Dizajneri enterijera od kojih se puno očekuje

Koga poznati, a i oni koji to nisu, pozivaju kada žele da urede stambeni prostor? Kada žele da svoju ideju pretoče u realizaciju sa pravom merom i dobrim ukusom? Onda kada im je potreban stručnjak da zamisao prilagodi vladajućim trendovima? Dizajnere enterijera naravno. Oni „rade u senci“, prekrajaju nameštaj, posećuju radnje, sajmove, buvljake i spremni su da udovolje i najmanjem prohtevu kako bi svojim klijentima obezbedili  baš ono što oni žele i što reflektuje njihovu ličnost u predmetima i nameštaju. Danas vam prezentujemo dva mlada dizajnera kojima se prema rečima Vogue portala i vodećih časopisa u oblasti arhitekture i dizajna, smeši uspešna budućnost. Patrik Mele i Bendžamin Vandiver već imaju bogato radno iskustvo.

Bendžamin Vandiver (Benjamin Vandiver)je američki dizajner sa sedištem u Nešvilu čiji umetnički domet prelazi gradnice ovog grada. Ovaj mladi dizajner rodom iz Kentakija ima projekte i u Njujorku, Los Anđelesu čak i Meksiku. Koreni njegovog interesovanja za dizajn enterijera sežu još od ranog detinjstva kada je slagao lego kocke i maštao o svojim neimarskim poduhvatima.

Dizajneri-enterijera-od-kojih-se-puno-ocekuje

U tinejdžerskim godinama je radio kao cvećar, a kasnije je nekoliko godina svirao klavir dok je istovremeno stažirao kod dizajnera enterijera.  U neku ruku samouk, odlučio se za radikalan pokret, preselivši se  iz malog grada u Nešvil gde 2012. godine osniva svoju kompaniju Benjamin Vandiver Interiors+Lifestyle.

Dizajneri-enterijera-od-kojih-se-puno-ocekuje-5

Odskočna daska mu je bio projekat u kom je osmislio životni prostor Nejtana Folovila (Nathan Followill), bubnjara grupe Kings of Leon, i njegove supruge i deteta koji mu je otvorio vrata saradnje sa drugim poznatim ličnostima poput Hajden Pantijer(Hayden Panettiere) i Koni Briton(Connie Briton). Prostranu kuću okruženu drvećem Vandiver je uredio u skadu sa svojom profesionalnom ideologijom prema kojoj se njegova estetika prilagođava i omogućava da se njegovi klijenti osete prijatno u prostoru koji je on preuredio za njih. Ono što se ne menja je njegova privrženost minimalizmu i luksuzu koje obogaćuje detaljima za koje kaže da voli da budu neočekivani i na prvi pogled neuklopivi.

Dizajneri-enterijera-od-kojih-se-puno-ocekuje-2

Bendžamin spaja moderno i tradicionalno, prirodne i zemljane tonove prožima jarkim bojama i igra se sa drvetom i skulpturalnim elementima. U njegovom dizajnu sve izgleda čisto i uglađeno, linije su jasne i precizne a opet ništa ne odaje onaj utisak krutog minimalizma.

Dizajneri-enterijera-od-kojih-se-puno-ocekuje-6

Drvo kao osnova je oplemenjeno kožom, mermerom, pletenim prućem i autentičnom dekoracijom, a saksije i vaze sa cvećem i biljem su neizostavni pratioci prostorija sa njegovim potpisom.

Dizajneri-enterijera-od-kojih-se-puno-ocekuje-4

Trudi se, a u tome rekli bi smo i uspeva, da njegovi projekti budu prilagodljivi i muškarcima i ženama, urbanim ali porodičnim ljudima. Ono na šta kao dizajner, i umetnik pre svega, ne može da ostane ravnodušan je loše osvetljenje, smatra da  je svetlo veoma važno i da ono čini da sve izgleda bolje.

