Jednostavni saveti za organizaciju dana i raspoloživog vremena

Užurbani tempo života nam nameće i više obaveza nego što možemo da postignemo. Iz jedne uloge uskačemo u drugu, žurimo, hvata nas panika dok kasnimo, osećamo napade griže savesti ako ne obavimo sve što je trebalo i na kraju, sve rezultira stresom. Ključ za manje stresa je uspešna organizacija. Prođite kroz našu malu zbirku saveta i ideja i doterajte svoju listu „za obaviti“, sredite kreativni haos i završite sve poslove na vreme!organizacija5

Znamo da je teško ispratiti sve kada je toliko stvari na tapetu, ali uz pomoć dobre agende, nekolicine raznobojnih olovaka i  post it blokčića, možete uspešno rasporediti svoje vreme. Za početak treba da znate da se na agendu ili planer navikava. U početku je teško nositi svesku sa sobom, proveravati i štiklirati obavljeno, ali zar to nije bolje od presavijenog spiska za kupovinu ili podsetnika koji sada leži zaboravljen na dnu  vaše torbe ili džepa?

organizacija8

Izbor agendi, planera i rokovnika je veliki. Od vaše potrebe i stila, ličnih preferencija zavisi za koji ćete se odlučiti. Kožni ili tvdi povez, spirala, klasična crna ili dezen? Ipak, osim lepe spoljašnosti bitna je i unutrašnjost agende kao i praktičnost. Najzahvalniji formati su A6 i A5 jer staju u gotovo svaku torbu. Knjižare Vulkan imaju veliki izbor beležnica, a u ponudi su i Galison I Santoro notesi. U pitanju su klasične beležnice sa linijama, ali ih uz malo truda možete pretvoriti u savršene agende. Možete iscrtati polja za dnevni ili mesečni planer, adresar ili indeks. Ako vam dekoracija i crtanje ne idu od ruke, jednostavnim ukucavanjem taga free agenda printables na Google pretraživaču ili Pinterestu ćete pronaći mnoštvo elemenata za štampanje. Od kalendara i planera, preko listi i tabela do washi trake i obeleživača stranica. Na vama je da kliknete download, oštampate, isečete i prelipite na stranice beležnice. Iako deluje kao mnogo posla, zapravo je zabavno, a imate prednost u odnosu na gotove agende jer možete sami da isplanirate stranice, odvojite manje ili više mesta, dodate ili oduzmete nešto.

santoro-gorjuss-the-runaway-premium-journal galison-pocketplanner-around-front

Najbolji način da sredite svoju agendu je da je izdelite na odeljke. Odvojite stranice za sastavljanje listi, potom kalendar sa dnevnim ili mesečnim planerom, kontakte, ideje, beleške, itd. Možete se poslužiti lepljivim obeleživačima stranica na koje ćete ispisati naziv određene kategorije ili ćete se jednostavno orijentisati prema boji obeleživača. Umesto kupovnih, obeleživače možete napraviti sami, od washi trake, samolepljivog papira ili običnog papira u boji i trake. Ne zaboravite da unapred ostavite više mesta za neke od kategorija, jer će spisak obaveza sigurno zauzeti više mesta nego lista kontakata i sl.

organizacija3

Savetujemo upotrebu gel olovaka i markera u različitim bojama kako bi odvojili privatne od poslovnih obaveza ili nešto što je hitno od onoga što može da čeka. Neizostavni element svake agende su i lepljivi papirići.

Korice agende možete ukrasiti po sopstvenom nahođenju. Prelepite ih samoplepljivim tapetom, novinskim isečcima, ukrasnim papirom i ukrasite monogramom ili inicijalima. Možete sebi napisati neku motivacionu poruku kako biste bili nadahnuti da obavite sve što imate na vreme. Na unutrašnje strane korica zalepite kovertu ili napravite džep ili folder, kako biste mogli da odlažete račune, papire, isečke ili  pozorišne karte npr.

organizacija

Ako vam kreativnost nije jača strana  onda je najbolje da za vašu agendu izdvojite nešto novca. Sve knjižare su uglavnom dobro snadbevene rokovnicima koji dolaze u svim veličinama i bojama. Budimo realni, rokovnik je postao jednak maloj crnoj haljini, postao je nešto što se podrazumeva. Ako vam je potrebno nešto više od kožnih, jednobojnih korica, vreme je da potražite pravi planer.

