Filmovi o likovima koji su živeli za muziku

Sveto trojstvo scenarija, fotografije i muzike na velikom platnu. Sve ređe se sreću ostvarenja koja na harmoničan način uklapaju ove elemente. U ovom izboru sam se ipak najviše fokusirala na muziku kao jednog od glavnih ,,protagonista”, a primetićete da preovlađuje džez. Razlog za to pronalazim u činjenici da ovaj žanr muzike kinematografiji daje višeslojnost i posebnu obojenost. Pogledajte navedene filmove uz prigušeno svetlo i čašu belog vina. Oh da, i obavezno podelite sa mnom svoje favorite ili neke nove predloge

‘Round Midnight (1986)
Režiser: Bertran Tavernjer
Uloge: Dekster Gordon, Fransoa Kluze, Herbi Henkok
Njujorški svet džeza 50-ih godina prošlog veka. Džez legenda Dekster Gordon brilijantno glumi saksofonistu koji polako gubi bitku protiv alkoholizma. Kada dobije priliku da svira u Parizu, upoznaje mladića koji je veliki poštovalac njegove muzike, i koji pokušava da spasi muzičara samog sebe. Lik protagoniste je zasnovan na biografijama džez saksofoniste Lestera Janga i pijaniste Bad Pauela. Gordon je za ovaj film osvojio Oskara za najbolju mušku ulogu, dok je Herbi Henkok trijumfovao iste godine u kategoriji za najbolji soundtrack.

Filmovi-o-likovima-koji-su-

Bird (1988)
Režiser: Klint Istvud
Uloge: Forest Vitaker, Dajen Venora, Samjuel E. Vrajt, Kit Dejvid
Biografski film o Čarli ,,Bird” Parkeru, saksofonisti koji je, zajedno sa Dizi Gilespijem jedan od osnivača bi-bap pravca u džezu. Bi-bap je u to doba transformisao džez iz muzike za igru u modernu umetničku formu. U filmu su prikazane sekvence Parkerovog života počevši od detinjstva u Kanzasu, preko uticaja na Red Rodnija koji je svirao trubu, pa sve do rane smrti u 34. godini života.

Filmovi-o-likovima-koji-su2

Thelonious Monk: Straight, No Chaser (1988)
Režiser: Šarlot Zverin
Uloge: Telonijus Mank, Džon Koltrejn, Džimi Klivlend
Dokumentarac o životu bi-bap pijaniste i kompozitora Telonijus Manka, u kome su prikazani snimci njegovih nastupa ali i intervjui sa porodicom i prijateljima. Mank
je bio poznat po svojim improvizacijama; drugi je u svetu, posle Djuk Elingtona, po broju snimljenih kompozicija i jedan je od pet džezera koji su se našli na naslovnici časopisa Time.

Filmovi-o-likovima-koji-su3

The Commitments (1991)
Režiser: Alan Parker
Uloge: Robert Arkins, Majkl Ahern, Anđelin Bol
Zašto devet belih dečaka iz Dablina svira soul? Odgovor nam daje Džimi Rebit, muzički fanatik koji pravi audiciju u svojoj kući, okuplja omladinu radničke klase i osniva soul bend The Commitments. Film je adaptacija istoimene knjige Rodi Dojla, dok je osnovna glumačka postava bila neiskusna na velikom platnu, ali su odabrani zbog svog pređašnjeg muzičkog iskustva.

Filmovi-o-likovima-koji-su4

A Great Day in Harlem (1994)
Režiser: Žan Bah
Uloge: Art Blejki, Dizi Gilespi, Sani Rolins i manje više svi najvažniji muzičari zlatnog doba džeza
U leto 1958. godine, u Harlemu, Njujork, Art Kejn je napravio istorijsku crno-belu fotografiju za Esquire magazin sa 57 najznačajnijih džez muzičara toga doba. Žan Bah je priču o ovoj fotografiji pretočio u dokumentarni film, koji je ’95. godine bio nominovan za Oskara za najbolji dokumentarac. Film se sastoji od intervjua sa fotografisanim muzičarima, ali i originalnih snimaka koje je Milt Hinton načinio tog 12. avgusta ’58. „iza objektiva“. Ovaj dokumentarac beleži duh ere u kojoj se muzička istorija svakodnevno stvarala, i u kojoj su muzičari podržavali međusobnu kreativnost i stvaranje.

