Glamur, visokoparnost malih stvari

Glamur. Pojam sasvim jednostavnog, slikovitog, ali za mnoge ipak nikad sasvim dorečenog značenja. Tehničko – estetski vrhunac egsistencije. Imitiran, daje kič. Visokoparnost malih stvari. Glamur je u sitnicama, u načinu življenja, s tim se rađamo, to se ne uči. Upravo tu filozofiju življenja imala je na umu Vesna Savić, dizajner nakita iz Kragujevca, kada je kao hobista počela da uči izradu nakita od bižuterije, što je vremenom preraslo u mlad, ali sve uspešniji brend unikatne ručno rađene dizajnerske bižuterije Glamur.

Otkud inicijalno ideja za izradu bižuterije?

Krenula sam kao hobista. Želela sam da napravim za sebe nešto lepo, unikatno, a ništa slično sebi ne bih ni mogla da priuštim. Tražila sam tutorijale, tekstove, upoznavala se s problematikom, vežbala.

Kako je došlo do biznisa kao opcije?

Nakon brojnih pohvala, a i pitanja u tom smislu.

Kakvu vrstu nakita izrađuješ?

Sve vrste bižuterije, a materijali koje koristim su staklo, plastika, metal, neplemeniti materijali. Sada je poludrago kamenje jako popularno, kao i Svarovski, ali ja sa tim ne volim da radim, ne daje mi kreativnu slobodu koju bih ja želela, prodajna cena bi bila previsoka a i nije u skladu sa mojim temperamentom.

Glamur

Kakva vrsta bižuterije bi bila tvoj zaštitni znak?

Stejtnement orglice. Iako su kod nas in, u svetu, popularnost stejtment ogrlica je na izmaku, ali je sloboda koju su kreatori i modelari nakita, a pogotovo bižuterije, dobili njihovom pojavom nezamenjiva i dragocena. Sada konačno dolazi do izražaja da je bitno šta je lepo, a ne šta se sme a šta ne, jer se inače gubi draž igre i zadovoljstva sasmim sobom koje moda sa sobom nosi. Taj trend originalnosti i kreativnosti u odevanju kao da je godinama samo potenciran, a sada je i aktuelizovan. Dizajneri se više ne boje i to je velika stvar.

Odakle dolazi inspiracija za vaš nakit?

Zvučaće kao kliše, ali, doslovno, odsvud.

Koliko se u stvaranju oslanjaš na naknadnu inspiraciju?

Ja ne pravim skice. Od početne ideje inspiracija, a inicijalno, kao hobistu, i nedostatak materijala, gotovo me uvek odvede na drugu stranu. Svaka moja stejtmen ogrlica ima konstrukciju i zaimišljena je tako se, iako ima puno delova i rada, zapravo ne može umrsiti i nema se potrebe s njom biti u bilo kom smislu oprezan, upravo jer nema pravila, lepota se prikazuje u različitim oblicima, nije statična i svakako ne podrazumeva rigidnost bilo kog tipa. Lepota je u slobodi.

Rad sa primenjenom umetnošću donosi specifično praktično zadovoljstvo. Kakva su tvoja iskustva po tom pitanju?

Najveća radost je kad vidite da Vaš nakit žele sve generacije žena i u njemu uživaju bez obzira na tip modnog afiniteta. Kad vidim da neko samo razgleda, ili bi želeo, a ne može to sebi priuštiti, ja uvek kažem „Probajte ogrlicu, nije sve u parama, stvar je i u uživanju, zato se i prave“.  Iako od toga živim, novac mi nije primaran motiv.

glamur-3

Građani Kragujevca imaju neposrednu priliku da vide Vaš nakit u prodaji. Kakve su inicijalne reakcije?

Izuzetno sam zadovoljna. Već nakon prvog dana dolazilo se po preporuci. Pohvale na talentu, trudu, smislu stužu svakog dana i to mi predstavlja posebno zadovoljstvo.

Kakav bi tip žene nosio nakit brenda Glamur?

Nemam posebnu ciljnu grupu. Stvaram iz ljubavi, pretpostavljam da se zato uvek u svakom komadu neko pronadje, a ne odabere ga samo mehanički, jer nešto mora uzeti. Ipak, mogla bih reći da moj nakit vole fenserke, svih uzrasta.

Koje su karakteristike Glamur nakita kao brenda?

Glamur nakit pored pristupačnih cena i originilnosti i mog ličnog pečata odlikuju ručna izrada do najsitnijeg detelja koliko to mogućnosti dozvoljavaju, jer ne želim da prepustim pitanje kvaliteta izrade koja je besprekorna bilo kom slučaju.

Mnogi kreatori ne mogu da zamisle stvaranje modela bez predstave o konkretnoj manekenki. Da li je i sa tobom slično?

Ja vrlo često, dok stvaram koncept, zamišljam ženu koja bi nosila tu ogrlicu i situaciju u kojoj bi je ponela. Zamišljam je kako je bira, raduje se, oseća se posebno dok nosi ogrlicu pravljenu samo za nju.

glamur-4

Radiš li po porudžbini?

Apsolutno ne. Moj nakit je unikat. Pravim po inspiraciji, iz ljubavi, a novac će doći, nikada ga neće biti mnogo, a pak, ni premalo.

Šta za tebe predstavlja ovaj brend?

Ja sam u 50. godini života pronašla svoj poziv. To je meni lično najvažnije i najdragocenije u ovom trenutku. Zadovoljstvo u redu je nemerljivo.

Kako možemo doći do nakita Glamur?

Do nakita Glamur možete doći na sledeće načine:

 Tržni centar Radnički, visoko prizemlje, ulica 27. marta br. 19, 34000 Kragujevac

 aksesoariglamur666@gmail.com

https://glamuraksesoari.wordpress.com/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100005704755772

https://twitter.com/AkesoariGlamur

glamur-2

Share