Filmske preporuke za avanturiste

Call Me by Your Name (2017) i Nostalghia (1983) vode nas u Italiju

Film Call Me by Your Name nas vodi u severnu Italiju osamdesetih godina i predeo oko Kreme, Kremone i jezera Garda. Senzualna priča o prvoj ljubavi protkana je italijanskim letom i prirodom, i ništa manje značajnim intelektualnim polemisanjima na temu ljubavi, porodice i života.

S druge strane, Nostalghia Tarkovskog nas vodi duž centralne i južne Italije, u Toskanu, okrug Sijene i Rijeti; prateći ruskog pisca koji je došao u Italiju da istraži tragove ruskog kompozitora iz 18. veka, na tom putu se suočava sa nostalgijom, usamljenošću, jezičkim barijerama i nemogućnošću da se prevedu umetnost i druga kultura.

A Good Year (2006) vodi nas u Francusku

Kada londonski bankar koji zna jedino za stres i kratke rokove sazna da je nasledio porodičnu kuću i vinograd u Provansi gde je proveo veći deo svog detinjstva, pita se da li je moguće voditi dva dijametralno suprotna života i nalazi se na životnoj raskrsnici. Idilična Provansa, u svom rustičnom sjaju i jednostavni život u ovom ostvarenju mame da spakujemo kofere i sami se zaputimo u neku svoju sunčanu i vinom obojenu francusku priču.

The Secret Life of Walter Mitty (2013) vodi nas na Island, Grenland i Himalaje

Kada Volterov posao bude doveden u pitanje, on kreće u avanturu širom sveta, koju prate najneverovatniji pejzaži, komične situacije, savršene fotografije i još bolji saundtrek. Ovo je jedna od onih priča zbog koje ćete shvatiti da imate neopisivu želju za putovanjima i avanturom, za pronalaženjem srži života; a Volter Miti je, bez sumnje, spirit animal svih nas putnika.

The Way (2010) vodi nas u Španiju

Postoji jedan put hodočašća pod nazivom Camino de Santiago, dug skoro 1000 km, koji se proteže od juga Francuske kroz severnu Španiju pa sve do krajnjeg odredišta, grada Santiago de Compostela u Galiciji. Radnja ovog filma je smeštena upravo na tom putu i prati priču oca koji odlazi u Španiju da preuzme posmrtne ostatke sina koji je krenuo na hodočašće i odlučuje da završi Put u sinovljevo ime. Inspirativna priča, praćena živopisnim krajolicima severne Španije i eklektičnim likovima, govori o porodičnim odnosima, unutrašnjoj snazi i ponovno uspostavljenoj veri u sebe.

Everest (2015) vodi nas u Nepal i na Everest

Inspirisan istinitom pričom, film govori o jednoj od najvećih nesreća koja je zadesila planinare na Everestu u maju 1996. godine i priča o njihovom preživljavanju. Uprkos teškoj tematici i tužnoj priči, sama planina se nameće kao jedan od glavnih likova u ovom filmskom ostvarenju i pleni svojom veličinom, lepotom ali i okrutnošću. Druga strana ove priče može se pronaći u knjizi Into Thin Air Džona Krakauera, jednog od planinara iz ove kobne ekspedicije na Everest.

Share