Izmaštana koloritna zajednica Sonora Art Village stvorena tokom pandemije

Moskovski dizajneri Davit i Mari Jilavian proveli su vreme u karantinu stvarajući zamišljenu zajednicu u Meksiku sa zgradama u dva tona i ulicama prekrivenim kaktusima i bazenima. Arhitekta Davit i dizajnerka Mari kreirali su vizuale u vreme pandemije Covid-19 za izmaštanu zajednicu u Meksiku. Svet pastelnih boja u kome smo uživali igrajući se kao deca sa Polly Pocket setovima, ponovo je oživeo pod dirigentskom palicom moskovskog kreativnog umetničkog dua.

Fasade zgrada u jarko ružičastoj, zelenoj, oranž, plavoj i žutoj asociraju na rad slavnog meksičkog arhitekte Luis Baragana i španskog arhitekte Rikarda Bofila, koji su obojica poznati po upotrebi smelih boja.

Na slikama se može videti kako položaj sunca utiče na boje i izgled čitavog mesta. Mnoge kuće su dvospratne ili trospratne, a stazice za šetnju se vijugaju između pregradnih zidova, cvetnih žbunova i kaktusa.

Kuće na obodu imaju pogled na pustinju i horizont. „U Sonora Art Village-u ne postoji definisan plan gradnje, kuće su raspoređene haotično i svaka ima svoju živopisnu stazicu“, objasnili su Davit i Mari Jilavian. „Neke kuće su više, neke su niže, pa selo ima puno malih stepenica, zbog čega imate osećaj kao da hodate gore-dole poput Super Maria.”

„Provodeći vreme u izolaciji, okruženi sa četiri zida, palo nam je na pamet da stvorimo čitavo selo od kuća poput kuće Sonora”, dodao je dvojac. „Želeli smo da stvorimo mesto gde ljudi mogu da dođu i osete drugačiji život, daleko od sive stvarnosti, da osete kao da su deo nekakvog svetlog 3D prostora ili čak crtanog filma.“

Sonora Art Village predstavlja eksploziju naših emocija, ono što nam u stvarnosti nedostaje“, rekli su. „To je mesto bez predrasuda. Nema mesta rasizmu, seksizmu, poniženjima. Pokušali smo da stvorimo potpuno drugačiju atmosferu koja bi oslikavala radost, ljubav i sreću.”

Do ovog projekta je došlo nakon što ih je prijatelj iz Meksika zamolio da naprave šarenu kuću za porodicu koja se zove Kuća Sonora sa belim prozorima.

Ovo dvoje umetnika pripadaju talasu vizuelnih umetnika koji su tokom pandemije stvorili utopijske pejzaže, zgrade i enterijere za bekstvo iz fotelja tokom pandemije COVID-19.

Izvor: dezeen.com

Share