Destinacije za ljubitelje adrenalinske avanture

Jul i avgust su meseci stvoreni da se prave planovi, kratkoročni i dugoročni. Verovatno svi imamo više vremena nego inače. Gde, na koliko dana, koji smeštaj? Kada završite taj tehnički deo ostaje vam samo da se prepustite i uživate u odmoru, letu i suncu. Identično kao prošle godine. I godine pre nje. Verovatno i one pre nje. Zaustavite autopilota, iskustvo sa letovanja može da bude mnogo uzbudljivije od pijuckanja koktela na slamčicu i sunčanja. Mislimo baš uzbudljivije. Kako vam zvuči da ležaljku zamenite daskom za surfovanje ili spuštanjem niz vulkansku kupu, vožnjom bicikla ili kajaka? Ne brinite, i dalje ćete imati divan pogled, samo iz drugačije perspektive, možda malo zamagljen od brzine. Okrećemo kazaljku sa „lenjo i sporo“ na „ekstremno i brzo“ i upoznajemo vas sa zanimljivim destinacijama koje vam nude adrenalinski doping. Dosada nije vaša reč ovog leta.

Volcano boarding je mlad član kluba ekstremnih i pomalo nepromišljenih aktivnosti osmišljen od strane Darin Veba posle niza pokušaja, pogrešaka i eksperimentisanja (piknik sto kao daska za spuštanje?). Ako ste negodovali na skejterske akrobacije onda je bolje da preskočite turu spuštanja niz aktivan vulkan, doduše bez erupcija od 1999.

Destinacije-za-ljubitelje-adrenalinske-avanture4

Ova neobična ideja je svoje uporište našla u Nikaragvi gde danas oni željni adrenalinskih aktivnosti dolaze kako bi se vozili niz Cero Negro (Cerro Negro), vulkan u blizini grada Leon. Spremite se za pešačenje jer da biste se spustili prvo morate da se popnete uz vulkansku kupu nešto višu od 700m, a zatim da obučete zaštitno odelo i stavite kacigu i naočare kako biste se osigurali od povreda koje vam može naneti oštro kamenje. Tek onda sledi zabava.

Destinacije-za-ljubitelje-adrenalinske-avanture
Za ovaj „sport“ je napravljena specijalna daska koja pomalo nalikuje na sanke, sačinjena od drveta i metala sa konopcem za upravljanje, mada u suštini upravljanja nema, dovoljno je da se čvrsto držite i budete hrabri. Penjanje možda jeste naporno i oduzima vreme, ali je spuštanje mnogo brže i zabavnije i traje u proseku oko tri minuta. Sajt volcanoboard.com zainteresovanima nudi paket od 28 dolara po osobi koji uključuje transport, vodiča, trening pre prvog spusta, opremu, ali i osiguranje. Dok se veterani spuštaju daskama za snoubording i bez pune opreme (ovo nije pametno da pokušavate), početnici prođu „stazu“ sa tek nekoliko manjih povreda i ogrebotina. Hostel Big Foot u Leonu, otvoren 2004, je osmišljen da bude svratište i mesto za predah onih koji su se uputili da iskuse ovu uzbudljivu aktivnost. Šta kažete, da li ste dovoljno hrabri za volcano boarding, aktivnost koju je CNN uvrstio na listu stvari koje svaki avanturistički duh mora da štriklira?

Destinacije-za-ljubitelje-adrenalinske-avanture3

Da li ste se ikada zapitali zašto je Novi Zeland obavezna lokacija za snimanje filmova i serija iz žanra epske fantastike? Magični predeli, kombinacija zelenila i plavetnila jeste najtačniji odgovor. Međutim, Novi Zeland nudi nešto što će vam doživaljaj njegovih prirodnih lepota podići na viši nivo – biciklističke staze! Vozite se obalom reke Vaikato (najduža reka na Novom Zelandu), putem ili ograđenom stazom, šumom i preko mostova i uživajte u zvuku najveće novozelandske reke. Na jesen se tradicionalno organizuje Taniwha (sportska manifestacija koja je dobila ime po novozelandskim mitskim bićima), okupljanje svih ljubitelja biciklizma, trčanja i hajkinga koje startuje 5. novembra ove godine.

Destinacije-za-ljubitelje-adrenalinske-avanture5

Individualno ili u timu možete se prijaviti za opcije kao što su trčanje, šetnja ili vožnja biciklom stazama pokraj Vaikatoa dugim do 25km, dok se oni izdržljiviji mogu okušati u vožnji ili trčanju na brdovitoj stazi dugačkoj 83 odnosno 60km. Za one koji više vole mirnu vožnju predlažemo staze u regijama Marlborough i Nelson/Tasman gde se nalazi i Nacionalni park Kahurangi (svim ljubiteljima Gospodara prstenova poznat kao okruženje Rivendala).

Možete birati između vožnje seoskim predelima, pokraj voćnjaka i pašnjaka ili plavetnila okeana vozeći se jednom od najpoznatijih staza, Queen Charlotte Track dugačkoj 70km. Sajt Department of Conservation vam nudi opciju da sami pronađete stazu po meri tako što ćete odabrati regiju, mesto, dužinu staze i težinu, srazmerno svojim sposobnostima i izdržljivosti (lako, za početnike, eksperte, ekstreme). Vaša biciklistička avantura fantastičnim novozelandskim predelima može da počne!

