Iz Beograda na prestižnu izložbu savremene umetnosti NordArt

Tri umetnika mlađe generacije Ivana Živić, Marko Kusmuk i Marijan Muškinja, odabrani su da predstavljaju Srbiju na međunaradnoj izložbi savremene umetnosti u Nemačkoj, pod nazivom NordArt.

Iz-Beograda-na-prestiznu-iz

NordArt, neformalno okarakterisan kao ,,severno Venecijansko bijenale”, je jedna od najvećih izložbi savremene umetnosti u Evropi. Održava se svake godine tokom letnjih meseci, a stručnoj javnosti je poznata kao mesto okupljanja afirmisanih savremenih umetnika pa je obavezna destinacija brojnih kustosa, kolekcionara, galerista, ali i ljubitelja umetnosti.

Iz-Beograda-na-prestiznu4

,,Predstavljanje srpskih umetnika inostranoj stručnoj javnosti na prestižnim izložbama, kao što je NordArt, i prezentovanje kvaliteta koji naša likovna scena ima da ponudi predstavlja značajan korak u promociju kulture i umetnosti naše zemlje” izjavio je Dušan Zlokolica, istoričar umetnosti.

Iz-Beograda-na-prestiznu2

Ivana Živić, Marko Kusmuk i Marijan Muškinja su umetnici koji u svojim radovima pokazuju različitu poetiku i senzibilitet u vizuelnom istraživanju i izrazu, ali je cilj njihove umetnosti srodan – svako na svoj način želi da probudi posmatrača iz letargične usnulosti svakodnevnice, te da ga navede da porazmisli o dubljim životnim pitanjima. Ivana i Marijan to čine kroz hiper-realistični prikaz subjekata čije facijalne ekspresije prikazuju čitav spekatar emocija, dok Marko posmatrača šokira ekspresionističkim koloritom u radovima velikih formata.

Iz-Beograda-na-prestiznu3

Pre odlaska na put, umetnici će otvoriti vrata svog ateljea u ponedeljak 5. juna od 20 časova u Dunavskoj 86, u zgradi Luke Beograd. Dođite da upoznate Ivanu, Marka i Marijana, da pogledate njihove radove.

Share