Joga lica: Prirodan fejslifting sa trajnim rezultatima

O blagotvornom uticaju joge na naš organizam, kako fizički tako i mentalno, većina nas je barem površno upoznata. Međutim, o jogi lica, kao posebnoj i izuzetno efikasnoj prirodnoj alternativi estetskoj hirurgiji ne zna se i ne govori dovoljno često. Ako vam kažemo da je potrebno izdvojiti svega pet do deset minuta dnevno kako biste na potpuno prirodan način došli do lepšeg i svežijeg tena, smanjili postojeće borice i preventirali buduće, a posledično i zategli kožu prirodnim putem, pomislili biste možda, da preterujemo. Zbog toga smo u goste pozvali Anju Nenadović, koja nam je objasnila šta je joga lica, zbog čega je tako efikasna i zašto je važno da je uključimo u svoju dnevnu rutinu.

Draga Anja, kako mnogi od nas imaju skromno predznanje o jogi kao disciplini i načinu života, da li bi nas bliže upoznala sa njenim načelima, a onda uputila u to šta je joga lica?

Joga je nauka o telu, umu i duhu. Kroz jogu se stimulišu svi delovi našeg tela da bi kao celina funkcionisali u najboljem zdravlju smireno i opušteno. Fizički deo joge se sastoji iz Asana – vežbi i položaja koje razvijaju telo i Pranayama – vežbi disanja. Mentalni razvoj u jogi se postiže kroz vežbe disanja, vežbe koncentracije i meditacije.

Osnovna načela joge su:
Yama (odsustvo nasilja, istinoljubivost, odsustvo žudnje za tuđim, samokontrola, odsustvo pohlepe)
Niyama (čistoća, zadovoljstvo, duhovna disciplina, proučavanje svetih spisa i sebe predaja Bogu)

Joga je jedinstvo i put ka vraćanju sebi, svojoj suštinskoj prirodi i boljem povezivanju sa sobom. Joga lica je prirodan fejslifting sa specijalno osmišljenim vežbama za lice kojima za kratko vreme možemo vrlo uspešno da obrišemo mnoge bore na licu, da zategnemo kožu, vratimo svežinu, podstaknemo proizvodnju kolagena i elastina u srednjem sloju kože, dobijemo zdrav ten i podmladimo se za 10 godina i više, bez upliva veštačkih supstanci i posećivanja brojnih klinika za estetsku hirurgiju.

Živimo u vremenu u kome se starost doživljava kao sramota, pokazatelj neuspeha, neki bi rekli i kazna, usled čega smo svedoci ekspanzije različitih agresivnih i veštačkih metoda koje pružaju mogućnost da što duže izgledamo mlado. Odlučujući se za dramatične estetske zahvate koji potpuno menjaju naš odraz u ogledalu ili birajući instant rešenja poput botoksa, trudimo se da unapredimo svoj izgled. Kako joga za lice pomaže da na prirodan način očuvamo svoju lepotu?

Kao što vežbamo, zatežemo i oblikujemo telo tako je isto i sa mišićima na licu. Jedina je razlika što su mišići na licu manji, tanji i jako brzo reaguju na vežbe. Sloj potkožnog tkiva je dosta tanji u odnosu na ostale delove tela, tako da lakše upravljamo mišićima na licu. Glavni uzrok opuštenog, ostarelog lica sa izraženim borama jeste zapravo u atrofiji mišića, jer ne koristimo ih i nema šta da pridržava kožu lica. Joga lica ili Face yoga je već neko vreme jako popularna u svetu i njen uticaj raste sve više. Posebno mi je drago jer se uspešno probija kao alternativa estetskoj hirurgiji. Da svi želimo da izgledamo mlado i lepo govori broj estetskih operacija. I nema ništa loše u tome, jer prirodna je potreba „da se dobro osećamo u svojoj koži”, ali nije prirodno da pomoć tražimo u veštačkim supstancama! Život je brz, haotičan. Porodica, deca, karijera i onda dođe momenat kada se pogledamo u ogledalo i vidimo jedno umorno, iznureno lice.. Koža na kraju ipak sve pamti. U to sam se i sama uverila! Telo ćemo nekako fizičkom aktivnošću održavati ili možda kamuflirati odećom, ali šta ćemo sa licem koje nas najviše predstavlja i odaje prvi utisak?

Koliko vremena i truda je potrebno kako bismo primetili rezultate?

