Daša Gajić: Nova knjiga o uticajnim prvim damama Amerike

Nije tajna da je Plezir magazin veliki fan rada banjalučke street style fotografkinje Daše Gajić. Ovog puta nam je bilo zadovoljstvo da je priupitamo o njenoj novoj knjizi “Prve dame – uticajne Amerikanke: od Marthe Washington do Michelle Obame” koja je svoju prvu promociju nedavno doživela u Banjaluci i za koju se gotovo odmah grabio neki primerak više.

Draga Dašo, prošlo je malo vremena od objave tvoje knjige Street style Banja Luka by Dasha Gajic. Kaži nam koliko se zapravo dugo krčkala ideja i priprema tvoje nove knjige o prvim damama Amerike koja je gotovo odmah po objavljivanju osvojila interesovanje čitalačke publike?

Nakon objavljivanja knjige Street Style Banja Luka by Dasha Gajic u junu 2015. godine, uslijedila je mini turneja i promocija knjige u brojnim institucijama kulture. Proteklih godinu i po dana bili su veoma intenzivni i gotovo da nisam imala slobodnog trenutka, kako zbog promocija knjige Street Style Banja Luka by Dasha Gajic i putovanja, tako i zbog istraživanja i pisanja nove knjige. Ideja o knjizi o prvim damama se ‘’krčkala’’ i pripremala punih deset godina. Početni interes za živote i biografije prvih dama javio se 2006. godine zahvaljujući izložbi u Smithsonian muzeju koja je bila posvećena prvim damama Sjedinjenih Američkih Država, tačnije njihovom načinu oblačenja. Životi prvih dama su me zainteresovali, ali sa drugačijeg aspekta, željela sam saznati više o njihovom obrazovanju, životu prije dolaska u Bijelu kuću, aktivnostima i programima koje su podržavale kao prve dame. Međutim, već sam tada shvatila koliko se malo zna o životima prvih dama, koliko je malo knjiga napisano o ženama koje su bile i te kako ispred svog vremena i koje su značajno uticale na brojne sfere života, od politike, nauke do kulture. Narednih deset godina temeljno sam istraživala i prikupljala građu koja se odnosi na živote prvih dama Sjedinjenih Američkih Država.

Knjiga “Prve dame – uticajne Amerikanke: od Marthe Washington do Michelle Obame” obuhvata veliko vremensko razdoblje i deluje da je bilo izuzetno zahtevno što se istraživačkog dela tiče. Koliko je bilo teško doći do verodostojnog materijala i informacija i da li ti je još neko pomagao u tom procesu?

Istraživački proces je bio veoma kompleksan i dugotrajan. Imala sam neizmjernu sreću da sam proces istraživanja započela 2006. godine dok sam kao učesnica Youth Leadership Programa (program Američke ambasade) boravila u Sjedinjenim Američkim Državama. Pored navedenog, proces prikupljanja građe mi je olakšala i činjenica da živimo u digitalnom dobu, te da su brojni dokumenti, podaci, novinski članci i knjige udaljeni od nas samo jedan klik mišem. Zahvalnost dugujem brojnim prijateljima koji žive u SAD i koji su mi pomagali da pronađem i kupim literaturu o ovoj temi, ali i da prikupim materijal iz arhiva i muzeja. Knjiga ”Prve dame – uticajne Amerikanke: od Marthe Washington do Michelle Obame” je štampana zahvaljujući podršci Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

dasa-gajic-nova-knjiga-o-uticajnim-prvim-damama-amerike2

Budući da si tok svog obrazovanja usmerila u pravcu politikologije, u kojoj meri ti je ovaj podvig bio izazov i kako ti je sve pomogao da “porasteš” kao stručnjak na ovom polju? Da li te je ova činjenica posebno ili dodatno inspirisala za rad?

Rad na knjizi mi je bio važan kao politikološkinji, ali i kao istraživačici ženske istorije i ženskog naslijeđa. Srećna sam zbog činjenice da sam u knjizi spojila sve sfere svog interesovanja i da sam istražujući o životima prvih dama SAD, naučila mnogo o istoriji i političkom sistemu SAD, kao i o američkoj kulturi. Uživala sam u svakoj sekundi istraživanja i cjelokupnom radu na ovoj knjizi.

Sledi pitanje za čiji odgovor sam posebno radoznala, a vraća nas na temu mode. 🙂 Kaži nam sada, s aspekta modnog blogera, koja ti je od prvih dama Amerike posebno bila interesantna što se stajlinga tiče, a i inače zbog svoje uticajnosti i dela kojim je doprinela svojoj zemlji?

Što se tiče stila svakako bih istakla Jackie Kennedy, Nancy Reagan, Pat Nixon i Michelle Obamu.

Što se tiče djela, aktivnosti i uticaja izdvojila bih Abigail Adams, Dolley Madison, Harriet Lane (iako je bila “surogat’’ prva dama), Eleanor Roosevelt, Lady Bird Johnson… Brojne prve dame su me fascinirale svojim radom, aktivnostima, doprinosom, angažmanom, te uticajem na politički, ekonomski i kulturni život, ali i angažmanom na uspostavljanju ravnopravnosti polova, npr. Eleanor Roosevelt koja je bila prva dama 12 godina i koja je bila svakako jedna od najaktivnijih i najpožrtvovanijih prvih dama, te koja se borila za ukidanje svih vidova diskriminacije, Grace Coolidge se zalagala za poboljšanje položaja osoba sa oštećenjem sluha, Florence Harding je zaposlila prvu ženu reporterku u SAD…

dasa-gajic-nova-knjiga-o-uticajnim-prvim-damama-amerike

Da li imaš komentar na temu stajlinga nove prve dame Amerike, Melanije Tramp? 🙂

Mislim da je najbolje da pričekamo januar i inauguraciju, jer upravo odjevne kombinacije koje buduće prve dame nose na inauguraciji izazivaju najviše pažnje. Svakako će biti zanimljivo pratiti i modne kombinacije Ivanke Trump.

dasa-gajic-nova-knjiga-o-uticajnim-prvim-damama-amerike4

Kakvi su tvoji dalji planovi nakon promocije knjige, stišavanja strasti i sabiranja utisaka?

Nakon promocije u Banjaluci uslijedile su promocije knjige u institucijama kulture u Prijedoru i Gradišci, kao i doniranje primjeraka knjige bibliotekama gimnazija širom Republike Srpske. U planu je predstavljenje knjige u brojnim srednjim školama u Republici Srpskoj. Iz dana u dan stižu pozivi za predstavljanje knjige širom BiH, ali i regije, tako da nema vremena za sabiranje utisaka, nego nastavljamo vrijedno raditi i družiti se sa čitalačkom publikom.

Share