Ako vožnja nije vaš izbor kada želite adrenalin možda je ronjenje u blizini uspavanih ajkula više po vašem ukusu. Cave of the sleeping Sharks u blizini Kankuna (u pitanju je malo ostrvo Isla Mujeres) je otkrivena 70-ih i od tada predstavlja jedno od najinteresantnijih mesta koja posećuju ljubitelji ronjenja. Radi se o pećini koja je nastala od korala i koja relativno bezopasnim ajkulama služi kao mesto za odmor.

Destinacije-za-ljubitelje-adrenalinske-avanture8

Ako vam je teško da povežete ajkule i dremku ne brinite, za sve postoji logično i naučno objašnjenje. Poseban oblik pećine omogućava stalan dotok sveže morske vode čiji mehurići uspavljuju ajkule tako da ronioci mogu da im priđu veoma blizu. Tura traje oko pet sati, a karta je blizu 50 dolara po osobi. Što se tiče ograničenja, deci i osobama ispod 16 godina nije dozvoljeno da isprobaju ovu uzbudljivu i jedinstvenu aktivnost. Kada je reč o „stanovnicima“ pećine, ova vrsta ajkula je gotovo bezopasna, naime, reč je o tzv. nurse ajkulama, kod nas pozate kao atlanska gata, čiji napadi na ljude nisu zabeleženi u velikom broju.

Destinacije-za-ljubitelje-adrenalinske-avanture11

Na kraju krajeva, sami prosudite da li više volite Kankunske plaže ili dubine od 20m. Ako ipak volite ronjenje, ali bez ajkula, možete posetiti kankunski podvodni muzej MUSA ili plivati sa delfinima. Zadovoljni posetioci preporučuju i ture po majanskim džunglama u okolini Kankuna koje uključuju spuštanje sajlom iznad raskošne vegetacije ili gnjurenje podzemnom rekom.

Destinacije-za-ljubitelje-adrenalinske-avanture9

Destinacije-za-ljubitelje-adrenalinske-avanture10

Ako ste potajno sebe zamišljali u ulozi Indijane Džounsa ili Lare Kroft onda je kostarikanska džungla pravo mesto da testirate svoj avanturistički duh. Nadamo se da niste zatvarali oči na napete scene padanja niz vodopad jer je baš to ono što vam Kostarika nudi.

Možda nećete biti na čelu ekspedicije, ipak vas vodi profesionalni vodič, ali je avantura zagarantovana. Imate sve neophodne elemente: probijanje kroz rastinje i lijane, kanjon, penjanje po strmim liticama iznad vode, veranje uz konopac, skok niz vodopad reke, u ovom slučaju reke La Fortuna, plivanje po brzacima. Razlika je samo u tome što ćete umesto kožne jakne i šešira nositi zaštini pojas i kacigu, ali vam oni svakako neće smetati da uživate u lepotama bujne vegetacije naglavačke ili da isprobate različite akrobacije i skokove. Paket koji vam nudi pet sati zabave i adrenalinskih aktivnosti uključuje i prevoz terenskim vozilom, užinu sastavljenu od tropskog voća i oblilan ručak po povratku.

Destinacije-za-ljubitelje-adrenalinske-avanture16

Oni koji su već isprobali ovaj set aktivnosti (canyoning) na sajtovima turističkih agencija preporučuju onima koji su željni avanture da obavezno bukiraju mesto (različite ponude se kreću oko 100 dolara po osobi, zavisno od kompanije), ali se svi slažu da ovo nije za one plašljive i nevešte jer je u pitanju zaista ekstremna aktivnost koja zahteva spretnost i fizičku spremnost. Ukoliko niste prekaljeni avanturista nema potrebe da se žalostite, Kostarika je škrinja raznovrsnih mogućnosti, tako da će se sigurno naći nešto i za vas.

Destinacije-za-ljubitelje-adrenalinske-avanture15

Sajt Desafio adventure je odlično polazište za planiranje aktivnosti tokom boravka kako spram sposobnosti tako i budžeta. Rafting, biciklizam, veslanje ili pomenuti canyoning jesu samo neke od aktivnosti. Da li ste već smisli ime vaše avanture, znate kako Indijana i Lara imaju jedinstvene nazive svojih nezaboravnih doživljaja? Ako vam se dopadaju naši predlozi, ali vam se ušteđevina i avanture u udaljenim delovima sveta baš ne podudaraju i dalje ne morate da se ograničite na uobičajeni odmor i utabanu stazu. Po principu analogije izrežirajte slobodne dane tako da vam ne manjka uzbuđenja. Bicikl i seoski turizam, kajak ili čamac i neka od brzih reka, hajking po šumskim i planinskim predelima. Umesto hotelske sobe iznajmite drvenu kućicu ili se smestite kod meštana. Umesto gradskog, izaberite ruralno okruženje. Destinaciju na karti pobodite sami i za početak umesto kola iznajmite bicikl. Ako imate mesta u koferu slobodno spakujte rolere. Precrtajte dokolicu i ponesite kameru, ovo leto donosi osveženje!

Share