Dan u Minhenu

Minhen-putopis

Minhen – glavni grad Bavarske oblasti i ekonomski najrazvijenij grad čitave Nemačke. Možda nije među prvim stavkama na vašoj listi destinacija koje planirate da posetite, ali nakon svoje posete mogu reći da je bezrazložno potcenjen.
Pored Oktobarfesta, najvećeg svetskog „narodnog festivala” koji se održava upravo u ovom gradu i koji je njegova najveća atrakcija, Minhen nudi još mnogo povoda da ga posetite.
Za obilazak samo najužeg centara grada, koji obiluje interesantnim znamenitostima i prelepim mestima biće vam je potreban jedan ceo dan.

Minhen-putopis3
Karlov trg ćete prepoznati po velikoj fontani i visokoj kapiji srušenog srednjevekovnog utvrđenja. Prolazak kroz istu vodi vas pravo u pešačku zonu i stari deo grada, oblast koja neće razočarati ni avanturiste željne novih saznanja, a ni one raspoložene za zabavu, šoping i kupovinu suvenira. Starim gradom dominiraju građevine u gotskom stilu, karakteristične za zapadnu Evropu, ali i veliki broj butika, počevši od street style brendova, do butika visoke mode svetski poznatih dizajnera.

Minhen-putopis4
Šetajući dalje, stiže se na Marienplatz, trg prepun turista, uličnih zabavljača i tezgi sa najrazličitijim suvenirima. Ovim, najvećim trgom dominira masivna, detaljno ukrašena zgrada gradske većnice, Marijin stub i dva tornja poznate crkve Frauenkirche koji se izdižu iznad svih okolnih zgrada. Crkva Frauenkirche se smatra simbolom Minhena, a njeni tornjevi dostižu visinu od 99 m.
Svakako je najupadljivija građevina u užem a i širem centru grada, zahvaljujući zabrani da se bilo gde u gradu izgradi bilo kakva zgrada viša od nje.
Prateći put koji vodi preko trga Max-Joseph dolazimo do Hofgartena, najstarijeg, ali i najlepše uređenog parka u Minhenu. Paviljon boginje Dijane nalazi se u samom centru, okružen je simetrično postavljenim travnjacima i predivnim cvećem, a doživljaj upotpunjuju tonovi klasične muzike koji se prolamaju okolinom.
Nešto veći izazov za obilazak je “Englischer Garten” ili Engleska bašta koja se nastavlja na Hofgarten. Engleska bašta je, zapravo, jedan od najvećih parkova na svetu, veći čak i od njujorškog Central Parka. Reč „Engleska” kao deo naziva parka je tu da označi stil baštovanstva korišćen u uređenju parka, koji je bio posebno popularan u Britaniji krajem 18. veka. Kroz čitav park prolazi uzani veštački potok, a na jednom njegovom delu mehanizam za pumpanje vode stvara talase pogodne za surfovanje te su surferi u parku česta pojava. Centralna mesta u parku su Kineski toranj, okružen restoranima i omiljenno mesto za predah nakon duge šetnje, i Monopteros, mala građevina u grčkom stilu koja zahvaljujući svojoj poziciji nudi divan pogled na grad, posebno u smiraj dana.
Ovo mesto je ujedno i kraj naše šetnje kroz Minhen. Toliko nam dozvoljava jedan dan. Nije mnogo, ali jeste dovoljno da nas zainteresuje i navede da dođemo u posetu ponovo.

Minhen-putopis5

Share