Eko zanimljivosti

IZGRADNJA REGIONALNOG CENTRA ZA UPRAVLJANJE OTPADOM U SUBOTICI

U Subotici je obeležen početak izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom. Projekat izgradnje veoma je značajan jer rešava problem upravljanja komunalnim otpadom na teritoriji grada Subotice i 6 opština – Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka, Kanjiža, Senta i Novi Knjaževac, na čijoj teritoriji živi 260.000 stanovnika. Implementacijom ovog projekta će se obezbediti upravljanje komunalnim otpadom prema zahtevima EU i u skladu sa domaćim zakonodavstvom, i sprečiti dalje zagađenje životne sredine. Projekat će imati veliku praktičnu primenu i omogućiće celom regionu Subotice bolji kvalitet vazduha i vode, jer će se izgradnjom ovog Centra smanjiti broj smetlišta.

Eko zanimljivosti

PIJAĆA VODA IZ TIHOG OKEANA

Suša i nedostatak pijaće vode predstavljaju rastući problem u svetu, a planovi da se desalinizuje voda Tihog okeana stanovnicima Kalifornije i čitavog sveta daje nadu da je rešenje na pomolu. Proces desalinacije je prilično komplikovan i koristi tehniku pod nazivom reverzna osmoza, kojom se morska voda pušta kroz filtere koji otklanjaju so i nečistoće. Ostatak, veoma slana voda se vraća nazad u okean. Posejdon fabrika u San Dijegu je najveća fabrika za desalinaciju na zapadnoj hemisferi, i ove jeseni će početi da upumpava skoro 200 miliona litara sveže vode u česme svakog dana.

Eko zanimljivosti 2

STANOVNICI PEKINGA – OD NUŽDE NAPRAVILI MODNI DETALJ

Građani Pekinga, kao što je već poznato, imaju velikih problema sa zagađenjem vazduha pa su prinuđeni da na licima nose maske kako bi barem delimično ublažili štetne posledice udisanja zagađenog vazduha. Upkos naporima da se vazduh pročisti, nivo zagađenosti je zabrinjavajuće visok na šta ukazuje i Svetska zdravstvena organizacija, pa grad već nedeljama ima cveno svetlo upozorenja što je uticalo na zatvaranje škola, a takođe je prepolovljen broj vozila na ulicama glavnog grada Kine. Postao je već uobičajen deo zime, nošenje zaštitnih maski zbog zastrašujuće gustog smoga koji traje danima, tako da je uz rukavice i kape maska postala redovan zimski aksesoar. Maske viđene na ulici imaju zanimljive dezene, boje, teksture i poruke.

Eko zanimljivosti 3

EKO-FRENDLI ZEČIJA RUPA KOJU MOŽETE IZGRADITI ZA 3 DANA

Da li ste nekada maštali da živite ili svoje vikende provodite ušuškani nekoliko metara ispod zemlje u kućicama kakve je opisivao Tolkin u svojim romanima? Kompanija Green Magic Homes se potrudila da ova ideja dobije mogućnost za realnog ostvarenja. Naime, moguće je kupiti prefabrikovane elemente koje slažete kao LEGO na licu mesta, a nakon toga se prekrivaju zemljom i travom. U ovakvim kućicama i hobitima bi bilo zadovoljstvo da žive. Najbolje od svega je što proces pravljenja traje samo tri dana, budući da na lice mesta donosite već gotove elemente što znatno štedi vreme. Uz varijacije u veličini i opcijama za prilagođavanje vašim potrebama svi oni koji su maštali o kući ili vikendici ovog tipa, sada sebi mogu da ostvare tu želju.

