Eko moda: Švedska kompanija Re:newcell najavljuje kolekciju od cirkularnog pamuka

Švedska kompanija Re:nevcell je najavila velike promene u načinu proizvodnje tekstila. Kompanija je postavila cilj da razmrda modnu industriju i uštedi prirodne resurse stvaranjem odevnih predmeta od cirkuloze, novog materijala načinjenog od reciklirane pamučne odeće.

Cirkuloza je razvijena kao odgovor na problematiku otpada koji nastaje iz modne industrije, a u kojem velika većina neželjenih ili dotrajalih komada odeće završava na odlagalištima ili postrojenjima za spaljivanje. Prema kompaniji, koja ima sedište u Stokholmu i upravlja hemijskim pogonom za reciklažu tekstila pre i posle potrošača u Kristinehamnu u Švedskoj, trenutno se reciklira manje od jednog procenta odeće. Cirkuloza ima za cilj da smanji upotrebu novog pamuka i seču drveća ponovnom upotrebom odbačenog tekstila radi stvaranja inovativnog novog materijala.

„Cirkuloza je stvorena sa ambicijom da celokupnu industriju preusmeri na kruženje (cirkularna ekonomija) i da dramatično smanji uticaj koji moda ima na životnu sredinu“, naveo je Harald Kavali-Bjorkman, vođa ovog projekta.

Share