Dokumentarni serijal Žensko znanje počinje sa emitovanjem 8. marta!

Tridesetogodišnjica rada Centra za ženske studije, biće obeležena prikazivanjem prve epizode dokumentarnog serijala Žensko znanje, na televiziji n1, u utorak 8. marta u 14:30. Ova epizoda beleži glasove sedam bivših studentkinja Centra i jedne od osnivačica. One govore o svojim uspomenama na alternativne studije i razmišljaju o budućnosti feminizma za 30 godina.

Rad Centra za ženske studije inicirala je feministička grupa „Žena i društvo“, a prvi eksperimentalni kurs počeo je 8. marta 1992. godine. Tokom ovih godina, u Centru su predavale stotine žena i muškaraca, a programe su slušale hiljade. Jedan od načina da dokumentujemo naš rad je i serijal Žensko znanje, čija prva epizoda tematizuje pitanje budućnosti feminizma.

U prvoj epizodi, pod nazivom „Feminizam počinje u tridesetoj“, govore Dragoslava Barzut, Daša Duhaček, Mima Gavrilov, Jelena Jaćimović, Biljana Maletin, Iva Nenić, Ivana Pantelić i Jelena Višnjić. Kroz perspektive različitih generacija, one govore o političkom kontekstu, interesovanju za feminizam i ženske studije, i promišljaju budućnost borbi za rodnu ravnopravnost, dakle reč je o radu koji se nastavlja.

Trejler za prvu epizodu Ženskog znanja možete pogledati ovde.

Autorka serijala je Nađa Duhaček. Režiju i montažu potpisuje Marija Kovačina, a saradnica na scenariju je Jelena Marković. Na produkciji serijala radi Panorama films, a podršku za prvu epizodu dala je fondacija Kvinna till Kvinna.

Share