Čokoladice koje dočaravaju svoju teksturu kroz japanske onomatopeje

Postoji pregršt faktora koji odlučuju o tome kakvo će biti naše iskustvo sa čokoladom: vrsta kakaa, procenat istog, kao i različiti ukusi. Kada je Maison et Object, eminentna dizajn galerija obavestila Okija Satoa da će ga uskoro proglasiti dizajnerom godine i pitati da dizajnira seriju čokoladica, morao je da stane i da se zamisli. Predsednik dizajnerskog studija Nendo, baziranog u Tokiju i Milanu morao je da tada porazmisli o samom konceptu čokolade.

cokoladice-koje-docaravaju-

Nedugo zatim, usledilo je petodnevno dešavanje u okviru Maison et Objet koje je generisalo milijardu evra u okviru prodajne izložbe u Parizu. Za ovaj događaj, Nendo je kreirao “Chocolatexture”, seriju od devet čokolada iste veličine, koje su nazvane japanskim onomatopejskim rečima kako bi opisale svoju teksturu.

Sato je objasnio kako je 9 vrsta čokolade napravljeno u veličini 26 x 26 mm u različitim fotmama i teksturama tako da iako je sam materijal identičan, različita struktura, tekstura i oblici formiraju različite ukuse. Serija je napravljena u ograničenoj količini od 400 komada.

ツブツブ (tsubu tsubu): reč za male komade i kapljice

cokoladice-koje-docaravaju2

スベスベ (sube sube): glatki uglovi

トゲトゲ (toge toge): oštri ćoškovi

ザラザラ (zara zara): granularne poput datoteke

cokoladice-koje-docaravaju3

ゴロゴロ (goro goro): kockasta sa mnogo uglova

フワフワ (fuwa fuwa): mekana i vazdušasta sa mnogo sitnih rupica

ポキポキ (poki poki): delikatni okvir strukture

cokoladice-koje-docaravaju4

ザクザク (zaku zaku): proizvodi krckajući zvuk, kao kada stanemo na led

Share