Japanski dom

Mirno i jednostavno životno okruženje odlikuje skromni dizajn kojim odiše celokupna japanska kultura. Hiljade godina tradicije uticalo je na to da japanska arhitektura, kao i dizajn i uređenje enterijera japanskog naroda obiluje estetikom koja odaje osećaj kulturološke pripadnosti i spokoja. Japanski stil uređenja prostora podrazumeva kulturu uređenog življenja i čvrsto se drži sklada, balansa, reda, drevnih običaja i ljubavi poklonjenoj lepoti prirode. Tradicionalne japanske sobe (和室, washitsu) predstavljaju jedinstven tip enterijera koji podrazumeva posebno uređenje, počev od tatami prostirki na podovima koje datiraju još iz Muromachi perioda, preko prozirnih kliznih vrata i detalja poput niskog stočića na kojim se od davnina sprovodio ritual čajne ceremonije i ispisivala kaligrafija. Kada se u potpunosti shvati i razume značaj drevne čajne ceremonije Japancima – celokupna njihova kultura, način života i uređenja životnog prostora poprima jednu novu, nežnu dimenziju koju odmah poželimo da primenimo u svom svakodnevnom životu. Japanski dizajn u sebi čuva osobenosti mi nimalizma i funkcionalnosti sa prizvukom zena kao koncepta koji je savremenom čoveku i te kako potreban pored obilja stresa sa kojim se svakodnevno bori.

Japanski-dom11

Upravo iz ovog razloga, ovaj narod, premda važi za najnapredniji u sferama urbanosti i tehnologije, veliku pažnju poklanja očuvanju i uređenju prirode, čak i u okvirima svojih domova, koliko god im to prostorne mogućnosti dozvoljavaju.

Japanska kultura življenja neguje veliko poštovanje prema prirodi, a najbolji način da se održi povezanost sa svetom prirode, jeste da se ona unese i u životni prostor. Unošenjem japanskih biljaka, poput bonsai drveća, ikebane, algi (sa kojima vas upoznajemo u intervjuu sa NervosaCornerom) i bambusa unutar naših domova, sa malo Japana ćemo začiniti svoju svakodnevnicu.

Japanski-dom13

Mada, bilo kakvo zelenilo postavljeno u sličnom stilu, učiniće da kroz prostoriju prostruji dašak mira i spokoja. Bitno je samo da bude jednostavno, prirodno i zeleno. Ukoliko imate sreću da živite u kući sa dvorištem, razmotrite i proučite uređenje japanskih zen vrtova i lepotu staklenih kliznih vrata (shoji) koja će vam u bilo koje doba dana omogućiti da se odmorite u divnom prizoru kojim ćete barem nakratko sebi pružiti beg od obaveza i problema. Budući da je po velikim gradovima u Japanu, posebno Tokiju, ograničeno raspolaganje sopstvenim prostorom, vrlo se pažljivo razmatra uređenje životnog boravišta, ali apsolutno uvek se nađe mesto za barem jedan maleni kutak posvećen opuštanju.

Japanski-dom7

Ono što sam želela da spomenem, zvučaće pomalo paradoksalno, budući da uporno govorimo o prenaseljenosti i nedostatku prostora koji postoji u Japanu. Međutim, kojih god razmera da je stan, gotovo uvek će se u Japanskom domu naći prostora za jednu, pa i najužu i najmanju moguću kadu. Sećam se da sam tokom studija čula priču od profesorke kako ima prijateljicu Japanku koja nikad ne izostavi da sebi priušti jedan ofuro pre spavanja, pa čak i kada se desi da se sa posla vrati u stan u pola dva ujutru. Ofuro je zapravo ritual koji se prožeo kroz japansku kulturu i tradiciju i koji pored održavanja lične higijene, poseduje daleko dublje značenje. Nakon tuširanja, kada se napuni toplom vodom, a onda sledi opuštanje i „spiranje” svih problema i briga koji je sa sobom doneo prethodni dan. Zvuk vode koja teče unosi spokoj i ima neverovatno umirujući efekat. Poput biljaka, element vode je gotovo imperativ u jednom japanskom domu. Zato ne propustite da sebi stvorite božanstveni lični mini spa u sopstvenom stanu ili kući.

