Ekološki dokumentarci na FEF Palić

Od ličnog do globalnog aktvizma za bolje sutra

Program Eko Dox 23. Festivala evropskog filma Palić predstaviće po izboru selektora Igora Toholja relevantne dokumentarne filmove na ekološke teme čiji su snaga i sugestivnost “zarazni” i podstiču na angažovano delanje!

Ekoloski-dokumentarci-na-FEF-Palic

Prikazan u 195 zemalja u okviru bioskopske distribucije, “Sutra” (r: Cyril Dion i Mélanie Laurent) je dokumentarni film nastao iz potrebe nekoliko branilaca ekoloških prava, među kojima se svakako izdvaja Melani Loran, da učine nešto kako bi probudili svest ljudi o dramatičnoj ekološkoj situaciji u kojoj se nalazimo.

Ekoloski-dokumentarci-na-FEF-Palic2

Na dinamičan način koncipiran, ovaj svojevrsni ekspoze o sudbini planete Zemlje i svim ljudskom praksom stvorenim preprekama za njen opstanak, za razliku od mnogih prethodnika, sem pitanja nudi i odgovore koji bi mogli da se saberu u jedan: “Da, trebalo bi da se pokreneš i radiš zajedno sa nama da ovaj svet vrlo brzo ne propadne!

Sugar Blues” (r: Andrea Culková) govori o borbi jedne buduće majke protiv globalne „šećerne mafije” posle dijagnoze djabetesa.

Ekoloski-dokumentarci-na-FEF-Palic4

Postajući svesna da na svetu ne postoji mesto na kome se ne trguje šećerom autorka ovog filma započinje svoju petogodišnju borbu protiv „bele smrti“ sa ambicijom da pomogne sebi, svojoj porodici… ko zna, možda i čitavoj planeti? David protiv Golijata 21. veka na ekspresivan, duhovit i originalan način.

SUGAR BLUES from Andrea Culkova on Vimeo.

 „Ovim filmom mi napadamo zaborav“

U maniru jedne prave male vizuelne simfonije, autori dokumentarnog filma “Rzav Veliki” Ivan Nikolić i Dobrica Mitrović ne samo da dokumentuju svoju ekspediciju tokom najčistije srpske reke Rzav, već ispunjavaju i zahteve angažovanog filma postavljajući pitanje: preti li ovoj reci katastrofa izgradnjom brane koja bi trebalo da olakša život okolnom stanovništvu ali i da zauvek promeni tok i život njenog ekološkog sistema?

Planine u ogledalu: Altaj” (r: Alexandra Marchenko): Fascinantno iskustvo netaknute, drevne prirode u Altajskim planinama nam dokazuje da je moguće živeti u harmnoniji sa prirodom, osluškujući njen ritam čak i u današnjem informatičkom svetu.

Ekoloski-dokumentarci-na-FEF-Palic3

Stanovnici ovih predela u stepskom, planinskom i rečnom okruženju nas vode kroz ovaj, običnom smrtniku nepoznati krajolik, istovremeno demantujući tezu da su primitivna društva ona lišena tehnologije.

Nakon svakog od ovih sedam ostvarenja, koji će biti prikazani u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta Subotica, održaće se živa debata u kojoj će učestvovati autori filmova i prisutna publika, čiji deo često čine stručnjaci i aktivisti iz oblasti očuvanja životne sredine.

Predstojeći 23. Festival evropskog filma Palić održaće se od 16. do 22. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici. Biće prikazano preko 100 filmova raspoređenih u 13 programskih celina uz prisustvo velikog broja gostiju iz cele Evrope.

Share