Insajderski vodič: zaLJUBLJA(e)NA

Priznajem – bila je to ljubav na prvi pogled! Malene, čiste ulice, tajanstveni kutci, šarenolike, sabijene kućice koje se oslanjaju jedna na drugu kao da jedna drugoj stalno nešto šapuću i ogovaraju, reka koja ih razdvaja, crta i određuje glavna dešavanja u gradu, te tvrđava koja sve to sa brda nadgleda. Zvuči bajkovito?

Insajderski-vodic-zaLJUBLJ3

I baš kao u svakoj pravoj bajci i ovde morate da pobedite strašnog zmaja koji prema legendi čuva grad i predstavlja njegov simbol, pređete četiri velike reke koje teku iz Robove fontane, pobedite strah i zavučete se u mračne ulice i bićete nagrađenivelelepnom arhitekturom, zanimljivo uređenim enterijerima i još zanimljivijim prodavnicama. Samo morate biti strpljivi i otkrićete da se u maloj Ljubljani krije veliki dizajn.

Tekst i fotografije: Irena Dvoržak

Insajderski-vodic-zaLJUBLJA

Pustite korak jer je sve što bi trebalo da obiđete smešteno u samom srcu grada, samo par koraka daleko. Najstarija ulica u gradu vijuga paralelno sa rekom i krije nekeod najboljih prodavnica sa svi onim »neophodnim« sitnicama.

Tu je uvek nasmejani Smile koncept store u kome vas, kako samo ime kaže, čeka veseli dizajn stranih i domaćih dizajnera.

Insajderski-vodic-zaLJUBLJ2

Ukoliko želite nešto svedeniji dizajn slovenačkih autora onda obavezno svratite u Formadoma. Tamo ćete naleteti na vlasnika Mihu koji će vam strpljivo objasniti ideju, način izrade i materijale koji stoje iza svakog komada koji se nalazi u prodavnici.

Insajderski-vodic-zaLJUBLJ4

Šetamo dalje i nalećemo na Gud shop – radnju koja je među domaćinima poznata po sloganu »sve je gud (good)« – pozitivna filozofija koje se drže vlasnici, a koja se odnosi i na sve zanimljive stvarčice u radnji. Među policama poznatih marki za uređenje doma – Bloomingville, House Doctor, Ferm Living svoje su mesto izborili i domaći autori kao što su Teja Ideja, Boo, Vila Malina, Numokk, Tri gore…

Insajderski-vodic-zaLJUBLJ5

Šetamo dalje i zaustavljamo se pred uvek šarenim i razigranim izlogom Babushkaboutique. Teško fokusiramo pogled na samo jednu stvar jer u ovoj radnji možemo da pronađemo štošta – od zanimljivih držača za vaše vazdušne biljke pa sve do Hana Karim naušnica i broševa. Idemo dalje…

Insajderski-vodic-zaLJUBLJ6

Šta? Već ste umorni? Ok, idemo na kafu u Pritličje, mesto na koje se možete vratiti i uveče na piće i lajv DJ sešne.

Insajderski-vodic-zaLJUBLJ7

Jede vam se nešto slatko? Svratite u Lolitu i uživajte u slatkom ambijentu ukrašenom Nika Zupanc trešnjama od crnog, ručno duvanog stakla i izvrsnim slatkišima.

Insajderski-vodic-zaLJUBLJ8

Više biste voleli da pojedete nešto konkretno? Zavirite u Robba restoran – prostor za čije su uređenje arhitekte iz studija AKSL osvojile prvo mesto za Enterijer godine u okviru Meseca oblikovanja – događaja za koji se isplati posetiti Ljubljanu u mesecu novembru.

Insajderski-vodic-zaLJUBLJ9

Ako želite da spojite lepo sa korisnim zavirite u neke od ljubljanskih muzeja, pogledajte zanimljive izložbe te razmišljajte šta sve niste kupili (a trebali ste) u nekim od njihovih zanimljivih kafića. Zanimljiv pogled vam pruža kafić Mestnog muzeja, kavarna Moderne galerije može da se pohvali pržionicom kafe, te više od 40 vrsta čajeva. Tu možete popiti kafu napravljenu »slow drip« postupkom na koju ćete morati da pričekate nekih dvadesetak minuta ali ćete zato za to vreme čuti sve o poreklu i načinu pravljenja kafe koja će se na kraju naći u vašoj šoljici.

Insajderski-vodic-zaLJUB11

Insajderski-vodic-zaLJUBLJ1

Subotom obavezno posetite gradsku pijacu smeštenu u samom srcu grada pod Plečnikovim kolonadama te se skrivenim stepenicama spustite do mesta na kojem su se nekada prodavale ribe, a danas se prodaje umetnost… I to na kilo! Dobra vaga je galerija koja promoviše mlade autore te ne pridaje toliko značaja samoj težini umetnikovog imena koliko njegovoj kreativnosti i samom procesu stvaranja umetničkog dela.

Insajderski-vodic-zaLJUB12

Za neka skrovitija mesta ćete ipak morati da se malo udaljite od samog centra grada. Prošetate se do Tobačne – stare fabrike duvana koja krije Trije kosi – prodavnicu koja pronalazi, obnavlja i prodaje vintidž komade nameštaja. Ukoliko ste u potrazi za starom Rexovom stolicom ili lampom iz 60-ih i 70-ih, ovo je mesto za vas.

Insajderski-vodic-zaLJUB13

Na kraju predahnite i popnite se žičarom na tvrđavu i bacite pogled na grad koji leži ispod. Ko zna – ako budete dobro gledali možda otkrijete neko novo, skriveno mesto koje krije dobar dizajn. Ako vam to pođe za rukom molim vas obavestite o tome i mene!

Insajderski-vodic-zaLJUB15

KREATIVICE
O Ljubljani, dizajnu, uređenju prostora te putovanjima, receptima i zanimljivim mestima možete čitati na blogu Kreativice.

Share