Ivan Divan: Tu sam.

Savremeni umetnik Ivan Divan, u subotu, 13. oktobra otvoriće izložbu prostornih instalacija pod nazivom „Tu sam“.

Ivan Divan je umetnik mlađe generacije, poznat po uspešnoj izložbi „Savremeni Leševi” – realizovanoj 2016. godine u beogradskoj galeriji „Štab“. Njegov nov umetnički projekat sastoji se od radova sabranih pod nazivom „Tu sam“, koje ćemo imati prilike da vidimo od 13. oktobra u novom izložbenom prostoru na adresi Resavska 22.

Kroz svoju umetničku praksu Divan istražuje ljudsku prirodu, naše razlike i sličnosti, kao i uticaj društva na pojedinca. Izložbom „Tu sam“ on ispituje kompleksne odnose između umetnosti i mogućnosti uspeha i popularnosti. Ono što će posebno zaintrigirati publiku jeste činjenica da su izloženi primerci odlivci originalnih delova tela te se ne preporučuje mlađima od 18 godina. Čarls Bukovski, Bred Pit, Madona, Selma Hajek su samo neka od imena koja će stajati iza ovih eksponata.

 

 

Izložba prati umetnikovo duboko interesovanje za razliku i sličnosti nas i svetski poznatih ličnosti. Takođe, bavi se ispitivanjem kompleksnih odnosa između umetnosti i mogućnosti uspeha i popularnosti. On simbolično predstavlja jednakost ljudske civilizacije delovima tela. Umetnik se kroz poređenje gotovo identičnih ekstremiteta poznatih ličnosti i onih koji to nisu bavi komplikovanim pitanjem ljudske samopercepcije. Koliko dobro poznajemo svoje mogućnosti i gde su naše granice – zapravo je pitanje koje se prirodno javlja izlaganjem fizičkih dokaza jednakosti. U kojoj meri mi kreiramo našu stvarnost i koji x faktor poseduju zvezde iza kulisa?

Divan ne pronalazi inspiraciju u velikim svetskim umovima koji su promenili, tačnije uticali na unapređenje sveta, već u prosecima ove populacije koji obuhvataju neke opšte norme po pitanju fizičkih i mentalnih mogućnosti, ali koji su svetski uspešni. Šta nas povezuje sa slavnima, a šta razdvaja? Šta nas sprečava u izjednačenju ako se kod povezanosti javlja toliki broj zajedničkih karakteristika? Pitanja su koja će Ivan Divan postaviti široj publici otvaranjem samostalne izložbe 13. oktobra 2018.

Izložba traje do 23. oktobra 2018.

Share