jela na meniju.

Japanski zeleni čaj se veoma dobro slaže uz ribu, morske plodove, riblji rižoto i osvežiće vaša nepca blagim ukusom mente.

Kako-kombinovati-caj-uz-odgovarajucu-vrstu-hrane15

Intenzivniji zeleni čajevi su dobar par sa mesom ili hranom koja u sebi ima slatkastu notu. Recimo pire od slatkog, američkog krompira će se izvrsno slagati uz aromatičan zeleni čaj. U ovu kategoriju uglavnom ubrajamo kineske zelene čajeve.

Kako-kombinovati-caj-uz-odgovarajucu-vrstu-hrane8

Kako-kombinovati-caj-uz-odgovarajucu-vrstu-hrane4

Cejlonski zeleni čaj i zelene čajeve koji u sebi imaju voćne mešavine možete kombinovati sa piletinom, sendvičima, grilovanim sirom ili voćnim salatama. Njihov sladunjav ukus će obogatiti ova jela.

Kako-kombinovati-caj-uz-odgovarajucu-vrstu-hrane11

Crni čaj

Budući da je crni čaj znatno jačeg ukusa od čajeva koje smo do sada nabrojali potrebno je sa njim biti oprezan i mudro ga kombinovati sa drugim namirnicama i jelima.

Kako-kombinovati-caj-uz-odgovarajucu-vrstu-hrane9

Uz pecivo i mini zalogaje će se izvrsno uklopiti aroma crnog čaja. Kao i zeleni, crni čaj se vrlo često meša sa drugim čajevima te bi stoga trebalo u odnosu na kombinaciju aroma koje dominiraju osmisliti idealan jelovnik.

Kako-kombinovati-caj-uz-odgovarajucu-vrstu-hrane17

Uz voćkaste crne čajeve kakvi najčešće dolaze iz Indije i Šri Lanke izvrsno idu kolači i uopšte sve vrste poslastica. Tanin i arome kojima je crni čaj bogat će ublažiti šećer koji se nalazi u posluženim slatkišima i omogućiti da se osete različite arome na vašim nepcima.

Kako-kombinovati-caj-uz-odgovarajucu-vrstu-hrane10

Kako-kombinovati-caj-uz-odgovarajucu-vrstu-hrane18

Crne čajeve koji potiču iz Afrike i obiluju drvenastim aromama možete služiti uz piletinu, pire krompir ili crveno meso. Izbegavati kremaste nadeve i salate sa kojima bi se ukusi sudarali.

Kako-kombinovati-caj-uz-odgovarajucu-vrstu-hrane12

Share