Iz Škotske nam stiže Coorie – filozofija uživanja u životu koja pretenduje da zameni Hygge

Nakon velike popularnosti danskog koncepta Hygge i Lagom, novi lajfstajl trend o kome se sve više govori dolazi iz Velike Britanije. Škotska je očito sve vreme imala svoju verziju „pronalaska sreće”, i njeno ime je Coorie. Filozofija uživanja u životu i pronalaska sreće na škotski način.

Za razliku od navedena dva koja neguju životni stil usmeren „na unutra” (u kontestu dom – provođenje vreme u prirodi), poput ispijanja vrućeg kakaoa zagrljeni u mekano ćebence ispred kamina dok napolju veje sneg, Coorie je više usmeren „prema spolja” i ima ideju da vas podstakne da uživate u prirodi, u dugim šetnjama po šumi, uspon na obližnju planinu ili kupanje u ledenom jezeru u sred zime, nakon čega ćete se zagrejati tradicionalnom ribljom supom. U suštini, reč je o prigrljavanju načina života koji je okrenut aktivnom načinu života i uživanju u netaknutoj prirodi.Gabrijela Benet, autorka knjige „The Art of Coorie“, navodi da se radi o korišćenju onoga što je oko vas da biste pronašli zadovoljstvo, odnosi se kako na prirodan krajolik u kome živite tako i na domaću hranu i tradicionalne zanate.Škotski tradicionalan način života inspirisao je ovaj pokret.


Uspon na planinu u hladnom danu mnogima može zvučati preteško, ali onog trenutka kada savladate uspon osećaćete neizmerno zadovoljstvo, ponos i radost zbog postignutog. Ovakav način života nije nikakva novotarija, a tome svedoče i brojne kolibe na koje u ruralnim planinskim predelima možete naići otključane, jer su ih njihovi vlasnici ostavili otključanim da se prolaznici mogu prilikom šetnje ili uspona na planinu ugrejati i odmoriti u istim. Coorie takođe podstiče kuvanje i ručavanje napolju. Logorska vatrica, topla supa i druženje sa prijateljima na svežem vazduhu, mogli bi se opisati kao jednom od aktivnosti ovakvog načina života.Da biste osetili čari ovakvog životnog stila nije neophodno da odete u Škotsku, dovoljno je da prostrete ćebence i u vedroj noći uživate u lepoti zvezdanog neba, klizate na otvorenom klizalištu i potom se utoplite ispijajući topli kakao. Plivate u divljim rekama i jezerima vašeg kraja, uživate u lokalnim specijalitetima i organizujete druženje s prijateljima napolju.Coorie je poziv da u vaš život uključite i malo avanture i napora, a onda se nagradite ugađanjem sebi. 

Share