Dingospo Dali – LUCIDNI OPTIMIZAM U ALTERNATIVNIM VODAMA

Neko će reći relativno mlad bend na našim prostorima, ali ko ih je video na bini zna da su daleko od amatera. Pobedom na prošlogodišnjem Bunt Rok Mastersu osvojili su pažnju javnosti i to mudro iskoristili. Od tada upisuju sve veće muzičke festivale u zemlji u svoju biografiju. Glavni vokal, Sandra Grubić mi je pričala o svim dijametralno suprotnim uticajima koje ovaj bend uspešno neguje u svom stvaralaštvu

Dingospo-Dali---LUCIDNI-OPTIMIZAM-U-ALTERNATIVNIM-VODAMA

KO JE DINGOSPO DALI? KAKO JE ZALUTAO U ALTERNATIVNE ROK VODE?
Dingospo Dali je bend koji je uplovio u alternativne vode pre 5 godina sasvim slučajno nevelikih ambicija, ali kako je vreme odmicalo plovio je sve dublje i shvatio da je to jedini pravi put, a lutanje je bilo sve ono pre toga.

POBEDOM NA PROŠLOGODIŠNJEM BUNT ROK MASTERSU SKRENULI STE PAŽNJU (ŠIRE) JAVNOSTI NA SEBE, I KOLIKO VIDIM OD TADA STE PRILIČNO AKTIVNI NA SVIM VEĆIM MUZIČKIM FESTIVALIMA U ZEMLJI. ŠTA SE SVE PROMENILO NA BOLJE OD TADA, I SMATRAŠ LI DA STE KONAČNO DOBILI PAŽNJU KAKVU ZASLUŽUJETE?
Pobeda nam je svakako donela podstrek, podršku i iskustvo u mnogim muzičkim poljima što nam mnogo znači. I naravno, učinila je da se na neki način pažnja usmeri na nas… Ali zadržati pažnju zavisi već od samog benda i to nikakva pobeda ne može da donese. Nadamo se da ćemo zadržati pažnju onima kojima smo je skrenuli i koji su se na neki način pronašli u našoj muzici…

Dingospo-Dali---LUCIDNI-OPTIMIZAM-U-ALTERNATIVNIM-VODAMA2

BUNT ROK FESTIVAL JE ZAPRAVO I OSNOVAN PROŠLE GODINE, UPRAVO SA CILJEM DA PROMOVIŠE NEAFIRMISANE BENDOVE, UJEDINI MUZIČARE I PODIGNE SVEST O DOMAĆOJ ROK SCENI. KAKVO JE TVOJE MIŠLJENJE O OVOJ AKCIJI I O CELOJ TRENUTNOJ MUZIČ- KOJ SITUACIJI KOD NAS, S OBZIROM NA TO DA SI DIREKTNI UČESNIK U ISTOJ?
Moje mišljenje je pozitivno svakako, jer smo na sopstvenom primeru osetili koliko je dobro što postoji takav festival. A što se trenutne rok scene tiče, meni je iskreno baš super što se svi mi bavimo muzikom u vreme kad je to apsolutno suludo i obezvređeno. Bendovima koji uspeju u ovo vreme da isplivaju, za 50 godina niko neće moći da kaže „lako je vama bilo, to su bila neka bolja vremena za rokenrol”. Ako ne uđemo u istoriju po slavi, ući ćemo makar po tome što smo se bavili takvom muzikom u vreme kada je to bilo najteže…

Bendovima koji uspeju u ovo vreme da isplivaju, za 50 godina niko neće moći da kaže „lako je vama bilo, to su bila neka bolja vremena za rokenrol”. Ako ne uđemo u istoriju po slavi, ući ćemo makar po tome što smo se bavili takvom muzikom u vreme kada je to bilo najteže…

SA KOG FESTIVALA NOSIŠ NAJDRAŽE USPOMENE?
Teško je navesti jedan, jer svaki ima nešto što ga izdvaja od ostalih. Exit pamtimo po kampu i Motorhedu, Jelen Demo fest po druženju sa ostalim bendovima, jer su svi bendovi smešteni u istom hotelu i to je bila opšta ludnica. Bedem fest u Nikšicu po hotelu Onogošt, tu smo imali definitivno najbolji smeštaj ikada, i osećali smo se kao carevi. Ali da ne izostavim Rok Vilidž gde je organizacija neočekivano vrhunska za jedan manji festival… Tu su i Arsenal fest, Love fest i Zaječarska gitarijada. Stvarno nam je svuda bilo super!