Dizajneri-enterijera-od-kojih-se-puno-ocekuje-7

Osim što inspiraciju crpi iz rada starijih i iskusnijih kolega, Vandiver ima i jedan neuobičajen izvor inspiracije – miris. Na osnovu mirisa koji neko preferira on prodire dublje u ličnost klijenta (ne kaže se bezveze da naš parfem govori mnogo toga o nama)  i tako bira boje i materijale koje će koristiti. Frederik Male (Frédéric Malle) i Karlos Huber (Carlos Huber), poznati parfemeri, su ga u velikoj meri nadahnuli svojim mirisima. Originalan pristup radu ga je zbližio sa mnogim klijentima sa kojima se sada i privatno druži. Benjamin Vandiver priznaje da je očaran bojama i kontrastiranjem Patrika Melea i da bi ga rado angažovao za redizajn svog doma. Nimalo slučajno danas pričamo i o ovom dizajn geniju i mladoj nadi kojeg je zajedno sa Vandiverom Vogue uvrstio u talente čiji rad u budućnosti svakako treba pratiti.

Dizajneri-enterijera-od-kojih-se-puno-ocekuje-3

Patrik Mele (Patrick Mele) je poreklom iz Konektikata i pre nego što je osnovao vlastitu firmu Patrick Mele Design u Njujorku, ovaj tridesetogodišnjak se bavio brend dizajnom. Studirao je arhitekturu na Sirakuza univerzitetu i diplomirao u oblasti istorije umetnosti i kulture. Priroda njegovog obrazovanja reflektuje se iz prostora koje kreira, prostora u kojima se prožimaju arhitektura i umetnost, moda iz istorijske perspektive.

Dizajneri-enterijera-od-kojih-se-puno-ocekuje-10

Igra svetlosti, skulpture, mešavina tekstura poput animal šare i vertikalnih štrafti, barokni lusteri u kombinaciji sa modernom arhitekturom, sve ovo su elementi sa kojima on radi. Patrik tako spaja naizgled zavađene stilove.

Dizajneri-enterijera-od-kojih-se-puno-ocekuje15

Nemoguće je ne primetiti kako svaki projekat ima umetničku notu u vidu keramičkih i kamenih bisti, teških metalik saksija ili kineskih porcelanskih ćupova, zidne umetnosti koja varira od renesanse, preko grafike do urbane apstrakcije. Sudar starog i novog, nekoliko istorijskih epoha u jednoj prostoriji potpuno su normalne kada je njegov dizajn u pitanju.

Dizajneri-enterijera-od-kojih-se-puno-ocekuje-12

Mele radi na takav način da u svoj sofisticirani stil ubrizga i ličnost svog klijenta i tako kreira neverovatan životni prostor. U svaki projekat mora da unese i sebe nezavisno od vladajućih trendova jer ako mu se nešto ne dopada onda će to u njegovom projektu izgledati lažno. Veliku pažnju posvećuje svetlosti pa su ogledala, neobične svetiljke i visoki prozori koji zauzimaju čitav zid česti u njegovom radu.

Dizajneri-enterijera-od-kojih-se-puno-ocekuje-11

I kada je nameštaj u pitanju, dominira raznovrsnost. Lepeza materijala se prostire od tamnog, preko bojenog do uglačanog drveta, potom kamena, cigli, plastike, metala, do kože i brokata.

Dizajneri-enterijera-od-kojih-se-puno-ocekuje13

Komad o kome sanja ovaj dizajner je Fornasetijev “Scaletta pano” na točkiće. a omiljene su mu “Cole&Sons” tapete. Smatra da raskošne saksijske palme otvaraju svaki prostor, dok zidne tapete unose dozu mašte i drame. U saradnji sa prijateljicom i dizajnerkom Hejli Sarno(Hayley Sarno) Patrik je kreirao sopstvenu liniju tapeta u crno-beloj boji pod nazivom “Sauvage/Savant”. Prošlog leta se zajedno sa grupom njujorških dizajnera odazvao pozivu Pitera Fasanoa (Peter Fasano) da dođu u Masačusets i kreiraju unikatnu liniju tekstila. Meleovi komadi izgledaju kao da se igrao molerskom četkom po platnu.

Dizajneri-enterijera-od-kojih-se-puno-ocekuje16

Osim rezidencijalnih objekata Patrik se bavi dekorom, dizajnom i organizacijom privatnih i javnih događaja kao i eksterijerom i uređenjem bašenskih prostora. U svojoj radnoj biografiji već ima ubeležene saradnje sa značajnim brendovima  kao što su Kate Spade, Ralph Lauren, J.Crew i drugi.

Dizajneri-enterijera-od-kojih-se-puno-ocekuje14

Share