Impresivne instalacije od odbačenih tkanina

Portugalska umetnica Vanessa Barragao na jedinstven način odaje počast okeanima. Njeni vuneni ćilimi, tapiserije i zidni ukrasi izrađeni su pomoću različitih kreativnih tehnika od odbačenog industrijskog tekstilnog otpada. Komadi nastali od otpada postaju oblici koji oponašaju organske strukture korala koji žive u moru. Njeni noviji radovi, Coral Garden i Ocean Tapestry, imaju za cilj da ukažu na ogromne razmere zagađenja životne sredine za koje je odgovorna tekstilna industrija.

„Tekstilna industrija je jedna od najprljavijih na svetu”, objašnjava umetnica. „Mašine koje se koriste u proizvodnji koriste ogrnomne količine energije, a kao nusproizvod proizvodnje nastaje mnogo otpada. To je izuzetno štetno za našu planetu i utiče na sav živi svet, posebno na okeane koji apsorbuju 90% zagađenja atmosfere.”

Umetnica nastoji da bude što ekološki savesnija kada kreira svoje instalacije, zbog čega koristi samo reciklirane, odbačene materijale i sve pažljivo proizvodi ručno. Umesto da koristi mašine kako bi kreirala velike komade ona praktikuje stare tehnike kao što su kukičenje, privezivanje, vezenje, filovanje i pletenje. Tako nastale tekstilne strukture obuhvataju širok spektar tekstura i boja čime oponašaju raznovrsnost i bogatstvo prirodnih oblika.

Za Coral Garden, umetnica je napravila impresivnu instalaciju koja je nastala od ostataka i odbačenih materijala koje nastaju kao nusprodukt proizvodnje zanatskih radnji fabrika tepiha. Ova serija radova  istražuje štetne efekte globalnog zagrevanja na koralne grebene. Veliki tekstilni zidni panel prikazuje plišani, bogato obojeni greben na jednoj strani, dok je drugi prikazan u prigušenijoj paleti boja, vizualizirajući razarajući efekat izbjeljivanja korala. Slično tome, komad okeana izrađen je od vunenih niti u hladnim, plavim tonovima.

Share