Filmovi-o-likovima-koji-su5

Gainsbourg: A Heroic Life (2010)
Režiser: Žoan Sfar
Uloge: Erik Elmosnino, Lusi Gordon, Leticija Kasta
Francusko ostvarenje koje prati život muzičara i umetnika Serž Gensbura, od odrastanja u fašistički okupiranom Parizu 40-ih godina, preko sticanja slave, do ljubavnih afera sa Brižit Bardo i Džejn Berkin. Soundtrack uključuje mnoge njegove pesme koje su i same poslužile kao elementi zapleta u filmu, a česti su i nadrealni ,,isečci” koji zapravo pokazuju pravi Seržov karakter. Provokacije i skandali koji su ga pratili za života, u kombinaciji sa čitavim spektrom ne samo muzičkih već i umetničkih dela koje je ostavio za sobom, doveli su do toga da dostigne status legende. Naročito posthumno.

Filmovi-o-likovima-koji-su6

The Broken Circle Breakdown (2012)
Režiser: Feliks van Groningen
Uloge: Johan Heldenberh, Veerle Baetens, Nel Ketrise
Nimalo lak, realan, gde muzika dopunjava scenario i odlično naglašava emotivna stanja glavnih likova. Ljubavna priča o Didije i Eliz i njihovoj opčinjenosti ,,bluegrass” muzikom – podžanrom američke kantri muzike. Kada njihova šestogodišnja ćerka premine od teške bolesti, sve ono što su gradili do tada je pod znakom pitanja. Jedno od boljih ostvarenja evropske kinematografije koje nam dolazi iz Belgije, ponelo je nominaciju za Oskara u kategoriji inostrani film.

Filmovi-o-likovima-koji-su7

Whiplash (2014)
Režiser: Dejmijen Čezl
Uloge: Džej Kej Simons, Majls Teler, Melisa Benoa
Jedan od najuspešnijih filmova iz 2014. godine prati priču o ambicioznom mladiću po imenu Endru, koji želi da postane najbolji džez bubnjar. Pored muzike koja je zasluženo u prvom planu, ono što ovaj film izdvaja i čini napetim je odnos učenika sa profesorom Flečerom, maestrom džeza, koji gura Endrua do granice izdržljivosti. Pucanje po šavovima na obe strane, ritam i dobra fotografija i 5 nominacija za Oskara dovoljno govore u prilog ovom ostvarenju.

Filmovi-o-likovima-koji-su8

Youth (2015)
Režiser: Paolo Sorentino
Uloge: Majkl Kejn, Harvi Kajtel, Rejčel Vajs
Prava audio-vizuelna poslastica, gde je svaki kadar savršena fotografija praćena odgovarajućim tonovima. Nestvarno lepi prizori švajcarskih Alpa su lagano uklopljeni sa pričom o penzionisanom dirigentu orkestra. Sorentino je jednom prilikom izjavio kako je ulogu Freda od starta namenio Kejnu i jedino je on dolazio u obzir da tumači glavnog lika. Obavezan must-see ako od filma tražite precizne kadrove, dobru montažu i odličnu muzičku podlogu.

Filmovi-o-likovima-koji-su9

+ BONUS
DOKUMENTARNA SERIJA
Sounbreaking (2016)
Režiseri: Džejm Manera, Džef Dupre, Maro Čermajef
Evo i jednog dokumentarnog TV serijala o umetnosti nastanka i snimanja zvuka. U 8 epizoda narator nas vodi kroz jedan vek dugu muzičku istoriju, inovacije i eksperimente. Više od 160 intervjua sa muzičarima različitih žanrova nam daje detaljan uvid u to kako se rađa novi zvuk. Toni Benet, Erik Klepton, Mobi, Pol Makartni, Eni Lenoks, B. B. King, Ringo Star, Hans Zimer su samo neka od slavnih imena koja će vas povesti na ovo muzičko putovanje epskih razmera.

Filmovi-o-likovima-koji-su1

Share