Ivan Meštrović u Galeriji Narodnog muzeja

Jedan od najvećih kipara renesansnih religioznih motiva čija su dela deo velike kulturne baštine naše prestonice, rođen je u Slavoniji, radio je kao kamenorezački šegrt u Splitu, a školovao se u Beču gde 1905. godine priređuje prvu izložbu, nakon čega stiče slavu za učestvovanje na međunarodnim izložbama, Ivan Meštrović.

Meštrovićeva dela su deo stalnih postavki mnogih svetskih muzeja, a krase i Beograd zahvaljujući spomenicima poput Pobednika, Spomenika Neznanom junaku, Anđela smrti… dajući priliku Beograđanima i posetiocima da se dive skulpturama koje imaju istorijsku vrednost, pečat našeg naroda, ali i izuzetan umetnički kvalitet iskazan visokim stepenom semiotičnosti i kompozicijom.

Od 17. decembra u Narodnom muzeju Beograda postavljena je izložba „Ivan Meštrović (1883–1962) Skulpture iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu”, čiji je autor muzejski savetnik Vera Grujić.

Posetioci u Velikoj galeriji muzeja mogu da vide četrdesetak skulptura iz kolekcije Narodnog muzeja u kojem se čuva ukupno osamdeset radova čuvenog umetnika. Najveći broj izloženih vajarskih ostvarenja čine „Vidovdanski fragmenti”. Skulpture izvajane za nerealizovanu monumentalnu arhitektonsko-skulptorsku celinu „Vidovdanski hram” stvorene su u periodu burnih istorijskih dešavanja, obeleženom umetnikovom privrženošću ideji kulturnog i političkog jedinstva i oslobođenju južnoslovenskih naroda. Izložene skulpture su najvećim delom nastale između 1908. i 1910. godine, dok je drvena maketa „Vidovdanskog hrama”, koja se danas čuva u Narodnom muzeju u Kruševcu, napravljena 1912.

Pored skulptura koje imaju angažovani karakter, Meštrović je izveo i portrete ličnosti koje su obeležile prve decenije 20. veka, među njima su kralj Petar, Nikola Pašić, Jovan Dučić i mnogi drugi.

Posetioci će do 2. februara moći da obiđu postavku, a stručna vođenja biće organizovana utorkom u podne i subotom u 17 sati.

 

Share