Eko vesti

„BILJNA LAMPA“, EKO SISTEM ZA SEBE

Dizajnerke Emilija Luht (Emilia Lucht) i Arne Serbatke iz studija We Love Eames osmislile su lampe koje omogućavaju uzgajanje biljaka bilo gde. Koristile su led tehnologiju koja se upotrebljava kao zamena za direktnu sunčevu svetlost. Myrdal Plantlamp omogućava da se biljke uzgajaju u zatvorenom, kreirajući vlastiti ekosistem. To omogućava biljkama da oponašaju proces fotosinteze tako da zalivanje i dodatna nega nisu potrebni.

Eko-vesti2

Ako živite u malom prostoru ili jednostavno želite da oplemenite vaš životni ili radni prostor biljkama koje ne zahtevaju negu i pažnju, onda su ove „biljne lampe“ pravi izbor za vas.

Eko-vesti
Raznovrsnost dizajna omogućava pregršt opcija od lustera do stojećih lampi, različitih veličina. Myrdal Plantlamp je napravljena od posebnog stakla koje je dizajnirano tako da sprovodi električnu energiju pa suvišni kablovi nisu potrebni da bi lampe funkcionisale.

Eko-vesti3

SOLARNA ENERGIJA ZA ZAGREVANJE TEHNIČKE VODE U PANČEVU

Banatsko sunce za sve” je pilot projekat za promociju i implementaciju solarne energije za zagrevanje tople vode, koju grad Pančevo realizuje u partnerstvu sa rumunskom opštinom Lugož, a finansiran je od strane Evropske Unije iz IPA programa.

Eko-vesti4

Ovo je prvi projekat Grada Pančeva iz oblasti obnovljivih izvora energije ovakvih razmera i prvi projekat u Srbiji iz IPA fondova vredan gotovo milion evra, a koji je dobio sredstva za ovu namenu, odnosno za izgradnju solarnih panela na površini od 906 m2 za zagrevanje sanitarne vode.“– navodi Saša Levnajić zamenik gradonačelnika grada Pančeva. Cilj ovog projekta je da se istraživanjem mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije u Pančevu i Lugožu poboljša i modernizuje sistem grejanja, ali i smanji emisija ugljen-dioksida i na ovaj način doprinese zaštiti životne sredine.

VESPA STOLICE

Ljubitelji ovih šarmantnih dvotočkaša mogu uživati u originalnom dizajnu stolica-vespi iz 80-ih godina prošlog veka. Dizajn studio bel&bel osmislio je dizajn ovih originalnih stolica koje su nastale reciklažom originalnih delova retro vespi.

Eko-vesti6.jpg7

Ove kancelarijske stolice izrađene su ručno uz veliku predanost i obraćanje pažnje na svaki detalj.

Eko-vesti5

Baš zato njihova cena ponekada je viša i od cene polovne vespe. Iz navedenog studia dolazi još zanimljivih rešenja kao što su fotelje, nameštaj ali i zero scooteri (praktično prevozno sredstvo izvrsnog dizajna koje ne zagađuje životnu sredinu).

Eko-vesti8

Ukoliko volite retro dizajn u kombinaciji sa zelenom filozofijom predlažem vam da pogledate sajt ovog kreativnog dua smeštenog u Barseloni.

Eko-vesti9

Eko-vesti10

DANSKA NA PUTU DA POSTANE 100% EKOLOŠKA ZEMLJA

Skandinavci se po mnogo čemu izdvajaju u Evropi, a jedna od važnijih stvari kojima posvećuju veliku pažnju jeste ekologija i zaštita životne sredine. Danski premijer Lars Loke Rasmusen je u svom govoru na nedavno održanoj Evropskoj konferenciji o ekološkoj hrani i poljoprivredi istakao kako ekološka poljoprivreda i njeni proizvodi nisu vremenski ograničen trend ili prolazni modni fenomen, niti je ona u suprotnosti sa konvencionalnom poljoprivredom. “Smatram da je pošteno reći da ekološka poljoprivreda doprinosi poboljšanju konvencionalnog poljoprivrednog sektora, dajući mu pozitivan spinn-off efekt. Dakle, buduće prednosti ekološke poljoprivrede leže, u velikoj mjeri, u povećanoj ponudi proizvoda visokog kvaliteta.”

Eko-vesti11

Danska bi mnogim razvijenim zemljama trebala po mnogo čemu da bude uzor. U pogledu organske proizvodnje može se reći da imaju zavidnu tradiciju budući da je nacionalni organski brend nedavno proslavio 25 godina postojanja, a izvoz danskih organskih proizvoda od 2007. godine do danas je povećan za 200%.

