Izložba Tamare Šuškić – Portret

Za svoju prvu samostalu izložbu fotografskih radova, Tamara Šuškić je proizvela korpus slika koji u prvi plan stavlja taktilnost, digitalnu materijalnost i figuralnu apstrakciju. Posle godina razvijanja prakse u filmu, digitalnoj fotografiji kao i refotografskim tehnikama, naglašavajuci virtuelne površine i digitalni šum, radovi koji će biti predstavljeni na izložbi u Bartselona galeriji pod nazivom Portret naslanjaju se pre svega na autoportretiranje i materijalizam. Ona je odlučna u (ne)pristupu svojoj fotografskoj praksi: “Ne želim da branim svoje fotografije i ne želim da im učitavam vrednost i značaj”. Posmatraču je ostavljeno da sam sastavi razlomljene poglede.

izlozba-tamare-suskic-portret5

U osam izloženih fotografija, kamera mobilnog telefona ne predstavlja samo uređaj za snimanje već i sredstvo editovanja, kropovanja, pikselizovanja i, na koncu, distribucije slika u domenu društvenih mreža. Jednostavni autoportreti su algoritamski izmenjeni da počinju da tvore pikselizovane, impresionističke bezoblične mase ružičaste, zelene i žute,  tek približno definišujći senčenja i tonove. Fotografije su nekonvencionalno kadrirane, tako da naizgled navode posmatrača da ih svajpuje ili odzumira za potpuni kadar. Crte tela i lica vode van izvan kadra i delovi tela postaju iznenadne krive.

Uticaji prethodnika se mogu videti u studijama razlomljenih krupnih planova lica i tela Ene Birman, napravljenih pred kraj ere Vajmarske Nemačke. Studije svetla Nude (1931) i Nose (1929) ponajviše evociraju ovo razlomljavanje tela kroz fotografski kadar. Seven rotations 1-6 (1979) Dore Maurer takođe predstavlja seriju fotografskih autoportreta, izmenjenih i aranžiranih kroz niz procesa. Iako ovi konkretni umetnici i dela možda nisu bili svesni uticaji, može se primetiti da Šuškićka, koja operiše sa digitalnom tehnologijom na društvenim mrežama, ima iste preokupacije kao i ovi umetnici u svojim konceptualnim fotografskim radovima pre mnogo decenija.

Herb Shellenbergerr. Kustos.

Galerija Bartselona (Belgrade Design District, 1 Sprat, lokal 96) od 20- 29 septembra. Otvaranje 20. septembra u 19h. 

Share