Naše tržište možda ne nudi toliki izbor, ali je zato Facebook prepun kreativaca koji su svoj talenat pretočili u korice savršenog prijatelja za organizaciju. Nadja Tumbas stoji iza Nostalgic Artifact ručno izradjenih beležnica. Svaki komad je presvučen tekstilom, ukrašen čipkom ili vezom i ručno iscrtanom ilustracijom. Nežan i romantičan  izgled beležnice se uklapa u svaki devojački budar i torbu, a predivan dizajn će vas mamiti da zavirite unutra i proverite šta ste zapisali.

artefakt

Planer Uređeni haos  vam već imenom potvrđuje svoju upotrebu, a namenjen je baš ženama. Zapišite i isplanirajte sve do detalja, od kućnog budžeta do sezonske kupovine unutar fino dizajniranih korica ovog planera, jer je krajnje vreme da dovedete u red sav taj haos.

uredjeni-haos

Možda jesu neprolazna klasika, ali crne rokovnike su pretekli šareni! Odaberite svoj na stranici Unikatni rokovnici koja vam nudi veliki izbor rokovnika presvučenih italijanskom kožom ili tekstilom sa finim dezenima i to po želji kupca!

unikatni

Maja i Jelena su završile Fakultet Primenjenih Umetnosti i svoj nesumnjivi talentat  pretočile u Bruka notes, brend koji osim predivnih notesa sa spiralom potpisuje  i cegere i bedževe kreativnog dizajna. Možete izabrati notes sa linijama, kvadratićima ili onaj sa čistim stranicama, sve po potrebi.

bruka-notes

Ako želite da svoju beležnicu ili agendu držite urednom, bez žvrljotina i nasumičnih beleški, opaski i ideja, onda uz nju sparite sveščicu ili blokčić sa tridesetak listova koja će vam služiti upravo u te svrhe. Sveska vam nikako neće biti na odmet jer ćete moći da zapišete sve što vam u trenutku padne na pamet, a što bi vam kasnije moglo zatrebati.

organizacija6

Ukoliko vam je previše da nosite dodatnu svesku za ideje i inspiraciju, isečke, ili da imate odeljak u agendi namenjen samo za to, onda se prepustite čarima i prednostima online i organizacije putem gedžeta. Pinterest vam nudi mogućnost da na jednom mestu, po tablama, saberete sve korisne savete i ideje na koje naletite, a kojima ovaj sajt obiluje. Direktna veza na svakoj fotografiji  vodi do sajta gde ćete pronaći podrobnije objašnjenje i upustva  za npr. pravljenje torte ili organizovanje prazničnog ručka. Dostupna je Pinterest IOs i Android aplikacija pa ćete inspiraciju i savete moći da nosite i u džepu. Pametni telefoni sami po sebi predstavljaju odličan vid organizacije. Možete skinuti pregršt besplatnih aplikacija sa listama za kupovinu, kalendare i podsetnike. Veliki broj pomenutih nudi i opciju customize, pa tako uz važan datum možete prilepiti i fotografiju, ali i promeniti font ili boju teksta. Skoro svaki Anroid ili IOs telefon poseduje Memo pad aplikaciju u koju možete zapisati sitnice koje ne želite da zaboravite. Čak i obični kalendar na telefonu ima opciju za podsetnik kojeg prati zvučno obaveštenje.

Da bi ostali motivisani da pratite spisak obaveza, napišite i nešto što znate da ćete uraditi i da nećete zaboraviti, jer ćete tako sa spiska moći da precrtate bar jednu stavku i već ćete osećati da svoje obaveze držite pod kotrolom jer previše obaveza deluje demotivišuće!

organizacija2

Važno je da uz sve ovo zapamtite i da je organizacija lična stvar i da vam možda neki drugačiji vidovi ogranizacije više odgovaraju. Vizuelni tipovi će pre zapamtiti nešto zapisano u boji, ali nekoga sav šareniš možda dodatno zbunjuje. I na kraju, ne morate baš doslovno pratiti sve što isplanirate, stepen spontanosti u vidu nekog iznenadnog poziva na kafu umesto generalnog raspremanja, je sasvim normalna stvar koja život čini lepšim.

organizacija7

Share