Jelena Lengold, Fiona Sampson i film Anđeo milosti na završnom danu 7. Beogradskog festivala evropske književnosti

Jelena Lengold, autorka nedavno objavljenog romana Odustajanje, i poznata britanska pesnikinja Fiona Sampson obeležavaju programe završnog dana 7. Beogradskog festivala evropske književnosti koji organizuje Izdavačka kuća Arhipelag.

Novi roman Jelene Lengold Odustajanje, koji je objavljen pre nepuna dva meseca, izazvao je veliko interesovanje čitalaca i kritike. Nastup Jelene Lengold na Beogradskom festivalu evropske književnosti istovremeno je i beogradska premijera ove knjige u kojoj se sugestivno i zavodljivo pripoveda o tri životna doba u životu junakinje, od detinjstva, preko mladosti, do zrelog doba.

Fiona Sampson je jedna je od vodećih savremenih britanskih pesnikinja. Njena poezija prevedena je na preko trideset jezika. Dobila je gotovo sve najvažnije britanske nagrade za poeziju, kao i čitav niz međunarodnih književnih priznanja. Pesničke knjige Fione Sampson dva puta su bile u najužem izboru za Nagradu „Tomas Sterns Eliot“. Urednica je jednog od najuglednijih britanskih časopisa za književnost Poetry. Predaje istoriju poezije i kreativno pisanje na Univerzitetu u Rohemptonu. Objavila je osam knjiga pesama, od kojih su najnovije Noćne fuge: Nove i izabrane pesme i Lovina. Nedavno je objavila i biografiju U potrazi za Meri Šeli: Devojka koja je napisala Frankenštajna. Ova knjiga se proteklih medseci našla u žiži britanske književne javnosti.

Sedmi Beogradski festival evropske književnosti završava se projekcijom italijanskog filma Enrika Paua Anđeo milosti koji je nastao po istoimenom romanu Mikele Murđije.

Beogradski festival evropske književnosti, u organizaciji Izdavačke kuće Arhipelag, održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu. Svi programi na Festivalu, uključujući i projekcije filmove, besplatni su.

Share