Izložba The Art of Spectating

„Umetnost Posmatranja”

Kroz seriju fotografija Francesca Marketija se provlači pitanje da li život imitira umetnost ili umetnost imitira život. Dokumentovana u „Viktorija i Albert” muzeju u Londonu, ona predstavlja intimne trenutke promatranja i ponekad neverovatne fizičke veze između posmatrača i umetničkog dela u okviru galerije.

Umetnik radove doživljava kao produžetak ulične fotografije i svaka fotografija je reprezentacija „običnih” ljudi, bez ikakve interakcije između njih i fotografa. Postoji značajna razlika između tradicionalne ulične fotografije, u kojima komunikacija igra ključnu ulogu u izboru kadra i ovog pristupa gde u okviru muzeja posmatrač igra voajerističku ulogu u samom voajerizmu, zamagljujući liniju između publike i umetničkog dela dok u procesu stvara nešto sasvim novo.

Izlozba-The-Art-of-Spectat2

Fotografije reflektuju protok vremena od stvaranja umetničkog dela prikazanog u muzeju i posmatrača ovih dela koji razmišljaju o njima vekovima kasnije, a povremeno imitiraju sama remek dela. Ta vizuelna veza između umetničkog dela i tela posmatrača nas često navodi da se zapitamo da li je u pitanju puka koincidencija ili postoji dublji, podsvesni psihološki element koji se dešava u kontekstu muzeja. I ovo nas ponovo navodi da se zapitamo da li umetnost kopira život ili život kopira umetnost.

Francesco suptilno pomera socijalnu hijerarhiju posmatranja postavljajući posmatrača umetničkog dela u prvi plan. Publika i njihove interakcije sa galerijskim prostorom, postaju ključna tačka, a mi kao njegova publika postajemo svesni sopstvene pozicije u razgledanju umetničkog dela.

Izlozba-The-Art-of-Spectati

Žaklin Stojanović

Francesco je rođen u Veneciji, u Italiji. Od 2001. godine živi i radi u Londonu, gde je razvio interesovanje za fotografiju kao medijum koji mu omogućava da dokumentuje skrivene vibracije u običnim, svakodnevnim situacijama. Francesco trenutno pohađa kurs reportažne fotografije na Central Saint Martin’s, University of Art London. Vođen radoznalošću i slučajnošću, on nastavlja da posećuje Viktorija i Albert muzej kako bi fotografisao neponovljive trenutke između publike i umetničkog dela.

Izlozba-The-Art-of-Spectat3

Žaklin Stojanović je rođena u Melburnu, u Australiji, gde je studirala umetnost. Diplomirala je na Monaš Univerzitetu i Viktorijanskom Koledžu Umetnosti. Trenutno živi u Beogradu, gde radi na ličnim i projektima po narudžbini.

Izložba će biti otvorena od 8. do 20. maja u Galeriji Bartselona (Belgrade Design District, 1 Sprat, lokal 96)

Share