Eko-vesti12

Dansko Ministarstvo hrane, poljoprivrede i ribolova izradilo je Ekološki akcioni plan 2020. kojim planiraju dalji razvoj i povećanje ekološke proizvodnje. Cilj Danske je udvostručiti poljoprivredne površine na kojima se hrana uzgaja po ekološkim principima. Jedan takođe veoma ambiciozan plan odnosi se na to, da se hrana koja se koristi u javnim kuhinjama, u šta spadaju i kantine, bolnice i jaslice, služi isključivo ona koja odgovara ekološkim standardima i principima uzgoja.

OBRNUTA FOTOSINTEZA

I dalje smo u Danskoj. U sveopštoj potrazi za obnovljivim izvorima energije, tim stručnjaka sa Univerziteta u Kopenhagenu razvio je proces takozvane „obrnute fotosinteze“, koji biomasu pretvara u gorivo pomoću sunčeve energije. To je u suštini suprotan proces od fotosinteze, u kome biljke sunčevu svetlost pretvaraju u hemijsku energiju, te ovaj proces obrnute fotosinteze može dovesti do novih oblika čiste energije koja bi se koristila u industrijske svrhe.

Eko-vesti13

Biomasa, u formi slame i drveta, može biti pretvorena u gorivo kroz različite procese, ali mnogi od tih procesa su komplikovani, skupi ili imaju neke nepoželjne sporedne efekte. Obrnuti proces fotosinteze, razvijen u Copenhagen Plant Science centru, je mnogo čistiji proces proizvodnje energije. Enzim liticki polisaharid monooksigenaza se dodaje biomasi zajedno sa hlorofilom. Kada je izložena suncu, šećerni molekuli u biomasi se cepaju stvarajući hemikalije koje je lakše pretvoriti u gorivo ili čak u bioplastiku. Takođe, ovaj proces je efektivan, potrebno je svega 10 minuta izlaganja suncu biomase da se ostvari isti onaj efekat koji se postiže drugim metodama za 24 sata.

JEDANAESTOGODIŠNJA DEVOJČICA OD PROIZVODNJE LIMUNADE NAPRAVILA USPEŠAN BREND

Ponekad vam je za uspešan posao potrebno malo mašte, dobra ideja i nešto vilinske prašine. Tako je jedanaestogodišnja devojčica iz Amerike, Mikaila Ulmer zaradila 11 miliona dolara od prodaje limunade. Mikaila je baš kao i većina njenih vršnjaka u Americi počela da prodaje limunadu, a novac od prodaje je planirala da da u humanitarne svrhe. Tajna njenog uspeha leži u specijalnom receptu koji je nasledila od svoje prabake.

Eko-vesti14 - Copy

Kada sam imala četiri godine u jednoj nedelji me je dva puta ubola pčela. To mi se uopše nije svidelo i jako sam se plašila pčela. Ali sam ih baš zbog toga počela proučavati i onda sam naučila da su one jako važne za nas i naš ekosistem. Pomislila sam – šta bi bilo kada bih pomoću recepta za limunadu moje prabake Helen nekako pomogla pčelama?”, izjavila je američkim medijima Mikaila.

Eko-vesti15 - Copy

Nakon toga je spremila limunadu koju je zasladila domaćim medom, a zatim ju je prodavala na lokalnim manifestacijama i ispred obližnje picerije. Svoju limunadu je nazvala Bee Sweet Lemonade. Trenutno u prodaji postoje četiri ukusa limunade: menta, đumbir, ledeni čaj i kaktus. Mikaelinu neobičnu limunadu je jednom prilikom primetio investitor Dajmond Džon. Tada je Mikaila dobila 60.000 dolara za početnu investiciju, a nedavno je sklopila ugovor vredan 11 miliona dolara s trgovinskim lancem Whole foods. Njena limunada će se prodavati u 55 prodajnih mesta širom SAD-a, a cena za paket sa četiri ukusa trenutno se na sajtu njenog brenda prodaje za 17 dolara.

ŠKOTSKA NEĆE VIŠE IMATI TERMOELEKTRANE

Proizvodnja struje iz uglja u Škotskoj okončana je posle više od 100 godina, zatvaranjem poslednjeg od četiri bloka termoelektrane Longanet severno do Edinburga.

Eko-vesti14

Nekada najveća elektrana na ugalj u Evropi zatvorena je zbog velikih troškova. Gašenje ove elektrane koja je bila i veliki zagađivač i emiter CO2, smatra se značajnim pomakom Škotske ka proizvodnji energije u potpunosti iz obnovljivih izvora.

Prognoze pokazuju da bi Škotska do 2030. godine mogla da ima elektrosistem zasnovan gotovo isključivo na obnovljivim izvorima.

Share