Kako je “13 razloga zašto” skrenula sa pravog puta?

Usled razočaravajuće druge sezone 13 razloga zašto, vredi osvrnuti se na originalno delo Džeja Ašera. Pre nego što je ozloglašena i poznata Netflix-ova serija počela previše da podseća na karakteristične tinejdžerske drame, postojala je knjiga.

Izdata 2007. godine, ovu knjigu YA žanra napisao je Džej Ašer. Ubrzo su u javnosti prepoznate značajne teme koje je autor izabrao da obradi, kao i unikatan način kojim ih je predstavio. Zahvaljujući Netflix-ovoj adaptaciji, zaplet je svima koji nisu pročitali knjigu već poznat, ali pri tradicionalnom poređenju knjige i serije/filma, neophodno je osvrnuti se na prvobitno delo autora. Odluka da se pisac pozabavi temama kao što su samoubistvo, nasilje u školi i seksualno zlostavljanje u obliku YA literature bilo je u najmanju ruku izazov. Džej Ašer je razradio ove osetljive teme „tinejdžerskim” jezikom, ali ne po cenu da zanemari ozbiljnost i kompleksnost ovih problema. 13 razloga zašto se brzo našla na spisku za obavezno čitanje u srednjim školama u Americi, kao i na prvom mestu na New York Times Bestseller listi u 2011. godini. Naravno, ova knjiga je sa sobom povukla i određenu dozu kontroverze. Međutim, značaj teme i činjenica da je knjiga delovala kao pokretač za otvoreniji dijalog o pomenutim temama prevazišla je privremeno odvraćanje od poruke. Džej Ašer je pre svega hteo da svetu isporuči jednostavnu pouku: „Budite dobri jedni prema drugima i nemojte da vas bude sramota da tražite pomoć”.

U trenutku kada je javnost saznala da će nastati adaptacija Ašerove knjige, zavladala je neobična atmosfera. S jedne strane, postojala je velika doza uzbuđenja, ali u isto vreme, među čitaocima mogla se osetiti i izvesna doza opreza. U eri političke korektnosti koja nekad skreće u pravcu neopravdane kritike, očekivalo se da će priča pomenutog sadržaja ostaviti loš utisak. Serijska adaptacija 13 razloga zašto, koju je adaptirao Brajan Jorker uz pomoć Selene Gomez u ulozi producentkinje, po prvi put je prikazana prošle godine.

Prva sezona je izazvala burne reakcije gledalaca, u najvećoj meri zbog osetljive tematike i grafičkog prikazivanja scene samoubistva, a izdvojila se prvenstveno zbog činjenice da je u najvećoj mogućoj meri ispoštovala originalnu priču i poruku. Naime, 13 razloga zašto nije zabavno gledati, iako je njen format (u svakoj epizodi je predstavljen sadržaj jedne kasete koja objašnjava razlog zašto je Hana Bejker odlučila da se ubije) veoma primamljiv, ali govori o krucijalnim temama o kojima je toliko teško pričati da su najčešće osuđene da ostanu deo međuprostora tišine. Naivno je očekivati od popularne kulture da se uspešno i u potpunosti posveti ovako značajnim temama. Ovaj pritisak sve češće prati aktuelne filmove, serije, muziku i umetnost i pogotovo je teško podneti ga kada je u pitanju delo koje se prevashodno već bavi temama koje su otvorene za kritiku. Međutim, prva sezona 13 razloga zašto izašla je na kraj sa ovim pritiskom, iako možda ne u idealnoj meri.

Najava da će nastati druga sezona, došla je u najmanju ruku neočekivano. Džej Ašerova knjiga je već u potpunosti bila obrađena, te se postavilo pitanje šta nas čeka u sledećoj sezoni? Druga sezona je nedavno izašla, ponovo u Netflix-ovoj produkciji, ponudivši gledaocima haotičnu i uznemirujuću verziju već viđene priče. Brajan Jorker nas u drugoj sezoni uvodi u suđenje koje vodi Hanina majka protiv ćerkine srednje škole, sa ciljem da dokaže da škola kao institucija zanemaruje svoje učenike i da ih ne štiti od nasilja, kao i da im ne nudi emotivnu podršku. Likovi sa kojima smo se upoznali u prvoj sezoni, nose se sa traumom, kako ličnom tako i javnom, koju je Hana isprovocirala kolekcijom kaseta iz prethodne sezone.

Premda likovni razvoj predstavlja pozitivan aspekat u novoj sezoni, druga sezona 13 razloga zašto je najblaže rečeno nepotrebna. Od snimljenih 13 epizoda, od kojih je skoro svaka u trajanju od 56 minuta, postaje vrlo očigledno da se u ovom slučaju vrednuje kvantitet, a ne kvalitet. Režiserov izbor u razvoju zapleta najpre odražava potpunu digresiju od prvobitne poruke Džeja Ašera. Naglasak je na trinaestoj epizodi koja gledaocima predstavlja čin seksualnog nasilja koji je veoma težak za gledati i koji je u potpunosti nepotreban za razvoj priče. U novoj i dugo isčekivanoj sezoni 13 razloga zašto, teme koje su u knjizi imale za cilj da pokrenu diskurs,  na sirov i iskren način, sada bivaju eksploatisane. U seriji koja je pre svega namenjena YA ciljnoj grupi, grafičke scene nasilja i silovanja nebi trebalo da budu polje za izražavanje šok efekata. Podsetimo se poruke Ašerove knjige i esencije same priče, koja je negde između prve i druge sezone isparila. Budite dobri jedni prema drugima.

Kraj druge sezone gledaoce ostavlja sa nerazrešenom pričom, i najavom da nas treća sezona čeka. Ovog puta se postavlja pitanje, ko će je uopšte gledati?

Share