IZDVAJAMO SA BELDOCSA: PET REDITELJKI ČIJE FILMOVE NE SMETE PROPUSTITI

Na predstojećem 14. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, koji će se održati od 9. do 16. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i online, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova u ustaljenim festivalskim programima: Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Vatromet, Meteori, Povetarac, Naslovna strana i drugim. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo pet rediteljki čije filmove ne smete propustiti:

Autoportret

Norveška, 80’

Režija: Margreth Olin, Katja Høgset, Espen Wallin

Selekcija: eleMental

Ovo je film o umetnosti i moći. Publika ima priliku da u grubom i poetičnom filmu upozna jednu neobičnu devojku. Lene od svoje desete godine boluje od teškog oblika anoreksije. Godinama se krila od norveškog zdravstvenog sistema. A onda je sama naučila da slika umetničke fotografije. Film je portret umetnika i portret smrtonosne bolesti. Cilj njenog projekta je da prikaže stid i suoči se sa svojom bolešću. Njene fotografije su gole i iskrene.

Četvrti karakter

Grčka, 2019, 81’

Režija: Katerina Patroni

Selekcija: Thessaloniki u Beogradu

Priča o ljudima, njihovim gubicima i pokušajima pokajanja.

Paralelni monolozi troje ljudi otkrivaju probleme poput gubitka, osećaja krivice, poverenja i težnji ka pokajanju. Njihove priče i priznanja utkani su u sam grad, u kinematografski govor unutrašnjeg sveta likova praćen gradskim pejzažem. Glavni junaci, lutajući gradom, izvode svoje male rituale.

Džungla

Francuska, 2019, 51’

Režija: Louise Mootz

Selekcija: Međunarodni takmičarski program

Film koji intimno, i razbijajući sve klišee, prikazuje prijateljice koje žive u severoistočnom Parizu i viču „sloboda, jednakost, bratstvo“. Grupa vrlo glasnih, mladih devojaka različitog porekla đuska, smeje se, jebe i kolebljivo prolazi kroz život u severoistočnom Parizu. Ovo je portret, koji intimno i razbijajući sve klišee, prikazuje grupu pravih Parižanki, koje žive u betonskoj džungli i viču „sloboda, jednakost, bratstvo“ sa krovova. Prvi film Luize Muc dobio je nagradu za najbolji strani srednjometražni film na festivalu Visions du Réel 2020.

Srednja zemlja

Francuska, 2020, 56’20’’

Režija: Juliette Guignard

Selekcija: Međunarodni takmičarski program

Kamil je postala seljanka, gaji troje dece i brine se o svojim životinjama i biljkama, što joj je uvek važnije od prinosa. Odabrala je oblast Krez, koja ima neprohodno i podatno zemljište, teško za obradu ali blistavo, međutim, ona dolazi u sve veći sukob sa poljoprivrednim standardima koji upravljaju njenom proizvodnjom. Za nju će uvek biti važnije vaspitanje troje dece i briga o životinjama i biljkama, nego prinos. S druge strane, i njena deca uče kako da donose odluke u kontekstu standarda koje im nameće školski sistem.

Bela

Grčka, 2020, 25’

Režija: Thelyia Petraki

Selekcija: Naslovna strana

Grčka, 1986-1987, pred Antijinim očima, zemlja se menja, svet se menja, a čini se da se zajedno sa njima menja i Hristos. Neposredno pre pada Berlinskog zida, na kraju Hladnog rata  sve se menja pred Antijinim očima, a čini se da se menja i Hristos. Bela je priča o trenutku jedne epohe, ponovo strvorenom kao u nekakvom grozničavom snu gde se imaginacija i činjenice savršeno prepliću, stvarajući upečatljivo i emotivno filmsko delo.

 

Share