Foto izložba Cirkus Jürgen Bürgin-a

Čudesni svet sjajnih iluzija i lukavog (ne)pretvaranja, autentični drski podvizi i ekstremne radnje, polje avanture i drame – sve ovo, i još mnogo toga, je zatvoreno u peščanoj areni koja živi, ali i umire, pod neizvesnošću i kontradikcijom, a poznata nam je kao cirkus. Prelamajuća estetika cirkusa manifestuje se kroz različite medije kreirajući kroz njih sebi svojstven, imaginarni. Jürgen Bürgin, berlinski fotograf i Anna-Sophie Jürgens, književni naučnik, istražuju upravo taj imaginarni aspekt.

Marburški univerzitet je 2016. godine bio domaćin Jürgenove izložbe pod nazivom „Sparks of the Ring”, a ova izložba je ujedno bila i deo internacionalne multidisciplinarne konferencije „Arts of the Ring”, koju su organizovale Anna-Sophie Jürgens, Margarete Fuchs i Jörg Schuster. Takođe, Jürgenove fotografije će biti deo knjige „Manegenkünste”, zbirke od trideset i jednog eseja koji se bave kulturološkim potencijalom i interdisciplinarnom moći cirkusa na planu modela estetike.

Jürgenove fotografije su bile deo vizuelnog identiteta za „Manegenkünste” i pojavljuju se na svim promotivnim materijalima konferecije, kao i po društvenim mrežama. Pored toga, njegovi radovi čine i vizuelni aspekt konferencije „Imagineers in Circus and Science”, u organizaciji Anna-Sophie Jürgens, čija su prva monografija „Poetics of the Circus, Winter Verlag” i naučni članak „Clownesque Circus Creatures – The Evolution of Clowns” takođe uključili njegove fotografije.

Jürgen Bürgin je berlinski fotograf rođen 1971. Izlagao je u Berlinu, Potsdamu, Sidneju, Nju Jorku, Bratislavi, Kelnu, Hamburgu. Osvojio je i nekoliko nagrada, a među njima je nagrada čuvene berlinske galerije fotografija C/O Berlin. Bio je u užem krugu za Sony World Photography Award, a osvojio drugo mesto na Browse foto festivalu u Berlinu. URBAN FEVER – Scenes from City Life je njegova foto knjiga objavljena 2016.

Anna-Sophie Jürgens je doktor nauka sa australijskog nacionalnog univerziteta. Njen rad posvećen cirkusima je umetničko istraživanje i fikcija objavljivano po mnogim knjigama i novinama širom sveta. Zainteresovana je za vezu izeđu cirkusa i književne fantastike.

Izložba Cirkus Jürgen Bürgen-a u Bartselona galeriji (Belgrade Design District) vas očekuje 6. novembra od 19h. Možete je pogledati do 18. novembra.

Share