Dingospo-Dali---LUCIDNI-OPTIMIZAM-U-ALTERNATIVNIM-VODAMA3

KAKO JE VIŠEGODIŠNJE ČLANSTVO U HORU SLAVISTA UTICALO NA FORMIRANJE TVOG VOKALA? IAKO JE MUZIKA JEDAN VELIKI ISPREPLETANI UNIVERZUM, MORAŠ PRIZNATI DA JE PRAVAC BENDA DIJAMETRALNO SUPROTAN ONOME ŠTO RADI HOR SLAVISTA.
U Horu Slavista sam maltene od samog osnivanja i to stvarno jeste dijametralno suprotna energija. Završila sam ruski jezik i književnost i mnogo volim slovensku kulturu i tradiciju. Na horu nema toliko individualnog izražavanja, sve je u druženju i uživanju u svemu što je na neki način povezano sa slovenskom kulturom… Neverovatno je koliko neko u dijametralno različitim stvarima može da se pronađe. 🙂

TEKSTOVI SU VAM POETSKI, MRAČNI, SA PRIMESOM LUCIDNOG OPTIMIZMA ŠTO SE UVEK CENI. 🙂 NA KOJI NAČIN OSLIKAVAJU RAZVOJ VAS KAO INDIVIDUA, ALI I KAO BENDA? PROTIV KOGA SE BORITE U SVOJIM TEKSTOVIMA?
Tekstovi oslikavaju nas onako kako ih drugi dožive. U mom slučaju, tekst ne nastaje kao nešto zasebno već u procesu stvaranja muzike, tako da se kroz tekst oslikava ono o čemu upravo muzika govori. A sa čime se borimo, to je takođe jedno od pitanja koje u tekstovima sebi postavljamo. 🙂 Nadamo se da smo blizu da saznamo odgovor.

Dingospo-Dali---LUCIDNI-OPTIMIZAM-U-ALTERNATIVNIM-VODAMA4

KOJA TI JE OMILJENA PESMA IZ VAŠEG DOSADAŠNJEG OPUSA?
Pesma „Sa krova”.

PRISUTNI STE NA DOMAĆOJ ALTERNATIVNOJ SCENI VEĆ POLA DECENIJE. SA KIM STE IMALI NAJDRAŽU/NAJZANIMLJIVIJU/NAJKREATIVNIJU SARADNJU?
Najdraža saradnja nam je sa ekipom Bunt Rock festivala, na čelu sa Brankom Glavonjić, ženom koja je neumorna kad je guranje rokenrola u pitanju. Sa bendom Regulator smo imali najviše zajedničkih svirki, i sa njima nam je uvek najbolje zezanje. A takođe nam je jako draga saradnja sa bendom Srce Male Rode III iz Vršca.

S OBZIROM NA TO DA VAS JE PETORO U BENDU, KAKO SE MEĐUSOBNO USKLAĐUJETE ZA PROJEKTE? KOLIKO IMATE PROSTORA ZA INDIVIDUALNO IZRAŽAVANJE?
Za probe i svirke uglavnom uvek uspevamo da se uskladimo. A slobodno vreme koristimo da se bavimo nekim manje bitnim stvarima kao što su odlazak na posao, pijaca, ili bavljenje nekim hobijem… Što se individualnog izražavanja tiče, mislim da smo toliko srasli jedni sa drugima da su naše različite energije ušle u nas kao deo naših ličnosti, i da se kao pojedinci najlakše izražavamo upravo kroz kolektiv.

GDE VAS SVE MOŽEMO ČUTI U NAREDNOM PERIODU?
Za sada još uvek pauziramo, dok ne uleti nešto u međuvremenu. Trenutno smo posvećeni završavanju albuma.

KADA KONAČNO IZLAZI ALBUM PRVENAC? SA KIM SVE SARAĐUJETE NA NJEMU (POČEVŠI OD SNIMANJA U STUDIJU PA SVE DO DIZAJNA OMOTA)?
To sve ide mnogo sporije nego što smo mislili. Album je snimljen ali miks dugo traje, pritom, ne zavisi toliko od nas koliko od našeg producenta. Tako da smo osuđeni na čekanje… Trenutne procene su neki avgust, septembar… Što se saradnje tiče, spisak još uvek nije konačan tako da sve zahvalnice, čestitke i pozdravi biće uredno ispisani po završetku albuma. Trudićemo se da nikoga ne izostavimo. 🙂

Share