Eksperiment besramne zahvalnosti

ZAHVALJUJ I BOGATI SE, TRIDESETODNEVNI EKSPERIMENT BESRAMNE ZAHVALNOSTI I RADOSTI BEZ STIDA, KOJA SPIRITUALNOST ODVAJA OD PUKE TEORIJE I TERA ČITAOCA DA „ISPROBA“ I POKAŽE SEBI DA TO O ČEMU ČITA FUNKCIONIŠE

fotografije: Lazar Obradović

Thank and grow rich od Pam Grout, kao pandan i odgovor na popularni naslov Napoleona Hila – Misli i bogati se, ukazuje na to da prava moć ne leži u mislima, već u zahvalnosti.

Umereno iskazivanje zahvalnosti je znak/pokazatelj mediokriteta.“ Roberto Benigni, glumac i režiser

eksperiment-besramne-zahval

Knjiga je za sve one koji ne veruju u to da je svet prelepo mesto, za sve one koji su ogorčeni, koji misle da se lepe stvari dešavaju samo drugima, koji ne veruju u tzv. polje neograničenih mogućnosti. U isto vreme, ovo je knjiga i za sve koji i dalje u sebi neguju uplašeno malo mesto na kome ne veruju u potpunosti da nas Univerzum zapravo voli i sarađuje sa našim najvišim težnjama. Pam ističe da ne postoji ništa važnije što možemo učiniti ne samo za sebe, već i za svoju porodicu, prijatelje, Planetu i celokupno čovečanstvo od toga da se „podesimo“ na frekvenciju zahvalnosti i radosti. Kvantna fizika odavno dokazuje da ne postoji odvojenost i da su naše misli deo kolektivne svesti, kojima bilo doprinosimo starim obrascima – bilo pravimo most za nove.

Neil deGrasse Tyson, američki astrofizičar kaže: „Moćan sam jer sam povezan sa Univerzumom i jer je Univerzum povezan sa mnom.“

Okrutna zahvalnost, koja od vas ne zahteva ništa osim da se odreknete „glasova u svojoj glavi”, čime ćete promeniti hologram stvarnosti zasnovan na prethodnim nezadovoljstvima i strahovima. Glasovi kojima se rukovodimo zapravo su naučeni obrasci. Moderna duhovnost nas uči da to „nismo mi“, upućujući nas pre svega na meditaciju, pogled unutar sebe, na tišinu. Ali, svako ko je ikada meditirao, zna da tišina uma nije nešto što se postiže lako, te autorka knjige sugeriše lakši način, koji se svodi na upošljavanje uma, odnosno na zadatak koji će nas dovoljno dugo okupirati, kako bismo usvojili i primenili ljubazne, velikodušne i korisnije misli, tj. glasove u našim glavama.

Bolje bi vam bilo da se zabavljate, jer… za tren već možete i prestati da postojite. “ Džejmi Foks, glumac.

eksperiment-besramne-zahva3

Zaboravljamo da smo produžetak Boga, da smo na Zemlji kako bismo iskusili sreću, radost života i uživali u svakom trenutku. Kreativnost, smeh, igra i sreća bi trebalo da budu rezultat upotrebe drugačijih alata od onih na koje smo navikli da koristimo, a to su intelekt i naših 5 čula. Kada na svet gledamo sa aspekta zahvalnosti, kada se fokusiramo na to da uočimo lepotu i kada smo sposobni da primetimo čuda, tada emitujemo frekvenciju ljubavi, magije i iznenađenja – najmoćniju frekvenciju koja uzdiže svet. Dakle, zračite zahvalnost i ona će vam privući okolnosti, ljude i događaje koji će učiniti da se osetite živim, srećnim i ispunjenim.

Zahvalnost znači da nam ne nedostaje baš ništa, i da nam nikada ništa i ne može nedostajati. Kada pravimo liste želja, vision board-ove (za koje ne mislim da ne funkcionišu), zapravo podvlačimo činjenicu odvojenosti nas i stvari kojima težimo. Nasuprot tome, kada smo srećni –receptivni smo, otvoreni, prisutni i sarađujemo sa životom i Univerzumom. Ne borimo se protiv njega.

Problemi su iluzije uma. Ako bismo umesto rešavanju problema, pažnju poklonili mogućnostima… Ako bismo umesto „moram da se posvetim poslu…moram da smršam…da sredim stan….da …“, pomislili na to šta je trenutno u redu, na čemu smo zahvalni, počevši od najbanalnijih stvari poput: „zdrav sam“/ „uživam u ovoj kafi“/ „danas je prelep sunčan dan“/ „osmehnuo mi se kompletan stranac“ ili šta god drugo da nam prija – tada bi ono dobro što vidimo postalo još veće, umnožilo bi se i donelo bezbroj drugih stvari na kojima bismo se od srca zahvalili. Jer, ako nisi zahvalan na onome što imaš, nećeš imati ono što nemaš. U jednom intervjuu u kome je govorila o knjizi, Pam kaže: „Zamislite da ste roditelj koji kupuje detetu igračke, ali se dete ne igra sa njima. Da li biste mu i dalje kupovali igračke?“

eksperiment-besramne-zahva4

Osim što nas uči da se udaljimo od nekorisnih misli na koje smo navikli, autorka daje i potpuno novi pogled na pojmove kapitala i obilja. Obilje, kako tvrdi, ne znači samo finansijski kapital. Postoji i kreativni kapital, socijalni, energetski kapital a kroz knjigu ćete imati priliku da spoznate kako podstaći i povećati i ove vrste kapitala. Takođe, kroz mnogobrojne primere, shvatićete da nemanje novčanih sredstava ne bi trebalo da vas odvrati od nečega što želite i da Univerzum ima svoje načine na koje nas daruje onda kada postupamo sa ljubavlju prema sebi i svetu oko sebe.

Druge mogućnosti postoje. Postoje i različiti načini. Naše misli, osećanja i očekivanja su naše molitve i one bivaju bez izuzetka uslišene. Zašto kraj godine, kada obično sumiramo šta smo uradili i pravimo planove za narednu, ne bismo iskoristili da se zahvalimo? Zašto se svaki dan ne bismo zahvaljivali? Uvek imamo na čemu.

eksperiment-besramne-zahva2

Hvala Pam Grout na ovoj predivnoj knjizi. Hvala Vama što ovo čitate. Hvala na osećaju koji je ova knjiga proizvela u meni. Hvala Bogu. <3
Zahvalna !

Share