Izložba “Zanat u Beogradu” nemačke umetnice Franziske Wicke

U ponedeljak 11. maja u 20 časova u KC Grad otvara se dokumentarno-umetnička izložba nemačke umetnice Franziske Wicke pod nazivom Beograd, dela ruku tvojih, koja se načelno bavi zanatlijama u Beogradu, njihovim radnim prostorima ali i njihovim životnim pričama.

Izlozba-Zanat-u-Beogradu-nemacke-umetnice-Franziske-Wicke2

Postavka je proistekla iz autorkinog aktuelnog umetničkog istraživanja prostora, sećanja i migracije jezika. Selekcija raznovrsnih zanatlija omogućuje publici pogled na njihove radionice ali i najzanimljivije anegdote koje su pratile njihov zanat kroz istoriju, ali i osnovne informacije o istoriji svakog zanata koji je u postavci.

Franziska Wicke je u ovom opsežnom istraživanju posebnu pažnju obratila na razvoj pojedinačnih zanata te njihovo poreklo i konačno vreme migracije u Beograd. Mešavina osmanskog i austro-ugarskog kulturnog modela na prostorima prestonice diktira upliv zanata i njihov razvoj.

Izlozba-Zanat-u-Beogradu-nemacke-umetnice-Franziske-Wicke

Publika će takođe moći da sazna koji su zanati ostali cenjeni promenom vlasti posle II svetskog rata i ko je to sašio preko dvesta belih košulja Jospu Brozu Titu i to po meri, ali i kako su pojedine zanatlije svedočile i učestvovale u razvoju i modernizaciji prestonice. Izložbu će pratiti specijalna publikacija koja je štampana u Austriji. Kako su tradicionalni zanati odavno na izdisaju ova izložba je svojevrsni omaž ljudima koji odolevaju i još uvek istrajavaju u manufakturnoj proizvodnji, koju je odavno zamenila masovna produkcija robe lošijeg kvaliteta.

Izložba Zanat u Beogradu će biti otvorena do nedelje 24. maja u KC Grad.

Share