COPS osnovao žensku preduzetničku mrežu

Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS), najbolje organizovan klaster iz oblasti organske proizvodnje u Srbiji sa više od 200 članica, osnovao je Žensku preduzetničku mrežu organskih proizvođača (ŽeMoP). Organizovanje preduzetnica nametnulo se kao logična aktivnost COPS-a, s obzirom na činjenicu da u ovom udruženju, kao uostalom i u svim ruralnim sredinama u Srbiji, lavovski deo organske proizvodnje u Srbiji nose žene.

COPS-osnovao-zensku-preduzetnicku-mrezu

Centar je, uz podršku Vlade AP Vojvodine i Ambasade Kraljevine Norveške, već sproveo brojne aktivnosti za žene koje žele da se bave organskom proizvodnjom i na taj način ostvare sopstvene prihode, kao i za one koje su već otpočele sopstveni preduzetnički poduhvat u ovom sektoru. Sada, kroz Žensku preduzetničku mrežu, nastoji da, edukacijama, mentoringom, podrškom kroz Farm inkubator unutar COPS-a, a naročito organizacijom plasmana i međusobnog povezivanja članica, omogući razvoj preduzetničkih poduhvata u ruralnim delovima zemlje.

U svakom slučaju, ŽeMoP želi da ekonomski osnaži žene kroz razvoj preduzetništva u ruralnim područjima. Ukazujući na nepovoljne socioekonomske pokazatelje položaja žena na selu i uopšte njihove pozicije na tržištu rada u Srbiji, u Centru za organsku proizvodnju napominju da im je namera da, između ostalog, motivišu poljoprivrednice da im se pridruže jer time otvaraju šansu za dobijanje značajne  nefinansijske i finansijske podrške u razvoju svojih preduzetničkih poduhvata. Uz to, žele da osvetle nedovoljno primećen i cenjen, a bez sumnje ogroman trud i rad žena u ruralnim sredinama, na čijim su leđima, neretko, cela poljoprivredna gazdinstva.

Kako objašnjavaju u COPS-u, žene članice Mreže, mogu da računaju na podršku u prelasku iz faze pre stvaranja do prvih preduzetničkih koraka kroz razvoj i sazrevanje projekata, pokretanje poslovanja i dalje napredovanje u preduzetničkim poduhvatima. Neće ostati uskrećene ni za pomoć u njihovim preduzetničkim avanturama, a umrežavanjem biće im lakše da pomažu jedne drugima znanjem, iskustvima i kontaktima. Na raspolaganju će im biti pravnici, treneri, stručnjaci iz svih oblasti poslovanja, koji mogu da im daju neophodne specijalizovane savete u različitim fazama njihovog rasta.

COPS-osnovao-zensku-preduzetnicku-mrezu2

Mreža ima na raspolaganju sve resurse Centra za organsku proizvodnju Selenča – od eksperata, konsultanata, istraživača, preko opremljenih informatičkih učionica i kabineta, konferencijske sale, do Farm inkubatora u kojem se uveliko odvija proizvodnja organske hrane na deset hektara, pod okom stručnjaka i institucija iz ove branše, te demo polja u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Baču, koja je članica COPS-a. Takođe, mogu da računaju i na istraživačko – razvojni centar COPS-a i da učestvuju u njegovim aktivnostima.

U COPS-u naglašavaju da je potrebno posebnu pažnju posvetiti potencijalu za umrežavanje zbog toga što slabi ekonomski potencijali žena nisu dobra polazna osnova za preduzetništvo pa ni za samozapošljavanje. Udruživanjem žene bi mogle lakše da se upuste u nove ekonomske poduhvate, a mreže su značajne jer im omogućavaju pristup na tržištu, stvaraju veće poslovne šanse I smanjuju rizike. Pritom na umu treba imati i da se takav vid organizovanja ne odnosi samo na poljoprivredne aktivnosti već i na druge – seoski turizam, različite socijalne usluge…

Share