Gdje razum prestaje, ravna Zemlja nastaje

Danima dolazim sebi od prvotnog šoka. Najprije sam bila šokirana time kako mi je promaknula vijest, o, u najmanju ruku, kako je i autor prestavlja, kontroverznoj knjizi, a bila je eto, prisutna i na jumbo plakatima po Zagrebu. I gledala me sa svakog kioska u državi, a ja je nisam vidjela.

Nakon ovog, prilično banalnog šoka, danima sam, bez ikakvog pretjerivanja u onom pravom šoku. Onom kad mi pri pomisli na spomenutu knjigu, mozak počne urlati: „Ma to nije moguće!“. Da vi ne biste, kao i ja ostatak života proveli u neznanju, da bi smo se svi skupa bolje informirali i da nitko od vas ni dana više ne bih bio zakinut, kao što sam sama bila zakinuta za poznavanje lika i djela Elvisa Duspare, ja ću danas par redova posvetiti njegovoj knjizi „Krug zemaljski”.

Nije baš najnovija stvar, da među nama žive, oni, znate, Ravnozemljaši. Pa onda oni i zagovornici svih mogućih i nemogućih urota zavjere. Znate i one što su im za sve krivi masoni. One kojima smo svi čipirani jer smo se cijepli. To što smo usput i zdravi, nije za njihov pojam i njihovo uvjerenje previše važno.

Među svima njima ili preciznije, iznad svih njih na hrvatskom književnom nebu istakao se Elvis Duspara. Na prvi pokušaj čitanja smiješan, sve iza toga opasan. Zapravo čovijeku treba nekoliko strana ili desetaka strana da ih pročita kako bi uopće shvatio „pa ovaj ovo ozbiljno”, „ovaj se stvarno ne šali“. I takav netko, dobije predgovor od visokih dužnosnika Katoličke crkve i mjesto za jumbo plakate u centru grada. Dobije prodajni prostor u cijeloj zemlji, na svakom kiosku. A taj i takav netko piše slijedece; ja vas molim popijte malo vode i sjednite, prije nego nastavim. Nije smješno. Nije probavljivo. U suštini, kad čovijek razmisli, to je zastrašujće.

Dakle gosp. Duspara, jasno vam je iz uvoda, tvrdi da je Zemlja ravna ploča. A sve nas koji smatramo da je Zemlja kugla, naziva babiloncima izdajnicima i čudi se kako je itko od nas mogao uopće upisati školu, a pogotovo kako je završiti. Aludirajući naravno na našu inteligenciju. On je prvi, za sada u Hrvatskoj koji spaja Ravnozemljaštvo sa Katotalibanstvom. Čovijek jako blizak najvišim strukturama klera, jako blizak strukturama koje kroz vjeronauku ulaze u škole i među mlade. On proziva svećenstvo koje priznaje teoriju okrugle Zemlje. Čovjek koji je kažimo to pristojno, granični slučaj znanstvenika, nacionaliste i vjerskog fundamentaliste.

Obzirom na to da je i sam svjestan količine ludila koju kroz svoju knjigu propagira. Obzirom na to da mu je jasno da stoljeća istraživanja i znanstvenog rada diljem svijeta govore nešto drugo, on je našao kako da „dokaže svoje stavove” za koje mu je trebala godina dana istraživanja.Ta jedna godina je sama po sebi smiješan podatak. On tvrdi da smo mi svi žrtve urote, stoljećima. I da nam se sustavno ispire mozak sa Zemljom koja je kugla kao i sa izgledom svemira. Na pitanje kome bi to bilo u cilju i što uopće bilo tko, da stoji iza takve teorije zavjere tim dobiva, ne odgovara.

Meni je jasno kad se razvije teorija o uroti farmaceutske industrije, jasno je što se s njom želi postići, veća zarada onog tko stoji iza nje, koja se dobiva većom potrošnjom ljekova. Ali što se dobiva s tim da bi se čovječanstu sakrilo da je Zemlja ravna, nećemo očito saznati. No to ni nije važno. Važno je da ide toliko daleko da se tvrdi da su sve fotografije NASA-e, proizvod Photoshopa i ljudi koji u njemu znaju dobro raditi. On u svojoj knjizi navodi količine gluposti koje nisu čitljive. Gluposti koje su strašne. On potiče ljude, a ima ih već kritična masa, da ne cijepimo djecu i da djeca imaju pravo izbora što će u školi učiti, što bi u prijevodu značilo, da će moja ili vaša djeca za desetak godina učiti o ravnoj zemlji. I ništa tu nećemo moći.

Nije kriv Duspara. Nije kriva ni Crkva. Krivi smo mi, jer šutimo.

Šutimo na sve gluposti, šutimo na ludilo. Šutimo jer smo pametniji. A ludila se ko kuga šire. Hoće li vam biti žao kada dijete dođe sa zemljopisom u kojem je Zemlja ravna? Hoće li nam svima biti žao što smo se smijali rediklulima koji su, već sada, tako daleko dogurali?

Čula sam podatak, nisam uspijela dobiti zvaničnu potvrdu, ali navodno se prodalo više desetaka tisuća primjeraka spomenute knjige. Još uvijek tvrdite da je to šačica ludaka? Ne bih se složila.

Share