GIZ odgovorio na izazov “Drvo za Beograd”

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić uputio je poziv međunarodnim organizacijama, društveno-odgovornim kompanijama i svim zainteresovanim stranama da se uključe u izazov „Drvo za Beograd” i na taj način zasade što je moguće više drveća kako bi Beograd bio zeleniji.

On je na konferenciji za novinare u Starom dvoru istakao da mu je posebno drago da se izazovu Grada Beograda prva odazvala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) na čelu sa direktorom Gerhardom Zipelom.

U parku Ušće GIZ će 22. novembra posaditi 163 stabla i oni će prvi dati svoj doprinos ovoj akciji. Zato koristim priliku da pozovem sve koji to mogu da se odazaovu ovom izazovu – rekao je Radojičić.


On je podsetio i da sadnja drveća pozitivno utiče na životnu sredinu kao i na klimatske promene na mnogo načina i iz različitih aspekata.


Šume su pluća grada i pozitivno utuču na vazduh, vodu, smanjuju temperaturu u velikim gradovima, a utiču i na buku. Mi smo se sporazumom o pridruživanju Evropskoj uniji obavezali da ćemo do 2030. godine da smanjimo emisiju ugljendioksida za 40 odsto. Ali mnogo važnije od toga je da doprinosimo da Beograd bude zdraviji grad i Beograđani žive u zdravoj sredini, a sadnja drveća je ključni faktor da se to ostvari. Beograd je usvojio plan generalne regulacije za sistem zelenih površina i obavezali smo se da do 2025. godine sa sadašnjih 15 posto Beograd u urbanom delu ima 25 odsto zelenih površina.Naglasio je da JKP „Zelenilo Beograd” prosečno godišnje zasadi oko četiri hiljade stabala i oko 70.000 drvorednih sadnica što je značajan doprinos.


Grad Beograd u ovom trenutku pokreće i drugeakcije kao što je „Drvo generacije” u okviru koje će 197 prvih razreda zasaditi svoje drvo i pratiti ga kroz naredne godine i naredne generacije. Ja kao gradonačelnik od prvog dana se zalažem za ozelenjavanje javnih površina i zato su mi urbana mobilnost, očuvanje prirode, upravljanje otpadom, energetska efikasnost itekako važne jer utiču na to da Beograd bude zdraviji grad – istakao je gradonačelnik Radojičić.


On je zahvalio GIZ-u na ovoj akciji ali je dodao da Grad ne sarađuje sa njima samo u ovoj akciji.


U prethodnom periodu smo zajedno radili na obuci direktora i domara u školama na temu energetske efikasnosti, a u proteklih sedam godina GIZ je dao doprinos tako što smo obezbedili da 3.125 objekata u Beogradu i Srbiji imaju energetske pasoše i tako poslali lideri u regionu u toj oblasti. GIZ je dao doprinos i pametnom sistemu za reciklažu – istakao je Radojičić koji se posebno zahvalio Gerhardu Zipelu na doprinosu koji je nesebično davao da Beograd bude lepši.


Gerhard Zipel je zahvalio na mogućnosti da učestvuje na ovo divnom izazovu i dodao da im je čast što su u prethodnim godinama uzeli ušeće u projektima održivosti, zelenila, klime i upravljanja otpadom.


U periodu od 2015. do 2017. godine, sledeći svoj Program održivosti, kancelarije GIZ-a širom sveta doprinele su smanjenju globalne emisije CO2 u iznosu od 36 miliona tona, što je ekvivalentno CO2 emisiji celog jednog grada poput Berlina. Značajan doprinos smo dali i u Srbiji u projektima koje je finasirala Vlada Nemačke uz veliki doprinos sa srpske strane. Svake godine naše osoblje pravi zabavu da bi obeležilo rad u ovom lepom gradu, a ove godine smo odlučili da uradimo nešto ozbiljnije i trajnije a to je da svako od nas zasadi po jedno drvo za Beograd. Radujemo se što ćemo, uz stručnu pomoć Javnog preduzeća “Zelenilo Beograd”, doprineti da jedan od najvećih i najposećenijih parkova u Beogradu, postane još zeleniji,” rekao je Zipel i pozvao ostale međunarodne organizacije da prihvate izazov “Drvo za Beograd“ i daju svoj doprinos kvalitetnijem životu u Beogradu.


Procena stručnjaka je da jedno odraslo drvo tokom jedne godine preradi skoro 22 kilograma CO2 e i oslobodi količinu kiseonika koja zadovoljava potrebe jednog čoveka tokom dve godine. Svesni smo da sadnjom 163 stabla nećemo “spasiti” planetu, niti Beograd. Ali, iskreno verujem da ćemo našom sveukupnom aktivnošću na tom polju i odazivom na ovaj izazov, preneti jasnu poruku koliko je važno da sada i u budućnosti preduzimamo sve što je u našoj moći da postignemo i na duže staze održimo ekološki i socijalni balans. – rekao je Zipel.

On je izrazio uverenje da će i mnoge druge organizacije učestvovati u ovom izazovu, a da će on lično promovisati cilj ove akcije. Konferenciji za novinere u Starom dvoru prisustvovao vovao je i drirekror JKP „Zelenilo Beograd” Slobodan Stanojević.

Share