JAVNI POZIV NA ZAUSTAVLJANJE GRADNJE PARKINGA NA UŠTRB ZELENE POVRŠINE

U Novom Sadu je zelenih površina i parkova sve manje. Zamenjuju ih beton, asfalt, parkinzi i kolovozi i život u gradu leti postaje sve nesnosniji i suroviji ne samo za ljude već i za ostali živi svet!

21. jula 2014. godine stanovnici Novog Sada putem medija saznali su da je započeta izgradnja javnog parkirališta od (prema navodima) 150 parking mesta kod SPENS-a (Bul. cara Lazara). Generalnim planom Novog Sada do 2021. godine izričito je predviđeno da se štite i revitalizuju postojeći zeleni prostori, a da se ozelenjavaju slobodni prostori u svim namenama – izgradnja javnog parkirališta sa asfaltnom (ili sličnom) podlogom je je u direktnoj suprotnosti sa ovom odredbom:

“U nemogućnosti formiranja značajnijih novih zelenih prostora, uslovljava se zaštita i revitalizacija postojećih i ozelenjavanje slobodnih prostora u svim namenama.”Generalni plan Novog Sada do 2021. godine – Namena površina

Ova površina je do tada predstavljala zelenu površinu (trava/drveće) i važećim urbanističkim planovima koji su dostupni na sajtu JP Urbanizam nije predviđena za izgradnju bilo kakvih javnih parkirališta!

„Rešavanje stacionarnog saobraćaja planira se izgradnjom parkinga i garaža… u bloku između ulica Lasla Gala i Braće Ribnikar… u bloku između Bulevara Oslobođenja i ulica Vase Pelagića, Augusta Cesarca i Jevrejske, spratnosti Su+P+1, kapaciteta 250 parking mesta… izgradnja javne garaže na mestu postojeće kod Sportskog i poslovnog centra „Vojvodina“, spratnosti Po+P+4, kapaciteta 450 parking mesta…“Plan generalne regulacije prostora za mešovitu namenu između Bulevara Evrope, Bulevara cara Lazara, ulica Stražilovske i Žarka Zrenjanina, Bulevara Mihajla Pupina, ulica Jevrejske i Futoške u Novom Sadu, br 1.7.8/2010 (Sl. List Grada Novog Sada br. 40/2011 i 30/2012-ispravka)

parkiranje-parking-zone-zona-rtv-aleksandar-korom-jpg_660x330[1]

Novom Sadu su potrebne zelene površine, a ne dodatna motivacija za kupovinu automobila čiji je broj u poslednjih 10 godina porastao za gotovo 30.000 i koje nemamo više gde da smestimo, koji zagađuju vazduh, prave buku, gužve, okupiraju javne površine i stvaraju dodatni rizik u saobraćaju!

Mi, nižepotpisane organizacije, građani i građanke Novog Sada u to ime zahtevamo od nadležnih institucija da izvrše nadzor zakonitosti izgradnje pomenutog parkirališta u smislu osnova i usaglašenosti sa važećim planskim dokumentima, da daju na uvid javnosti izvor finansiranja izgradnje parkinga (budžetske stavke), iznos sredstava i da uvažavajući interes javnosti obustave izgradnju, odnosno preispitaju namenu pomenute površine i uvaže apel i interes javnosti, kao i načela planiranja i gradnje definisana planskim dokumentima!

PETICIJU POKREĆU NOVOSADSKE ORGANIZACIJE: 

- NOVOSADSKA BICIKLISTIČKA INICIJATIVA 

- UDRUŽENJE ZA BEZBEDNOST DECE U SAOBRAĆAJU 

- STRUKOVNO UDRUZENJE POLICIJE DR RUDOLF ARČIBALD RAJS 

- INŽENJERI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE 

- VOJVOĐANSKA ZELENA INICIJATIVA

- UDRUŽENJE ZA OČUVANJE TRADICIJE I UNAPREĐENJE SPORTA ...  UKOLIKO ŽELITE DA SE PRIDRUŽITE PETICIJI
http://www.peticije24.com/novi_sad_protiv_izgradnje_parkinga_kod_spensa
Share