Eko dizajn

Svoje prve korake ka razvoju ekološke svesti u arhitekturi i dizajnu, načinio sam još kao student na fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu. Tada nam je bio zadatak da svojim kreativnim i idejnim rešenjima probudimo svest o velikom ratnom ostrvu “Lido”, vodeći brigu o zaštiti životne sredine i koristeći isključivo prirodne materijale. Projekat je ispunio predviđena očekivanja i potrebne norme od strane Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije, te je naš zajednički rad nagrađen i pohvaljen.

Eko-dizajn

Potrebno znanje koje sam stekao na tom projektu, kasnije sam iskoristio u projektovanju enterijera ali i dizajniranju nameštaja. Danas je zeleni dizajn gotovo neizostavni deo u opremanju enterijera. Korišćenje prirodnih materijala koji su u poslednje vreme veoma popularni, se takođe preporučuje. Veoma je važno pravilno odabrati proizvode koji će doneti element prirode u vaš dom, a prvi korak je da izaberete materijal koji najviše odgovara vašem životnom stilu i senzibilitetu.

Eko-dizajn-5

Materijali i elementi iz prirode izgledaju autentično, moderno, veoma su izdržljivi, a samim tim dobijate bolji kvalitet za manje novca, što je uvek plus.

Eko-dizajn-2

Ako ste ljubitelj prirodnih materijala i boja u enterijeru, u uređenju vašeg prostora bi mogao da se koristi dekorativni kamen (izuzetno popularan kada je oblaganje zidova u pitanju), mermer i granit (odlični su za oblaganje podova), opeka koju često viđamo u javnim objektima (restoranima, kafićima, hotelima), drvo koje je neizostavni prirodni materijal (podne i zidne obloge, nameštaj…), glina, metal…

Eko-dizajn-3

Nakon što izaberete materijal koji vam najviše odgovara, razmislite o tome kako i na koji način on može da se upotrebi u prostoru.

Ako preferirate klasični stil u enterijeru, mermer je svakako dobra opcija. Ljubitelji rustičnog stilu, potrebno je da odaberete odgovarajuće drvo (bambusovo možete koristiti za oblogu poda), a za nameštaj predlažem inovaciju u obliku šećerne trske. Ako poželite opuštajuću atmosferu i tropski izgled vašeg doma, to se može postići proizvodima od kokosovog drveta i kokosovog oraha.

Eko-dizajn-4

Enterijer zasnovan na prirodnim materijalima, prvenstveno drvo čini okruženje prijatnim, toplim i doprinosi opuštenoj atmosferi u datom prostoru.

NAMEŠTAJ OD RECIKLIRANIH MATERIJALA

Ne samo što je trend u svetu dizajnirati ovakav tip nameštaja, reciklaža podstiče našu kreativnost i maštu, a istovremeno čuva životnu sredinu. Sposobnost da ni iz čega napravimo nešto što će kasnije da nam koristi je presudna stvar. Danas kada je većina nas ograničenog budžeta, moramo biti dovoljno kreativni, sposobni i maštoviti, spremni da potražimo odgovarajuće neiskorišćene predmete koji se nalaze svuda oko nas. Manjom intervencijom ili popravkom tih predmeta i dodavanjem  istih u enterijer nekog prostora, dobijamo jedinstven i prepoznatljiv dizajn koji se jako vrednuje.

Eko dizajn 8

Na primer, pre nekoliko godina u dvorištu jedne kompanije ugledao sam armaturu koja je bila naslonjena uz ogradu i čekala je na transport za otpad. Došao sam na ideju da malim ulaganjem i doradom, ona može postati stalak za novine, časopise ili držač za vina u nekom restoranu.. Odmah sam pitao vlasnike za njenu cenu. Na moje zadovoljstvo, armaturu sam dobio besplatno, a posle restauracije bila je izložena u Mikser Design Market-u gde je pobrala dosta simpatija i pozitivnih kritika.

Dakle, dizajn ovakvog nameštaja je vrlo atraktivan i primaljiv, a istovremeno originalan i funkcionalan. Materijali koji se najčešće koriste za izradu recikliranog nameštaja su karton, staklo, drvo, tkanina, plastika.. Karton vam može poslužiti za pravljenje stolica, stočića, fotelja, zanimljivih polica…

Staklo se koristi za izradu manjih dekorativnih komada nameštaja. Staklene boce mogu poslužiti, na primer, kao rasveta u enterijeru.

Eko dizajn 10

Što se tiče drveta, aktuelne i veoma moderne u dizajnu enterijera su palete od kojih se mogu napraviti interesantni stolovi, stočići, TV komode, dvosedi-trosedi, kreveti…

Plastične flaše mogu poslužiti kao saksije za cveće u raznim bojama.

Pozabavite se ovom temom koja ne traži stručnost, budite kreativni i jednostavno pustite mašti na volju i uživajte u trenutku. Odvojite dnevno 15 minuta za vaše novo “remek delo” koje će krasiti kutak u kojem ćete uživati. Postanite ekspert u pronalaženju neiskorišćenih i dotrajalih predmeta u vašoj okolini (kući, ostavi, garaži) kako bi sa malim ulaganjem i jednostavnom promenom namene, došli do kvalitetnog i unikatnog rešenja.

Share