Eko zaniljivosti4

FLOMASTERI KOJI KORISTE ŽIVE ALGE KAO IZVOR BOJE, A TRAG NESTAJE NEKOLIKO MINUTA PO KORIŠĆENJU I POJAVLJUJE SE NAKON NEKOLIKO DANA

Naša opsesija prirodom i prirodnim materijalima poslednjih godina je eskalirala. Da li ste videli flomastere koji ne samo da su napravljeni od algi, već imaju još jednu zanimljivu osobinu a to je misterioznost. Proizvodnja klasičnog mastila nije se menjala decenijama unazad. Tim iz kompanije Living Ink Technologies je pronašao način da upotrebi alge i na taj način napravi nešto zanimljivo, upotrebljivo i ekološki odgovorno prema planeti. Naime, flomasteri se koriste kao i svaki flomaster ili olovka, a njihova specifičnost je u tome što nakon nekoliko minuta od crtanja trag u potpunosti nestaje. Na papiru postaje vidljiv nakon nekoliko dana pod uticajem sunčeve svetlosti i tada se događa magija. Ovi flomasteri mogu biti zabavan način da nekome pošaljete tajnu porukicu, iznenadite ih crtežom, ilustracijom ili karikaturom koju će moći da vide tek nakon nekoliko dana od dobijanja poklona.

Eko zanimljivosti 5

Kako nastaje ova magija?
Flomasteri su napravljeni od živih organizama, algi i hlorofila koji prvobitno biva nevidljiv ljudskom oku, međutim kada dobije malu pomoć sunčevog svetla, dešava se proces koji se zove binarna fizija u kome se bakterija iz alge reprodukuje i kao rezultat nastaju bilioni ćelija intenzivno zelene boje koje postaju vidljive našem oku. Za sada su napravljene dve vrste ovih flomastera. Jedna je pink i sadrži “brzo mastilo” koje raste i razvija se nakon nekoliko dana, a tu je i plavi flomaster kome je potrebno više od četiri dana da bi postao vidljiv. Upotreba oba na jednom crtežu omogućava da se vaša slika otkriva postepeno tokom nekoliko dana. Za sada autori rade na razvijanju ovih flomastera i prikupljanju sredstava putem Kickstarter kampanje.

ZALIVANJE CVEĆA NE MORA BITI DOSADNO

Ako imate problem da upamtite kada je vašim biljkama potrebno zalivanje, to nije razlog da se odreknete mogućnosti da imate živu biljku pored sebe. Danas postoji lakši i mnogo zabavniji način da vaše biljčice više nikad ne budu žedne. Chuppon Self-Watering Animal Planter je spravica koja će pomoći da vaše biljke same “posrču” onoliko vode koliko im je potrebno koristeći slamčicu. Ne samo da izgleda slatko i zanimljivo, pomenuta spravica je vrlo korisna. Ovaj japanski izum dolazi u nekoliko keramičkih varijacija. Keramičke životinjice u svom rancu čuvaju biljčicu, a voda dolazi iz čaše na slamčicu. Možete da birate između pande, mace, praseta i zeca. Ovu simpatičnu stvarčicu možete pronaći na Amazonu za petnaestak dolara.

Eko zanimljivosti 6

NAJVEĆI ZELENI VRT NA SVETU KRIJE KROV U NJUJORKU

Malo ko bi pomislio da se u urbanoj džungli, kakav je Njujork, na krovu jedne zgrade krije najveći zeleni krov prepun ukusnog i mirisnog organskog povrća i cveća. Ideja o uzgoju zdrave hrane u jednom od najnaseljenijih gradova Amerike pokazala se kao moguća, izvodljiva i što je najvažnije održiva. Na pretvaranju ove ideje u nešto opipljivo radio je veliki tim stručnjaka – inžinjera, arhitekata i baštovana. Vrt površine 6 000 km2, godišnje proizvede oko 22 t povrća koje se kasnije prodaje gradskim restoranima i prodavnicama. Na pomenutom krovu raste više od hiljadu različitih biljaka svake sezone, paradajz je jedan od najvećih useva, a tu su i zelje, paprika, kelj, blitva, šargarepa, rotkvice, grašak i brojno cveće. Prilikom uzgoja se ne koriste nikakva sintetička gnojiva, insekticidi i herbicidi. Aktivisti planiraju da prošire svoje delovanje i uzgoje na još nekoliko ovakvih vrtova, čime će zaposliti još poljoprivrednika. Zagađenost vazduha u Njujorku nije sprečila idejne tvorce da se ova bašta materijalizuje, a povrće se nalazi na bezbednoj udaljenosti, visoko iznad saobraćajnica.

Eko zanimljivosti 7

Share