Dizajn iz doba Juge – lična sećanja

DIZAJN IZ DOBA JUGE – LIČNA SEĆANJA je autorska izložba koja teži da reinterpretira glavne postulate dizajna  (industrijskog, grafičkog, tekstilnog i product dizajna) u vremenu jugoslovenskog industrijskog preporoda i stvaranja potrošačkog društva od 1950-1980. godina, sa namerom da ukaže na uspešne primere koji izlaze iz striktno zadate hronologije.

Glavni cilj ove izložbe jeste da kroz jugoslovenske primere dobrog dizajna umreži pojedince koji takve predmete čuvaju, kako fizički, tako i u svojim sećanjima te su stoga svi predmeti izloženi na ovoj izložbi isključivo predmeti iz privatnog vlasništva 30 različitih vlasnika.

Dizajn je estetsko oblikovanje predmeta za masovnu potrošnju koje se od umetničkih predmeta i dela razlikuje upravo po tome što nije unikatna, tj. jedna, već je proizvođena u serijama. Dizajn kao koncept pre svega podrazumeva vizuelnost, informaciju i komunikaciju. On pre svega vizuelno deluje na posmatrača (potrošača), preko vizuelnog saopštava informaciju preko koje dalje komunicira.

U sklopu izložbe biće organizovana stručna vođenja i dečije radionice. Kustos izložbe je MA istoričar umetnosti Julija Bašić.

Share