Hrvoje Šalković: Za put oko sveta sam se spremao pola sata

Hrvoje Šalković, hrvatski putopisac, proputovao je 118 zemalja na 7 kontinenata o čemu je pisao u knjigama koje su danas jedne od najprodavanijih u Hrvatskoj. Dva puta je išao na put oko sveta, posetio uzbudljive destinacije kako na severu tako i na jugu, međutim, bez obzira na sve lepote koje je doživeo, tvrdi da bi sada najradije i dalje živeo u svom rodnom Zagrebu. U intervjuu za Travel House, ovaj putopisac preporučuje destinacije za letovanje na Mediteranu i priča nam u kakvim se sve situacijama nalazio tokom putovanja po celom svetu.

Proputovali ste 118 zemalja na svih 7 kontinenata, možete li da izdvojite vama omiljenu? Postoji li neka destinacija na koju biste se preselili i zašto?

Teško pitanje na koje je nemoguće dati sažeti odgovor. Kada pričamo o lepoti prirode, zaista su lepe stvari one koje su daleko na jugu i daleko na severu. Antarktik je možda najposebniji, ali i Novi Zeland, Aljaska, Nordkap i Island. No super se stvari događaju i na pola puta, Galapagos je predivan, jednako kao i Uskršnja ostrva, Jordan, Iran, Burma… Ma ko bi sada sve to prebrojao. Bilo je ranije nekih ideja o preseljenjima, ali život se promeni, i sada sve izgleda drugačije. Imam sina od 10 meseci, ne seli mi se nigde, nego mi se gleda kako mali raste u Zagrebu. Pa kada poraste dovoljno, onda ću ga voditi na neka mesta na kojima mi je bilo lepo.

Hrvoje-Salkovic-Za-put-oko-sveta-sam-se-spremao-pola-sata

Podelite sa nama neku zanimljivu anegdotu koja vam je posebno ostala u sećanju sa nekog od brojnih putovanja?

Ma bilo je blesavih stvari koje ne bih baš ponovio, pogotovo ne od kada sam postao otac. U Španiji, u Pamploni sam trčao sa bikovima, pa bila je situacija u kojoj sam u Černobilu podmitio vojne patrole i provukao se sve do reaktora. Bilo je svega i svačega, ali najbolje je to ne spominjati, bolje je ostati dobar uzor svom detetu.

U jednom od intervjua pronašla sam informaciju da ste čak dva puta išli na put oko sveta. Kako se spakovati za tako daleki i dug put?

To vam je jako jednostavno, za put oko sveta sam se spremao pola sata. Poneseš stvari za 10 dana, a u svakom hostelu postoji mašina za veš, pa fino opereš i ideš dalje.

Hrvoje-Salkovic-Za-put-oko-sveta-sam-se-spremao-pola-sata4

Koja je vaša preporuka za odmor na Mediteranu ovog leta?

Nekako se sve svede na Hvar, ili na Pag, ako ste istinski partijaner i volite klupsku muziku. Ali ako vam je do mira i tišine, onda je najlepše na ostrvu Cres, takvih plaža nema nigde na Mediteranu.

Koji su to top saveti koje biste podelili sa nama, kako se u stvari postaje svetski putnik?

Pa za početak je dobro prokrstariti Evropu vozom ili autobusom, uraditi stvari koje ne koštaju puno, steći iskustvo. Onda je dobro napraviti dobre dilove sa sponzorima i medijima, srećom, tu sam uvek bio dobar. A onda, kada napraviš ime, onda je lagano, ideš okolo i super ti je. Meni je trebalo 15 godina da dođem tu gde jesam, ali ima klinaca koji su i za kraće vreme napravili super stvari.

Hrvoje-Salkovic-Za-put-oko-sveta-sam-se-spremao-pola-sata2

Koja destinacija je sledeća na vašem spisku travel želja?

Krajem leta vodim ženu u Njujork, njen prvi, a meni jedanaesti put. A onda u novembru vodim jednu grupu ljudi u Kambodžu i Vijetnam, tamo nisam bio punih deset godina, idem odraditi posao i s guštom pogledati koliko su se stvari promenile.

Share