Rezultati mogu jako brzo da se pokažu, a to znači do mesec dana počinju već vidljive promene koje se nastavljaju ukoliko postoji kontinuitet koji je važan za jogu lica kao i kada oblikujemo telo. Već prvih dana počinju promene koje se očitavaju kroz zdraviji i svežiji ten, koža lica postaje čvršća odnosno mišići lica postaju čvršći, boja tena postaje drugačija kao posledica prokrvljenosti koja se postiže vežbanjem.

Koliko su zahtevne vežbe i masaže lica? Da li su nam pored njih potrebne i posebne kreme kako bi dejstvo bilo delotvornije?

Određene vežbe mogu biti zahtevne i teške, naročito početniku sa već postojećom atrofijom mišića. To sam iskustveno doživela kada sam počela da praktikujem jogu lica i tu mi je pomoglo moje znanje iz joge, a to je pravilno produbljeno disanje koje sam primenjivala i koje mi je dosta olakšalo mnoge vežbe. Naročito na samom početku, a posle je dosta lakše kada mišiće dovoljno aktiviramo i oslobodimo mlečne kiseline. Dakle i ovde je ključ disanje, jer izvođenjem vežbi lica zajedno sa produbljenim disanjem dobijamo jači efekat svake vežbe, dodatno opuštamo mišiće naročito zadnji deo vrata koji je vrlo angažovan sa ovim vežbama, podstičemo bolju cirkulaciju i omogućavamo dotok kiseonika i time više hranljivih materija dolazi do ćelija kože. Nega kože prirodnim kremama za lice je uvek dobrodošla, kao i masaža lica. Jedna trenutno od boljih jeste Zogan masaža koja isto radi na boljoj cirkulaciju, stimuliše limfni sistem i doprinosi zatezanju kože lica. Ona isto vremenski zahteva jako malo (5 min dnevno). Takođe, vežbe lica radimo 5 do 10 min dnevno, a koliko puta nedeljno ćemo raditi vežbe, zavisi od naših godina i dubine bora.

Ispričaj nam malo više o svom kursu, kako je osmišljen i kako se ljudi mogu prijaviti? Kome je namenjen?

Joga lica je namenjena svima bez obzira na godine. U dvadesetim i tridesetim godinama je radite preventivno, a posle već za rešavanje nastalih bora. Sam kurs je osmišljen tako da se probudi svest o prirodnom podmlađivanju. Kurs obuhvata teorijski deo, sve o koži, prirodnoj nezi, mišićima lica, učenje pravilnog disanja, 40 vežbi za svaki deo lica. Takođe, postoji i mogućnost online časova.

Stanje naše kože puno toga govori o našem zdravstvenom stanju. Umeš li da čitaš ove signale tela i kako se joga za lice može nadovezati na konvencionalnu medicinu?

Koža je naš najveći organ! Ona nas štiti, ali ona nas i odaje. Na njoj će se odmah očitati ako smo fizički, mentalno ili emotivno u disbalansu. Takođe, važna činjenica je da bilo koji problem sa kožom najčešće znak nečiste jetre. Zato je jako važno da jednom do dva puta godišnje radimo detoksikaciju jetre i antiparazitni program. Time vršimo unutrašnje radikalno čišćenje koje pospešuje sve funkcije u telu, čisti nas od gomile toksina i istovremeno je odlična metoda podmlađivanja. Recimo izražena nazolabijalna bora je znak stanja našeg debelog creva. O antiparazitnom programu takođe možete da pogledate na mom sajtu.

Kada smatraš da je pravo vreme da se počne sa jogom za lice?

U svakom trenutku možemo početi sa jogom lica. I kasnije kada su bore već duboko nastale, moguće je reagovati i popraviti stanje kože. Sa jogom lica je kao da ste radili fejslifting, ali dobar! Bolji tonus i bolji obrisi lica koje postignete vežbanjem su trajni!

Koji savet bi želela da  podeliš sa čitaocimaPlezira kada je nega u pitanju?

Pošto vlada velika otuđenost od prirode, moj topli savet je da se vratimo prirodi odnosno sebi, da se vratimo prirodnoj nezi, da dišemo punim plućima, da se duhovno jačamo i da pobedimo svog najvećeg neprijatelja, a to je lenjost! Da volimo sebe i da znamo da rešenje uvek postoji i da su prave stvari u životu uvek jednostavne.

Fotografije: Miklja Milenko

Share