Izložba Talisman Bojane Ristevski

Sinoć je u Maloj galeriji ULUPUDS-a, otvorena druga po redu samostalna izložba umetnice Bojane Ristevski, koju je nazvala Talisman.

Na svojoj drugoj samostalnoj izložbi, umetnica je predstavila svojevrsni nastavak istraživanja forme, koji nam je u ovoj galeriji po prvi put prikazala pre nepune dve godine. U formalnom oblikovanju, crtež je i dalje osnova iz koje nastaju svi radovi u drugim tehnikama, a arhetipski simboli koje dolaze iz podsvesti i riznice kolektivno nesvesnog predstavljaju nepresušni izvor inspiracije u njenom radu.

Ruke, keramičke skulpture, koje su na prošloj izložbi bile tema, ovog puta zauzele su drugačije mesto u prostoru, u vidu samostalnih entiteta, koji mogu da prihvate i daju oslonac i drugim umetničkim kreacijama kao što je nakit. Naime, Ristevski širi svoje polje interesovanja i na ovu, u umetničkom svetu često diskriminisanu i potcenjenu oblast, koja joj daje priliku da kroz minuciozan i diskretan potez uz pomoć tehnike porcelan srebra stvori kontratežu radovima u keramici.

„Talisman po verovanju donosi sreću onome ko ga nosi. Slagali se mi sa time ili ne, umetnost Bojane Ristevski nas neosporno vraća suštini i jednostavnosti, a kroz svoju pročišćenu, bazičnu formu odmara nas i štiti od sveta pretrpanog viškom značenja.” –  navodi istoričarka umetnosti Senka Latinović

Bojana Ristevski rođena je u Beogradu 1985. godine. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti 2009. na Odseku za keramiku. Učestvovala je na mnogim izložbama i projektima u Srbiji i inostranstvu. Članica je ULUPUDS-a i udruženja „Blatobran“. Živi i radi u Ljubljani.

Izložba će biti otvorena do 25. aprila 2018.

Share