Japanski-dom12

Još jedno interesantno otkriće mi je bilo to, gotovo obavezno postojanje ulaza u japanski dom koji se naziva genkan. Izuvanje je gotovo neizostavno, zbog čega domaćini uvek na specijalnoj polici imaju spremne papuče za svoje goste. Od gosta tog doma se očekuje da ljubazno skine svoju obuću i da je odmah okrene u smeru ka izlazu da ga čekaju spremne kada krene nazad svom domu ili kuda će se dalje već uputiti.

Dok se u autentičnim japanskim domovima zapravo ne odvajaju prostorije po svojoj nameni, i dalje je moguće preslikati njihovu jednostavnost u okviru našeg „separatističkog” životnog prostora. Kao što sam malopre pomenula nisko postavljeni stočić za posluživanje čaja, tako su i ostali komadi nameštaja u japanskom domu napravljeni tako da budu što prizemniji. Kultura sedenja na podu omogućava romantičan prizor sa pregršt mekanih jastuka u spavaćoj sobi, dnevnom boravku i naravno dečjoj sobi. Lično sam zaljubljena u zamisao spavanja na futonu, autentičnom japanskom dušeku koji se postavlja na sam pod, eventualno tatami prostirku od bambusa, bez okvira kreveta.

Japanski-dom5

Mirne i svedene boje koje odišu spokojem još jedna su od odlika japanskog uređenja životnog, ali i radnog prostora, pa bilo da želimo da uredimo svoj prostor u čisto japanskom stilu ili dobijemo efekat „Istok sreće Zapad”, ovakve detalje u svakom slučaju vrlo jednostavno možemo nabaviti i integrisati. Kao što ste do sada već mogli da primetite, japanski princip uređenja je dosta jednostavan, čist i nedostaje dosta „pravog” nameštaja u jednom japanskom domu. Međutim i dalje je moguće napraviti repliku jedne zen oaze za život, a da se ne lišimo modernog dizajna koji pruža, moramo priznati, izvesnu dozu komfora. Samo je caka u tome da sve bude jednostavno, svedeno i da ne bude pretrpano. Nameštaj bi trebao da bude izrađen od prirodnih materijala poput drveta ili stakla, dobra rasveta je takođe važna, a svaki predmet je potrebno da poseduje svoje mesto, ali i namenu u domu. Dakle, previše ukrasnih detalja je suvišno.

Japanski-dom4

Na kraju, japanski narod tradicionalno neguje jednu posebnu veštinu koja se naziva Kintsugi. Tajna je u tome da se slomljeni sud ili predmet keramike ili porcelana ne baca, već da se sačuvaju veliki komadi i nanovo spajaju smešom koja sadrži zlatasti prah, tako da predmet iznova poprimi svoj prvobitni oblik, samo ovaj put biva još bolji, lepši, autentičniji i istrajniji. Često ovu tehniku Japanci koriste kao metaforu u vezi sa životom uopšte. Ova nesavršenost se sagledava kao jedinstveni deo istorije tog predmeta koji doprinosi njegovoj lepoti. Razmislite o ovoj lepoj metafori kada se budete osećali slomljeno, ali i kada budete uređivali svoj životni i radni prostor. Uradite to sa mnogo elana i ljubavi. Na kraju, ma koliko nam sam japanski narod i njihova kultura življenja delovali poput savršenstva, oni su zapravo otkrili i što je još važnije primenili recept koji kaže da gotovo sva lepota ovog sveta leži upravo u nesavršenosti.

Japanski-dom6

Share