Film „Swagger“ i francuski reditelj Olivije Babine na turneji po Srbiji

U organizaciji Francuskog instituta u Srbiji, 3. oktobra u 20.30 časova biće organizovana besplatna projekcija francuskog dokumentarnog filma „Swagger“, kao i razgovor sa rediteljem Olivijeom Babineom u Jugoslovenskoj kinoteci. Istog dana u 15h biće održana besplatna projekcija za škole, uz diskusiju o filmu koji prikazuje život tinejdžera u savremenom društvu.

Na pitanje kako je nastao „Swagger“, reditelj odgovara: „Tokom dve godine, pomagao sam učenicima da prave filmove. Osnov za rad su nam bili njihova svakodnevnica, snovi, košmari, kako bismo ispričali priče sa elementima fantastike i naučne fantastike. Te dve godine su bile veoma dirljive, vezao sam se za tu decu i dobio želju da snimim film o njima. Odlučio sam da napravim Swagger kako bih im odao priznanje i dao im reč, zato što niko ne izdvaja dovoljno vremena da ih sasluša. Hteo sam da posmatram svet i Francusku kroz njihove oči.“

Swagger nas uvodi u jedinstveni univerzum jedanaestoro dece i adolescenata koji rastu u siromašnim predgrađima u Francuskoj. Film na veoma zabavan način prikazuje kako izgleda naše društvo kroz njihove oči. Nudeći nam čitav mozaik susreta i mešajući žanrove od mjuzikla do fantastike, „Swagger“ se bavi stavovima i maštarenjima dece iz pariskih predgrađa Olne i Sevran. Oni, uprkos teškim uslovima u kojima žive, imaju snove i ambicije, a to im niko ne može oduzeti.

U okviru turneje filma po Srbiji, projekcije će biti organizovane, u pratnji reditelja, u još pet gradova, a to su: Subotica (2. oktobar), Niš i Leskovac (4. oktobar), Kragujevac i Gornji Milanovac (5. oktobar).

Film „Swagger“ je u Francuskoj ove godine bio u selekciji za nagradu Cesar za najbolji film, a u Srbiji je prvi put prikazan u okviru Festivala autorskog filma 2016. godine, uz podršku ACID-a (Asocijacija za distribuciju nezavisnog filma).

Share