Foto izložba A Stage of One’s Own

Foto izložba A Stage of One’s Own Velme Babić će biti otvorena 4. decembra u 19h u  Bartselona galeriji.

Naslov projekta – u prijevodu „Sopstvena pozornica” – se oslanja na esej Virdžinije Vulf „The room of one’s own” („Sopstvena soba”). U ovom eseju, ona formuliše zahtjev za pristupom obrazovanju i stvaralaštvu za svoje savremenice, ali i sopstvenim prostorom, kao preduslov za kreativni rad i razvoj.

Tokom mojih prvih pokušaja da razvijem svoj umjetnički izraz kroz fotografiju, u početku je to bila prazna soba koja mi je pružila upravo ovu funkciju. Pri tome su nastajale fotografije čija sam autorka i istovremeno subjekt izvođenja. Izbor ovih fotografija izložen je u galeriji Bartselona u Beogradu 2015. godine.

U seriji fotografija „Sopstvena pozornica”, međutim, koristim kontekst otvorenog prostora, koji je javni, i samim tim ne više sopstveni. Fokus introspekcije, na osnovu ranijeg motiva sobe, u ovoj se seriji prebacuje na odnos vanjskog prostora i ženskog lika u njemu. Prateća je svjesnost o izloženosti pogledima ljudi u prolazu, koji posmatraju dešavanje na „pozornici”.

Polazeći od navedenog zahtjeva Vulfove, danas se podrazumijevaju uslovi za kreativno djelovanje i za žene. Međutim, iz razloga dostupnosti i vidljivosti (putem interneta) u oblasti vizuelne umjetnosti, granice između privatnog i javnog prostora postale su nejasne. Posljedica toga su projekcije ne samo na ženski lik i njeno tijelo (sopstveni prostor) na slici, već i na kreativne sadržaje koje bi kao umjetnica „trebala” isporučiti.

Shodno tome, u fotografijama aktivnije pokrivam elemente performansne umjetnosti. Scenario (kulisa) kao što su pista, priroda i ograde, te rekviziti – ogledalo, maske, muška odjeća – kreiraju spektar značenja u vezi sa identifikacijom sopstvenog i po mogućnosti nezavisnog umjetničkog identiteta.

Motiv starog ženskog šešira služi kao simbolična reminiscencija na Vulfovu „Sopstvenu sobu” i značenje njenog teksta u kontekstu savremene umjetničke pozornice.

Velma Babić

Izložba će biti otvorena do 16. decembra.

 

Share